GASZTRO

Depressziót okozhat a Mekizés

Szerző:
Szabó Anna
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre.

A gyorséttermek elsősorban azért nyerték el ezt a nevet, mert a gyakran zsíros és sós ételek gyorsan elkészülnek és elfogyaszthatók. Azonban egyre több tanulmány utal arra, hogy ez a táplálkozási forma negatív hatással van a pszichénkre.

Bár a háttérben meghúzódó összefüggések összetettek, a jelek szerint a testünkben lévő élet egy egészen különleges életközösségére vezethetők vissza: a bélben található úgynevezett mikrobiomra, amely több milliárd mikroorganizmus szimbiózisa. A bélben lévő mikrobiom fontos az egészség szempontjából: a bélbaktériumok immunológiai védelmet nyújtanak azáltal, hogy kiszűrik a kórokozókat és beengedik a szervezet számára hasznos anyagokat. 

A mikrobiom az evolúció során optimalizálódott az emberi táplálkozási szokásokhoz. A probléma: az elmúlt 30 ezer évben ez nem gyorséttermi ételeket jelentett, hanem nagyon kevés vagy egyáltalán nem feldolgozott, a természetben előforduló, rostban gazdag élelmiszereket. A gyorsételek viszont alig tartalmaznak rostot. Fogyasztásukkal a mikrobiom nem kapja meg azokat az anyagokat, amelyekre szüksége van a megfelelő működéshez és az immunvédelem fenntartásához.

Ma már tudjuk, hogy a szervezet fogékonyabb a betegségekre, ha néhány napnál tovább eszünk gyorséttermi ételeket. Ha pedig rendszeresen fogyasztunk erősen feldolgozott élelmiszereket, a bélben lévő fontos baktériumtörzsek elpusztulhatnak, aminek bélgyulladás lehet a következménye.

meki gyorsétterem táplálkozás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL