Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Laktató és finom szendvicsek a nap bármely szakában

Szerző:
Szabó Anna
Talán kevesen gondolnák, de egy jó szendvics nagyon komoly személyes élmény lehet. A 70-es, 80-as években járunk, amikor az iskolai jelmezbálokon a lelkes szülők készítették azokat a szendvicseket, amelyeket aztán három másodperc alatt el lehetett tüntetni, de akkor egyébként sem volt több ideje az embernek, hiszen a nagy buliból nem szabadott óráknak tűnő percekre sem kiszakadni. Vékonyra szeletelt vajazott zsúrkenyéren Pick téliszalámi, főtt tojás és reszelt sajt egy csepp Piros Arannyal gondoskodott arról, hogy egy életre a szendvicsek elkötelezett hívévé válhasson az ember. Aztán ahogy múltak az évek, úgy szélesedett a kínálat, de a nosztalgikus érzések a fent említett összeállításnál a mai napig előjönnek.

Természetesen az évek során a szendvicseknek hazánkban is igazi kultúrája alakult ki, teljes iparágak fedezték fel maguknak a benne rejlő lehetőségeket ízek, látvány és mennyiség terén egyaránt. Ma már nemcsak a benzinkutakon, de - ami régen elképzelhetetlen lett volna - az élelmiszerüzletekben is rendszeresen találkozhatunk az előre csomagolt, gusztusosan elkészített és csomagolt kész szendvicsekkel. Még egy utolsó nosztalgikus gondolat mindenképpen ide kívánkozik, hiszen „időszámításunk előtt” még a felvágottas pult mögött álló nénit kértük meg, egy zsemlét nyomva a kezébe, hogy legyen kedves felvágni és beletenni egy parizert. Ma már valószínűleg nagyon furcsán néznének ránk, ha előállnánk egy ilyen ötlettel.


A szendvicskultúra kialakulása és fejlődése felgyorsult világunkban szinte magától értetődően nyert teret magának, hiszen napjainkban egyre kevesebb időnk van arra, hogy hosszú órákon át készítsünk egy-egy ételt, főként a hétköznapokban. A szendvicsek pedig nemcsak változatosak, de laktatóak és finomak is lehetnek, persze csak akkor, ha nem sajnáljuk belőlük a megfelelő mennyiségű és minőségű hozzávalót.
 

.

Milyen alapra érdemes felépíteni a szendvicset?


A szendvicseknek két nagy csoportja létezik, amelyek különösen az alapoknál eltérőek lehetnek. Egyrészt vannak a melegszendvicsek, amelyek gyakorlatilag főételnek is megállják a helyüket. Ezekhez természetesen szükséges egy sütő vagy kontakt sütő és az elkészítést követően szinte azonnal fogyasztani is kell az ételt. A melegszendvicsek esetében a keményebb héjú bagettek és a különböző kenyerek is ideális alapul szolgálnak, hiszen megfelelően átsütve rendkívül ízletes lesz a végeredmény. A hagyományos vagy hideg szendvicsek esetén mindenképpen ajánlatos héjában puhább kenyérféleségek közül választani, hiszen csak ebben az esetben lehet majd kényelmesen fogyasztani oly módon, hogy tartalmas feltét jusson még az utolsó falatokhoz is.

 

gasztro gasztronómia szendvics bagett kenyér szalámi sonka
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL