Szabó Anna
A gyorséttermek elsősorban azért nyerték el ezt a nevet, mert a gyakran zsíros és sós ételek gyorsan elkészülnek és elfogyaszthatók. Azonban egyre több tanulmány utal arra, hogy ez a táplálkozási forma negatív hatással van a pszichénkre.
Bár a háttérben meghúzódó összefüggések összetettek, a jelek szerint a testünkben lévő élet egy egészen különleges életközösségére vezethetők vissza: a bélben található úgynevezett mikrobiomra, amely több milliárd mikroorganizmus szimbiózisa. A bélben lévő mikrobiom fontos az egészség szempontjából: a bélbaktériumok immunológiai védelmet nyújtanak azáltal, hogy kiszűrik a kórokozókat és beengedik a szervezet számára hasznos anyagokat.
A mikrobiom az evolúció során optimalizálódott az emberi táplálkozási szokásokhoz. A probléma: az elmúlt 30 ezer évben ez nem gyorséttermi ételeket jelentett, hanem nagyon kevés vagy egyáltalán nem feldolgozott, a természetben előforduló, rostban gazdag élelmiszereket. A gyorsételek viszont alig tartalmaznak rostot. Fogyasztásukkal a mikrobiom nem kapja meg azokat az anyagokat, amelyekre szüksége van a megfelelő működéshez és az immunvédelem fenntartásához.
Ma már tudjuk, hogy a szervezet fogékonyabb a betegségekre, ha néhány napnál tovább eszünk gyorséttermi ételeket. Ha pedig rendszeresen fogyasztunk erősen feldolgozott élelmiszereket, a bélben lévő fontos baktériumtörzsek elpusztulhatnak, aminek bélgyulladás lehet a következménye.
OLVASS TOVÁBB!
Bor és hagyomány Tokaj dűlőiben
Tokaj nem csak egy hely a térképen. Tokaj egy vibe. Egy életérzés....
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK