GASZTRO

Ismered az algával készült ételeket?

Szerző:
Szabó Anna
Készíts ínycsiklandó Sushi-t egy különleges algalevessel. Élettani szempontból rendkívül fontos az algák fogyasztása. Számos beszámoló tanúskodik-e vízi növény terápiás értékeiről.

Az alga elnevezését először Carl Linné használta 1754-ben.
Az algáknak közel 50.000 fajtája ismeretes, ezekből sokat már évszázadokkal, sőt évezredekkel ezelőtt isfelhasználtak. Trágyázásra, gyógyításra, illetve étkezésre. A kelták, a vikingek, sőt az aztékok is rendszeresen hódolták eme rendkívül egészséges tengeri kincs gyűjtésének. Szárított állapotban fogyasztották.

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az algák különféle felhasználására.


Nem csak takarmány és élelemiszer-alapanyagként, hanem más ipari feldolgozásra is használják. Részt vesz adalékanyagként pl. a kozmetikumok gyártásánál, a gyógyszerészetben és a textiliparban.

Az ókori Kínában és Egyiptomban a rák gyógyítására használták.


Néhány az ismert algafajták közül:

- kombu: a magas vérnyomás és az ödéma ellen kiváló
- arame: nőgyógyászati problémákra
- chlorella: fekélybetegségek gyógyítására, és az öregedési folyamatok lassítására használható
- hiziki: serkenti a vérképzést, vastartalma igen figyelemreméltó
- nori: fehérjetartalma igen magas, a legyengült immunrendszerben szenvedőknek és a növésben lévő gyerekeknek ajánlott a fogyasztása.

Az algák egyes fajtái baktériumölő hatással rendelkeznek, pl: vörös moszatok különböző fajtái. Emberi betegséget okozó baktériumokat pusztítanak el. Pl: salmonella, staphylococcus.

Algaleves
(wakame-miso leves)

Hozzávalók:
- 1 arasznyi (kb. 0,5 dkg) wakame
- 1 evőkanál miso
- 10 dkg tofu
- szójaszósz
- snidling (metélőhagyma) vagy zöldhagyma

8 dl langyos vízben feltesszük főni a wakamet. Ha felforrt, levesszük a tűzről. Az algát kiszedjük a léből, vékony metéltre vágjuk és visszatesszük a lébe. Kevés hideg vízben (kb. 1 dl) feloldott misóval ízesítjük, és beletesszük a kis kockákra vágott tofut. Szójaszósszal utánaízesítünk, végül az egészet meghintjük finomra vágott snidlinggel vagy zöldhagymával.

Nehézségi fok:

Sushi

Hozzávalók:
- 2 lap nori
- 6 evőkanál párolt rizs (lehetőleg jázmin rizs)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg lazacfilé

A norit megáztatjuk vizezett konyharuhán, majd kiterítjük. Óvatosan rásimítjuk a kevés olívaolajjal elkevert rizst. Ennek közepére egy csíkban elrendezzük a friss, szeletekre vágott lazacot, majd feltekerjük, s kb. másfél ujjnyi vastagságúra felszeleteljük.
Ízlés szerint a lazacot előre bepácolhatjuk.

Nehézségi fok:


Egy másik módszer szerint a halat a rizzsel először kisebb gombóccá gyúrják és ezután burkolják be teljesen az algával.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL