GASZTRO

Laktató és finom szendvicsek a nap bármely szakában

Talán kevesen gondolnák, de egy jó szendvics nagyon komoly személyes élmény lehet. A 70-es, 80-as években járunk, amikor az iskolai jelmezbálokon a lelkes szülők készítették azokat a szendvicseket, amelyeket aztán három másodperc alatt el lehetett tüntetni, de akkor egyébként sem volt több ideje az embernek, hiszen a nagy buliból nem szabadott óráknak tűnő percekre sem kiszakadni. Vékonyra szeletelt vajazott zsúrkenyéren Pick téliszalámi, főtt tojás és reszelt sajt egy csepp Piros Arannyal gondoskodott arról, hogy egy életre a szendvicsek elkötelezett hívévé válhasson az ember. Aztán ahogy múltak az évek, úgy szélesedett a kínálat, de a nosztalgikus érzések a fent említett összeállításnál a mai napig előjönnek.

Természetesen az évek során a szendvicseknek hazánkban is igazi kultúrája alakult ki, teljes iparágak fedezték fel maguknak a benne rejlő lehetőségeket ízek, látvány és mennyiség terén egyaránt. Ma már nemcsak a benzinkutakon, de - ami régen elképzelhetetlen lett volna - az élelmiszerüzletekben is rendszeresen találkozhatunk az előre csomagolt, gusztusosan elkészített és csomagolt kész szendvicsekkel. Még egy utolsó nosztalgikus gondolat mindenképpen ide kívánkozik, hiszen „időszámításunk előtt” még a felvágottas pult mögött álló nénit kértük meg, egy zsemlét nyomva a kezébe, hogy legyen kedves felvágni és beletenni egy parizert. Ma már valószínűleg nagyon furcsán néznének ránk, ha előállnánk egy ilyen ötlettel.


A szendvicskultúra kialakulása és fejlődése felgyorsult világunkban szinte magától értetődően nyert teret magának, hiszen napjainkban egyre kevesebb időnk van arra, hogy hosszú órákon át készítsünk egy-egy ételt, főként a hétköznapokban. A szendvicsek pedig nemcsak változatosak, de laktatóak és finomak is lehetnek, persze csak akkor, ha nem sajnáljuk belőlük a megfelelő mennyiségű és minőségű hozzávalót.
 

.

Az első lépés a kenés


Ha már a feltétnél tartunk, nem mindegy, hogy mivel kenjük meg a szendvicset. Általában vajat, vagy annak krémesebb változatát szokták használni, de a bátrabbak, illetve azok, akik már az alapoknál komolyabb ízgazdagságra törekszenek, megkockáztathatnak különféle salátaönteteket is, amelyekkel finoman, de ízlésesen átitathatjuk a kenyerünket. Az egyszerűség és a kényelem vonalán haladva használhatunk majonézt, mustárt, ketchupot is. Ezeknek ma már kapható különböző ízesített variációja is. Az is fontos, hogy a kenés nem csak az alapra történhet, a szendvics egyes rétegei közé is rakhatunk belőlük, sőt akár használhatunk többfélét is egy szendvicsen belül.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL