GASZTRO

Veszélyes lehet az újramelegített rizs

Szerző:
Szabó Anna
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz.

Az újramelegített rizs veszélyes lehet rád - ráadásul más élelmiszerek is! Ennek oka egy baktérium, amely a rizsszemekben is meg található, és akár életveszélyes ételmérgezési tüneteket is előidézhet. Ezért híresült el az ilyenkor kialakuló tünetegyüttes sült rizs-szindrómaként.

A közösségi médiában mindenki az úgynevezett sült rizs-szindrómáról beszél. Ezt a Bacillus cereus nevű baktérium okozza, amely sok keményítőtartalmú ételben megtalálható. A kockázat egyre nő az idővel, amíg szobahőmérsékleten hagyjuk a kihűlt ételt.

Visszatérő példa egy 20 éves fiatalember tragikus halála. A belga diák még 2008-ban, azután halt meg, hogy paradicsomszószos spagettit evett,
amelyet öt napig hűtés nélkül hagytak állni a konyhában. 

Miért hívják sült rizs szindrómának?

A sült rizs különösen jó táptalajt biztosít a baktériumoknak, mivel a B. cereus által termelt spórák és toxinok szobahőmérsékleten fejlődnek a legjobban. A sült rizs készítésekor ugyanis először a főtt rizst hagyják kihűlni, hogy megakadályozzák a csomósodást. Ezért másodszor is fel kell melegíteni, és a kettő között hosszabb ideig áll szobahőmérsékleten.

Ezt a fajta ételmérgezést azonban más is okozhatja: a B. cereus szinte mindenben megtalálható, így például bármiben, ami a talajjal érintkezik vagy növényekkel érintkezik. Különösen kritikusak a keményítőtartalmú élelmiszerek, mint a rizs, a tészta, a burgonya, de a quinoa is.
 

rizs veszély melegítés
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL