Természetesen az évek során a szendvicseknek hazánkban is igazi kultúrája alakult ki, teljes iparágak fedezték fel maguknak a benne rejlő lehetőségeket ízek, látvány és mennyiség terén egyaránt. Ma már nemcsak a benzinkutakon, de - ami régen elképzelhetetlen lett volna - az élelmiszerüzletekben is rendszeresen találkozhatunk az előre csomagolt, gusztusosan elkészített és csomagolt kész szendvicsekkel. Még egy utolsó nosztalgikus gondolat mindenképpen ide kívánkozik, hiszen „időszámításunk előtt” még a felvágottas pult mögött álló nénit kértük meg, egy zsemlét nyomva a kezébe, hogy legyen kedves felvágni és beletenni egy parizert. Ma már valószínűleg nagyon furcsán néznének ránk, ha előállnánk egy ilyen ötlettel.
A szendvicskultúra kialakulása és fejlődése felgyorsult világunkban szinte magától értetődően nyert teret magának, hiszen napjainkban egyre kevesebb időnk van arra, hogy hosszú órákon át készítsünk egy-egy ételt, főként a hétköznapokban. A szendvicsek pedig nemcsak változatosak, de laktatóak és finomak is lehetnek, persze csak akkor, ha nem sajnáljuk belőlük a megfelelő mennyiségű és minőségű hozzávalót.
Az első lépés a kenés
Ha már a feltétnél tartunk, nem mindegy, hogy mivel kenjük meg a szendvicset. Általában vajat, vagy annak krémesebb változatát szokták használni, de a bátrabbak, illetve azok, akik már az alapoknál komolyabb ízgazdagságra törekszenek, megkockáztathatnak különféle salátaönteteket is, amelyekkel finoman, de ízlésesen átitathatjuk a kenyerünket. Az egyszerűség és a kényelem vonalán haladva használhatunk majonézt, mustárt, ketchupot is. Ezeknek ma már kapható különböző ízesített variációja is. Az is fontos, hogy a kenés nem csak az alapra történhet, a szendvics egyes rétegei közé is rakhatunk belőlük, sőt akár használhatunk többfélét is egy szendvicsen belül.
OLVASS TOVÁBB!
Fűszerek a világ színpadán: Ízkultúrák és kulináris innovációk a globális konyhában
A gasztronómia világa mindig is egy változásokkal és újításokkal teli terület volt, ahol a hagyományos ízek és modern kreativitás ta...
GASZTRO10 hiba, amit a vacsora készítésénél elkövetsz
Vacsorafőzés közben sokszor Jamie Olivernek érezzük magunkat, pedig néha pont a nagy sürgés-forgás közepette feledkezünk meg néhány ...
GASZTROLenyűgöző tények a pálinkáról, a magyarok kedvenc szeszesitaláról
A pálinka szeretett és nagy múltú magyar szeszesital, amely gazdag történelméről és kulturális jelentőségéről ismert. Íme, néhán...
5 mennyei nutellás recept, amely megváltoztatja az életedet
Kevés olyan ember van, aki ne szeretné a nutellát - sokan kenyérre kenik, esetleg a palacsintát töltik vele, de nem is sejtik, mennyi finom...
GASZTROTop 5 avokádós pirítós recept, hogy jól induljon a nap
Ha lehet rosszul indítani egy napot, az a nem megfelelő reggeli. Ha jól akarod érezni magad a bőrödben egész nap, akkor megfelelően kell ...
GASZTROMennyei édességek sütés nélkül
Nyár lévén – pláne, ha tombol a kánikula – nem biztos, hogy mindig szívesen kapcsoljuk be a sütőt, ha valami finom desszertre vágyun...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK