A gyorséttermek elsősorban azért nyerték el ezt a nevet, mert a gyakran zsíros és sós ételek gyorsan elkészülnek és elfogyaszthatók. Azonban egyre több tanulmány utal arra, hogy ez a táplálkozási forma negatív hatással van a pszichénkre.
Bár a háttérben meghúzódó összefüggések összetettek, a jelek szerint a testünkben lévő élet egy egészen különleges életközösségére vezethetők vissza: a bélben található úgynevezett mikrobiomra, amely több milliárd mikroorganizmus szimbiózisa. A bélben lévő mikrobiom fontos az egészség szempontjából: a bélbaktériumok immunológiai védelmet nyújtanak azáltal, hogy kiszűrik a kórokozókat és beengedik a szervezet számára hasznos anyagokat.
A mikrobiom az evolúció során optimalizálódott az emberi táplálkozási szokásokhoz. A probléma: az elmúlt 30 ezer évben ez nem gyorséttermi ételeket jelentett, hanem nagyon kevés vagy egyáltalán nem feldolgozott, a természetben előforduló, rostban gazdag élelmiszereket. A gyorsételek viszont alig tartalmaznak rostot. Fogyasztásukkal a mikrobiom nem kapja meg azokat az anyagokat, amelyekre szüksége van a megfelelő működéshez és az immunvédelem fenntartásához.
Ma már tudjuk, hogy a szervezet fogékonyabb a betegségekre, ha néhány napnál tovább eszünk gyorséttermi ételeket. Ha pedig rendszeresen fogyasztunk erősen feldolgozott élelmiszereket, a bélben lévő fontos baktériumtörzsek elpusztulhatnak, aminek bélgyulladás lehet a következménye.
OLVASS TOVÁBB!
Ezeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
Mennyei spagetti és spenót timbale - Gyors és egészséges!
A timbale forma egy dobfajtáról kapta a nevét, amely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Másrészről egy francia étel, am...
GASZTROFűszerek a világ színpadán: Ízkultúrák és kulináris innovációk a globális konyhában
A gasztronómia világa mindig is egy változásokkal és újításokkal teli terület volt, ahol a hagyományos ízek és modern kreativitás ta...
GASZTROLaktató és finom szendvicsek a nap bármely szakában
Talán kevesen gondolnák, de egy jó szendvics nagyon komoly személyes élmény lehet. A 70-es, 80-as években járunk, amikor az iskolai jelme...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK