Gyoza
A japánok imádják a Gyozát, amelyet a kínai jiaozi gombócok ihlettek. Bár nagyon hasonlóak, a gyoza tésztája vékonyabb. A félhold alakú zsebek klasszikusan sertéshússal, kínai káposztával, újhagymával és fokhagymával töltöttek. Elkészítésükhöz egyik oldalukat megsütik, majd párolják őket.
Wan Tan
A wan tan szerves részét képezi a kínai konyhának, és gyakran tálalják levesekben. A legnépszerűbb töltelék a darált sertéshús és a garnélarák. Az ostyavékony héjnak köszönhetően a wan tan belseje sütés után átlátszóvá válik. Kínában minden régiónak megvan a maga változata a töltelék és forma tekintetében. Ezek a gombócok megtalálhatók Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken is.
Momo
Ezek a gombócok Tibet ínyencségei, gyakran fogyasztják őket családi ünnepségeken. A momót általában párolják és fűszeres mártással tálalják. Hagyományosan jakhússal töltik őket, de Európában gyakran marha, sertéshús vagy zöldségek kerülnek bele. Ez a specialitás megtalálható Nepálban, Bhutánban és Indiában is.
Mandu
Ezeket a gombócokat hosszú ideig a koreai királyi udvarban készítették - ma már Koreában mindenhol megtalálhatók. Terítékre kerülhetnek például
hússal vagy kimchive töltve, és gyakran fogyasztják őket a mandu-guk nevű marhahúslevesben. Eredetileg állítólag vagy Mongóliából származnak, vagy Mezopotámiából hozták őket Koreába.
Modaka
És mi a helyzet az édesszájúakkal? A modakák India számos részén népszerűek. Általában frissen reszelt kókusszal töltik őket. A modakákról azt mondják, hogy Buddha és Ganesha istenség kedvenc desszertje, ezért gyakran láthatók felajánlásként is. A gombócok megtalálhatók Thaiföldön, Malajziában, Burmában és Japánban is. A tésztaburok készülhet búza- vagy rizslisztből.
OLVASS TOVÁBB!
Kóstoltad már az ízesített vodkákat?
Az ízesített vodkák egy olyan univerzumba kalauzolnak el, ahol a klasszikus vodka találkozik a természet legfinomabb ízeivel....
GASZTROA meggylikőr házi készítése: ízek találkozása a magyar konyhában
Kizárólag 18 éven felüliek figyelmébe! A meggylikőr a magyar gasztronómia egyik igazi klasszikusa, mely nem csupán örökségként él to...
GASZTROHogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK