GASZTRO

Laktató és finom szendvicsek a nap bármely szakában

Talán kevesen gondolnák, de egy jó szendvics nagyon komoly személyes élmény lehet. A 70-es, 80-as években járunk, amikor az iskolai jelmezbálokon a lelkes szülők készítették azokat a szendvicseket, amelyeket aztán három másodperc alatt el lehetett tüntetni, de akkor egyébként sem volt több ideje az embernek, hiszen a nagy buliból nem szabadott óráknak tűnő percekre sem kiszakadni. Vékonyra szeletelt vajazott zsúrkenyéren Pick téliszalámi, főtt tojás és reszelt sajt egy csepp Piros Arannyal gondoskodott arról, hogy egy életre a szendvicsek elkötelezett hívévé válhasson az ember. Aztán ahogy múltak az évek, úgy szélesedett a kínálat, de a nosztalgikus érzések a fent említett összeállításnál a mai napig előjönnek.

Természetesen az évek során a szendvicseknek hazánkban is igazi kultúrája alakult ki, teljes iparágak fedezték fel maguknak a benne rejlő lehetőségeket ízek, látvány és mennyiség terén egyaránt. Ma már nemcsak a benzinkutakon, de - ami régen elképzelhetetlen lett volna - az élelmiszerüzletekben is rendszeresen találkozhatunk az előre csomagolt, gusztusosan elkészített és csomagolt kész szendvicsekkel. Még egy utolsó nosztalgikus gondolat mindenképpen ide kívánkozik, hiszen „időszámításunk előtt” még a felvágottas pult mögött álló nénit kértük meg, egy zsemlét nyomva a kezébe, hogy legyen kedves felvágni és beletenni egy parizert. Ma már valószínűleg nagyon furcsán néznének ránk, ha előállnánk egy ilyen ötlettel.


A szendvicskultúra kialakulása és fejlődése felgyorsult világunkban szinte magától értetődően nyert teret magának, hiszen napjainkban egyre kevesebb időnk van arra, hogy hosszú órákon át készítsünk egy-egy ételt, főként a hétköznapokban. A szendvicsek pedig nemcsak változatosak, de laktatóak és finomak is lehetnek, persze csak akkor, ha nem sajnáljuk belőlük a megfelelő mennyiségű és minőségű hozzávalót.
 

.

Ízlés kérdése, hogy miből mennyit


Sokan az előző napról megmaradt sülteket, húsféleségeket másnap szendvicsként tálalják. Ebben az esetben arra érdemes vigyázni, hogy ne legyen túlságosan száraz a végén a szendvics, vagyis ügyeljünk arra, hogy megfelelő szószokkal gazdagítsuk a húsos ételeket. Az esetek többségében mind a meleg-, mind pedig a hagyományos szendvicsek esetében a különböző felvágottak játsszák a főszerepet. Amennyiben nem azonnali fogyasztásra, hanem csomagolásra készítjük a szendvicseket, akkor érdemesebb szárazabb, kisebb víztartalmú felvágottakat választani, mint például a téliszalámi, a sonkaszalámi, vagy éppen a szárazabb kolbász, hiszen különösen melegebb időben könnyen előfordulhat, hogy egy-egy vizesebb alapú szalámi, mint például a parizerek, eláztatják a szendvicsünket. Azokból a felvágottakból, amelyek enyhébb ízűek, érdemes több szeletet rakni a kenyerünkre.


A különböző zöldségek, mint például a paprika, a paradicsom a retek, vagy éppen az uborka illetve a hagyma, szintén szívesen látott vendégei az igazán jó szendvicseknek. Ha a hagyma erős illata visszariasztana, de nem szeretnénk lemondani az utánozhatatlan ízéről, akkor érdemes a készen is megvásárolható sült hagymával megbolondítani a szendvicsünket. Kellemes kiegészítők lehetnek még a különböző saláták is, mint a jégsaláta, rukkola, madárbegy, bazsalikom, csírák, stb.


Ami egészen biztosan nem maradhat ki egy gazdag szendvicsből, persze annak aki szereti, az a főtt tojás és a sajtok. Mindkettőt ajánlatos vékonyra szeletelni, hogy ne legyen vtömény, és ne uralja el ízével a szendvicset. Tojás esetében a rántotta is kiváló megoldás, egy kis sült baconnel, ha igazán laktató szendvicsekre vágyunk. Amikor pedig mindennel alaposan megpakoltuk például a zsemléket, akkor jöhet a majonéz, a mustár, a ketchup, vagy éppen a Piros Arany, amelyek használatával persze érdemes finoman bánni, hogy a ruhánk se lássa kárát.


Néhány tipp extrákhoz


● A pirított gombaszeletek, még ha egy kis időt igényel is az elkészítésük, sokat dobnak még a legegyszerűbb szendvicsen is.

● Érdemes kipróbálni az almát is, vékony szeletekben, akár aprított dióval, a roppanós állag kedvéért.

● A tonhalas szendvics lilahagymával, ahogy mondani szokták nem első randis étel, de egy nehéz nap lezárásaként vacsorára kitűnő választás. A hagymakarikákat forró vízbe mártva már partiképesebb verziót kapunk.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL