FÉSZEK

Hogyan juthatsz egyszerűen és gyorsan hitelhez?

Szerző:
Szabó Anna
Számos esetben lehet szükségünk hitelre. A leggyakoribbakra a bankok már speciális konstrukciókkal is szolgálnak, így a lakáshitel, áruhitel és diákhitel fogalma például biztos ismerős neked is. Egy új otthon, autó, de még egy drágább műszaki cikk, például televízió vagy számítógép vásárlásakor is jól jöhet egy kis extra külső támogatás. Az online hiteleknek köszönhetően pedig legtöbbször akár személyes ügyintézés nélkül, otthonunk kényelméből bonyolíthatjuk az ügyintézést.

A hitelfelvétel feltételei


- Életkor: A legtöbb bank már 18 éves kortól folyósít hitelt, persze ha a további feltételeknek is megfelel az igénylő. Ezenkívül megszoktak szabni egy felső határt is, ami általában 70-75 év között mozog.


- Személyi igazolvány: Erre akkor is szükség van, ha online hitelt igényelsz, hiszen igazolnod kell a személyazonosságodat.

- Lakcím: Magyarországi hitelintézettől csak magyar lakcímmel rendelkező személy kaphat kölcsönt. Ennek igazolásához szükséged lesz egy érvényes lakcímkártyára is.

- Munkahely: A hiteligénylés egyik legfontosabb feltétele a stabil munkahely, vagy vállalkozók esetében a jövedelem igazolása. Ha 3 hónapnál rövidebb munkaviszonnyal rendelkezel, vagy még próbaidő alatt vagy, sajnos nem vehetsz fel hitelt. A bankok kockázatot vállalnak azzal, hogy pénzt szerveznek ki, ezért alaposan felmérik, hogy az igénylők vissza tudják-e majd fizetni a kölcsönkapott összeget. A rövid vagy bizonytalan munkaviszony pedig túl rizikósnak minősül.

- Jövedelem: A munkaviszony igazolása mellett a jövedelem igazolására is szükség van, amelynek el kell érnie a minimálbér összegét havonta. Ezt bankszámlakivonattal, vagy egyéni vállalkozók esetében a NAV által kiállított jövedelemigazolással biztosíthatjuk a hitelintézet részére.


- KHR lista: Sokan feketelistaként is emlegetik, valójában azonban egy olyan listáról van szó, ahol nyilvántartják a banki ügyfelek hiteltörténetét. Aki aktív státusszal rendelkezik rajta, az nem kaphat hitelt, de a passzívvá válása után is el kell telnie minimum egy évnek. Ki kerül fel a KHR listára? Aki 90 napot meghaladó és a minimálbér összegénél magasabb, lejárt hiteltartozást halmozott fel

.
Hogyan juthatsz minél hamarabb hitelhez?


Hiteligénylés előtt érdemes alaposan felmérni a lehetőségeket. Ebben nagy segítséget nyújtanak az online hitelkalkulátorok, melyek a hitel összege, a futamidő, a vállalt feltételek, a könnyítő vagy nehezítő tényezők megadása alapján adhatnak egy irányárat. Érdemes lehet még összehasonlítani az online kalkulált árat és THM-et a banki ügyintézők ajánlataival is. Akár ugyanannak a banknak a hitelkonstrukciói között is lehetnek különbségek. Sokan még kedvezményt is adnak, ha valaki online hitelt választ.
A személyi kölcsönök online hitelügyintézése ráadásul akár egy nap alatt is megoldható, ezért akiknek fontos a gyorsaság, gyakran választják ezt a megoldást.


Mit gondolj át, mielőtt hitelt veszel fel?


Összehasonlítottál minden ajánlatot?


Ha hitelfelvétel előtt állsz, hasonlíts össze minél több ajánlatot, de legalább 5-6 banknál érdemes érdeklődni. Ezt megteheted online hitelkalkulátorok segítségével vagy személyesen is. A döntés meghozatalakor vedd figyelembe a hiteltörlesztés feltételeit, a futamidőt, a havi törlesztőrészletet, az összesen visszafizetendő hitel díját, illetve a kamatot és a THM-et is. Utóbbi igen kellemetlen meglepetéseket okozhat, ha figyelmen kívül hagyjuk.


Milyen hitelre van szükséged?


A különböző hitelkonstrukciók eltérő feltételekkel rendelkeznek. Kisebb, néhány százezer vagy egy-kétmillió forint esetén a felhasználás céljától függően egészen nagy különbségek lehetnek a személyi kölcsönök és az áruhitelek között. Utóbbiak gyakran kedvezőbb feltételekkel rendelkeznek, sőt, előfordulnak belőlük 0%-os THM-es verziók is.


Nagyobb összegek esetén könnyítheti a terheket, ha fedezetet is meg tudunk adni a hiteltörlesztéshez. A különbség akár több százezer forintot is jelenthet a visszafizetendő összeg nagyságában.
 

hitel onlinehitel pénz kölcsön
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL