Az újramelegített rizs veszélyes lehet rád - ráadásul más élelmiszerek is! Ennek oka egy baktérium, amely a rizsszemekben is meg található, és akár életveszélyes ételmérgezési tüneteket is előidézhet. Ezért híresült el az ilyenkor kialakuló tünetegyüttes sült rizs-szindrómaként.
A közösségi médiában mindenki az úgynevezett sült rizs-szindrómáról beszél. Ezt a Bacillus cereus nevű baktérium okozza, amely sok keményítőtartalmú ételben megtalálható. A kockázat egyre nő az idővel, amíg szobahőmérsékleten hagyjuk a kihűlt ételt.
Visszatérő példa egy 20 éves fiatalember tragikus halála. A belga diák még 2008-ban, azután halt meg, hogy paradicsomszószos spagettit evett,
amelyet öt napig hűtés nélkül hagytak állni a konyhában.
Miért hívják sült rizs szindrómának?
A sült rizs különösen jó táptalajt biztosít a baktériumoknak, mivel a B. cereus által termelt spórák és toxinok szobahőmérsékleten fejlődnek a legjobban. A sült rizs készítésekor ugyanis először a főtt rizst hagyják kihűlni, hogy megakadályozzák a csomósodást. Ezért másodszor is fel kell melegíteni, és a kettő között hosszabb ideig áll szobahőmérsékleten.
Ezt a fajta ételmérgezést azonban más is okozhatja: a B. cereus szinte mindenben megtalálható, így például bármiben, ami a talajjal érintkezik vagy növényekkel érintkezik. Különösen kritikusak a keményítőtartalmú élelmiszerek, mint a rizs, a tészta, a burgonya, de a quinoa is.
OLVASS TOVÁBB!
Ez a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
Ezeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK