Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
FOGYÓKÚRA

Ledobnál pár kilót nyárra? Már most érdemes elkezdeni dolgozni a bikini body-n!

Szerző:
Szabó Anna
A bikini body elérése sokak számára álom – és igen sokak számára az is marad. A feladat ugyanis nem egyszerű: tiszta célokat, következetességet, türelmet és rengeteg munkát igényel, ami sokaknak túl nagy ár azért, hogy nyáron magabiztosan jelenhessenek meg a strandon.

Ha most azt érezzük, hogy igenis elhatároztuk magunkat, és véghezvisszük a terveinket, bármibe kerül is, olvassunk tovább!

A következő tanácsokkal a hosszú távú, de látványos eredményekre koncentrálunk, illetve arra, hogy mindeközben jól is érezzük magunkat. Amennyiben ezeket a tippeket követjük, biztosak lehetünk abban, hogy nem adjuk fel az egészet már márciusban!

Tűzzünk ki reális célokat!

Amennyiben szeretnénk a nyári időszakra formába lendülni, még időben vagyunk, így nem kell extrém diétákhoz folyamodnunk vagy széthajtanunk magunkat edzés közben. Épp ellenkezőleg: érdemes olyan célokat kitűzni magunk elé, amelyek reálisak, így fenntarthatóak hosszú távon, ráadásul egészségesek is. Például: ha túlságosan korlátozó étrendet követünk, abból igen hamar elegünk lesz, és vagy belekerülünk egy ördögi körbe a jojó-effektussal vagy feladjuk az egész életmódváltást. Ami a fogyókúrát illeti, heti körülbelül fél-1 kilogramm számít ésszerű és egészséges fogyásnak, így ezt bátran kitűzhetjük magunk elé.

Együnk jól, együnk jót!

Az már szóba került, hogy a túlzott fogyókúra nem megoldás – de akkor mégis mit érdemes csinálnunk? Nos, oda kell figyelnünk arra, hogy azzal tápláljuk a testünket, amire annak valóban szüksége van. Az egészséges étkezés tehát nemcsak arról szól, hogy kevesebb kalóriát fogyasztunk, hanem arról is, hogy megfelelő tápanyagokat viszünk be az étkezések során.

Ez alapján fókuszáljunk a teljes ételekre, a friss gyümölcsökre és zöldségekre, amelyekkel vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz jutunk, a sovány fehérjékre, amelyek a izmok építőkövei, valamint a teljes kiőrlésű szénhidrátokra, amelyek energiával látnak el minket! Kerüljük ugyanakkor a feldolgozott élelmiszereket, valamint a túlzottan cukros ételeket is italokat! Igyekezzünk olyan ételeket fogyasztani, amiket szeretünk, amiket örömmel fogyasztunk – természetesen az egészség jegyében!

Dolgozzunk ki egy edzésprogramot, amit szeretünk!

Itt ismét vissza kell utalnunk a reális célkitűzésekhez, hiszen ez az edzés terén is lényeges. Ne kezdjünk ész nélkül, napi szinten konditerembe járni, ahol széthatjtuk magunkat, hiszen ez hosszú távon nem fenntartható: biztosak lehetünk abban, hogy ilyen lépték mellett hamar elkezdjük majd kerülni az edzéseket. Inkább találjuk meg azokat a mozgásformákat, amelyeket rendszeresen is szívesen végzünk, így nem akarjuk majd megúszni az edzésnapokat, és a lendület (legalább) nyárig megmaradhat.

Van, aki számára a jóga válik be, mások szívesebben pattanak fel egy trekking kerékpárra vagy húznak boxkesztyűt. Találjuk meg a kedvencünket, de arra ügyeljünk, hogy a kardióedzéseket kombináljuk erősítő edzésekkel, hiszen így lesz igazán hatékony a programunk!

Ne feledkezzünk meg a hidratálásról!

A megfelelő hidratálás elengedhetetlen a testünk optimális működéséhez, hiszen segíti a szervek működését, sőt egyes vitaminok felszívódását is. Ezen felül a víz a méreganyagok eltávolításának alapköve, így hozzájárul a bőr egészségéhez, feszességéhez, szépségéhez is. Általános szabály, hogy testsúlykilogrammonként naponta 35 mililiter vizet kell elfogyasztanunk, vegyük ez alapul!

Tudatosítsuk: az alvás és regeneráció kulcsfontosságú!

Az alvásnak kiemelkedő szerepe van a test regenerációjában és az anyagcsere szabályozásában. Próbáljunk tehát fenntartani egy rendszeres alvási mintát és minden este legalább 7-9 órát aludni! 

A regeneráció pedig az edzések között is fontos: ha nem hagyunk időt az izomcsoportoknak arra, hogy kipihenjék magukat, akkor sokkal nehezebben bírják majd a terhelést. Már csak ezért is fontos, hogy többféle sportot űzzünk és azokat váltogassuk. Például: ha hétfőn tekerünk egy nagyobb kört a trekking kerékpárunkkal, ezzel átmozgatva a testünket és megedzve a lábakat, illetve a feneket, akkor kedden pihenjünk, majd szerdán menjünk el az edzőterembe erősíteni a karjainkat és a vállainkat!

Kezeljük a stresszt!

A stressz hatással lehet az anyagcserére és az étvágyra – nem is beszélve arról, hogy hosszú távon számtalan negatív egészségügyi hatása van. Próbáljunk tehát ki stresszkezelési technikákat, például a mély légzést, a meditációt vagy a jógát, hogy fenntarthassuk az egészséges testi és lelki egyensúlyt.

Építsünk ki pozitív mentális hozzáállást!

Fontos a pozitív hozzáállás kialakítása és fenntartása az egészséges testkép és az elérhető célok szempontjából. Ne feledjük: mindenki más és más, így eltérő ütemben haladunk, legyünk tehát türelmesek magunkkal! Emellett tartsuk szem előtt, hogy a beach body csak a külsőségekről szól, aminél sokkal fontosabb, hogy egy egészséges életmódra térünk át – mégpedig magunkért.

kerékpár bicikli
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL