GASZTRO

4 mennyei reggeli étel, hogy jól induljon a napod - A mangós palacsintától a perzsa omlettig

Sajnos csak ritkán van lehetőségünk kényelmesen megreggelizni – pedig annak is érdemes megadni a módját. Bobby Flay világhírű séf a Food Network új műsorában saját konyhájába invitálja a nézőket, ahol egyszerű, de annál finomabb reggeliket üt össze családja és barátai számára. Íme, a 4 legfinomabb recept.

Sonkás-tojásos tésztabatyuk paprikaszósszal

Hozzávalók


A piquillo paprikaszósz elkészítéséhez
4 evőkanál olívaolaj
½ kisebb fej vöröshagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
225 g piquillo paprika (konzerv vagy üveges), leve leöntve
só és frissen őrölt feketebors
1evőkanál vörös borecet
2 evőkanál főzőtejszín vagy tejföl
Egy kevés méz, ízlés szerint
¼ bögre* felaprított friss koriander levél
*1bögre= 2,5 dl


A sonkás-tojásos empanádákhoz
olaj spray
4 evőkanál nagyon hideg sózatlan vaj, apróra felkockázva
1 bögre apróra kockázott sült sonka (lehet maradék is)
8 db nagy tojás, habosra felverve
2 db tojás , 2 evőkanál vízzel elegyítve és felverve, a tszta megkenéséhez
2 újhagyma, a zöld és halványzöld részei hosszában megfelezve és utána vékonyra szeletelve
¼ bögre puha kecskesajt, morzsázva
durvára őrölt só és frissen őrölt feketebors
8 empanada tésztaburok (omlós tésztából elészíthető)
liszt, a tészta megforgatásához

Elkészítés


A piquillo paprikaszósz elkészítése
1)Egy kis serpenyőben közepesen nagy lángon felmelegítünk 1 evőkanál olívaolajat. Beleszórjuk a hagymát és körülbelül 4 perc alatt puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát és még 30 másodpercig pirítjuk. Belekeverjük a piquillo paprikákat, megsózzuk-megborsozzuk, és még további 5 percig főzzük.

2) A paprikás keveréket egy ételaprítóba tesszük, és miközben az aprító dolgozik, belecsorgatjuk a maradék 3 evőkanál olíva olajat és az ecetet, és addig folytatjuk, míg a keverék sima és selymes lesz. Hozzáadjuk a tejszínt vagy tejfölt és a mézet és még néhány másodpercig mixeljük. Ha szükségesnek érezzük, adjunk hozzá még egy kevés mézet. Átöntjük egy tálkába.

A sonkás-tojásos tésztabatyuk (empanadák) elkészítése
1)A sütőt 220°C fokosra előmelegítjük. Egy tepsit/sütő lapot sütőpapírral kibélelünk és olajspray-jel befújjuk.

2)Egy teflonos serpenyőben nagy lángon megolvasztunk 2 evőkanál vajat. Hozzáadjuk a sonkát, és néha megkevergetve 3 percig pirítjuk, míg aranybarna lesz. A sonkát kiszedjük az edényből, és egy papírtörlővel bélelt tányérba átrakjuk.

3)A serpenyő alatt kicsire vesszük a lángot. Hozzáadjuk a maradék 2 evőkanál vajat és megolvasztjuk. Beleöntjük a 8 felvert tojást, és folyamatosan kevergetve addig sütjük, míg éppen csak kezdenek formálódni a szilárdabb darabok. Átöntjük egy tálba és gyorsan, de finom mozdulatokkal beleforgatjuk az újhagymát, a kecskesajtot, a sonkát és jó adag sót és borsot. ezután a keveréket átrakjuk egy tepsire.

4)Az empanada lapokat egy enyhén kilisztezett felületen 18 cm átmérőjő körökké nyújtjuk. A tölteléket elosztjuk a tésztakorongok között, a nagy részét a tészta közepére helyezzük. A tészta szélét a vizes-tojásos keverékkel megkenjük. A tészatburkokat ráhajtjuk a keverékre úgy, hogy félhold alakú legyen. A széleket határozott mozdulattal, villával lenyomkodva lezárjuk.

5) A tésztabatyukat az előkészített tepsibe helyezzük és megkenjük a vizes-tojásos keverékkel. A batyuk tetején kis nyílásokat vágunk, hogy a gőz eltávozhasson. A tésztát körülbelül 10 percig sütjük, míg aranybarna lesz. 10 percig hűlni hagyjuk, majd a piquillo paprika szószzal felszolgáljuk.

Alapinformáció
Nehézségi fok: könnyű
Előkészítés ideje: 30 perc
Teljes idő: 55 perc
Elegendő: 6-8 főre

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL