FÉSZEK

Az ideális hálószoba titkai

Egy lakásban gyakran a hálószobának jut a legkisebb figyelem. Úgy el vagyunk foglalva a beépített konyhával meg a divatos kanapékkal, hogy csak ritkán jut időnk arra, hogy igazi menedékhellyé varázsoljuk a hálószobánkat.


Manapság nagy kincs a tér, és egy kisebb lakásnak is ki kell elégítenie mindenféle igényt. A hálószobát gyakran raktárnak vagy otthoni irodának is használnunk kell, de ez nem tesz jót a pihentető hangulatnak. A háló befolyásolja az alvás minőségét, ami pedig a fizikai és szellemi állapotunkra van kihatással, ezért tegyünk meg mindent a rendetlenség ellen.

A hálószoba padlója legyen puha, meleg és cirógató; a kemény padló modern és tartós, ám kényelem tekintetében nem veheti fel a versenyt a gyapjú szőnyegekkel. A szőnyeg puha, csendes, hőszigetelő, és finom anyaga kényezteti a talpat. Ha a szőnyeg nem nekünk való, próbálkozzunk meg a bőr padlólappal. A bőr nem olyan puha, mint a szőnyeg, de meleg, természetes tónusokban kapható, és kellemes a lábnak.

A kényelmes és egyben funkcionális hálószoba egyszerre igényel munkafényt (szépítkezéshez, öltözködéshez, olvasáshoz) és hangulatfényt (pihenéshez). Ezt fényerő-szabályozós kapcsolókkal és a különféle fényforrások ügyes elhelyezésével érhetjük el. A kellemetlen mennyezeti lámpák helyett szereljünk fel olyan felfelé világító lámpákat, melyek puha fénybe borítják a falat. Válasszunk nagy lámpaernyőket, amik eloszlatják a csupasz izzók fényét.

Olvasólámpa feltétlenül kell az ágy mindkét oldalára. A lámpákat külön-külön is lehessen működtetni, így olvasás közben nem zavarjuk alvó társunkat. Az állítható irányú falilámpák és az asztali lámpák tökéletesek, mert elég fényt adnak, anélkül, hogy zavarnánk a másiakt. Az irányítható lámpák azoknak is jól jönnek, akik olvasás közben szeretnek gyakran testhelyzetet változtatni.

Ha hagyományos asztali lámpát választunk, talpának felső része vállmagasságban helyezkedjen el ha ülünk az ágyban, így tudunk legkényelmesebben olvasni. Minél szélesebb az ernyő alja, annál több fény fog esni a szoba többi részére.

A fűtés legyen változtatható és könnyen szabályozható. A hűvös, friss levegőjű szobák segítik ugyan az alvást, de a legtöbbünk szereti a meleget, miközben levetkőzik. A barátságos paplan alatt töltött éjszaka után szükségünk van valami meleg ösztönzőerőre, ami kisegít az ágyból. Ma már lehetséges minden látható hőforrás nélkül fűteni a szobát, de a kandalló és a radiátor ma is népszerű választás: a melegség vizuális jelei legalább olyan fontosak a testnek, mint maga a hő. Működő kandalló ma már ritkán van a hálószobákban, de az antik és a tetszetős modern radiátorok nagyon népszerűek. Ha reggelre túlságosan kihűl a hálószoba, állítsunk az ágy mellé egy kis hősugárzót, amit be tudunk kapcsolni, anélkül hogy ki kellene bújnunk az ágyból.

A hálószoba olyan hely legyen, ahol teljesen el tudjunk engedni magunkat, és önmagunk tudunk lenni, ezért ne sokat adjunk az aktuális divatra vagy a józan észre. Ha mindig is egy óriási bőr fejtámlára vágytunk, vegyük meg. Ha úgy tartja kedvünk, pakoljuk tele a szobát kényelmes székekkel, párnahegyekkel és ponyvaregényekkel. Bármi is a vágyunk, a hálószoba az a hely, ahol az álmokat valóra szabad váltani.

 

Ágyak és ágybetétek

Az ágy messze a legfontosabb bútordarab az egész lakásban. A kényelmes ágy lehetővé teszi a pihentető alvást, és segít átvészelni a hétköznapokat. Az ágy olyan hely legyen, ami megfelel vágyainknak – akár hűvös minimalista menedékhelyről, vagy alvás közben biztonságot adó kuckóról álmodunk. A gyakorlatiasság szintjén az ágybetét tartson megfelelő támaszt a hátnak, vállnak, csípőnek és nyaknak, hogy ne ébredjünk úgy, mintha összevertek volna. Mindez nem kevés elvárás egyetlen bútordarabtól, különösen egy olyantól, melyen életünk harmadát töltjük.

Egészében véve minél súlyosabb valaki, annál keményebb ágyra lesz szüksége, de nem a testsúly az egyetlen irányadó. Ha egy ágybetétet túl keménynek érzünk, nem tudunk majd kényelmesen pihenni az ágyban. Mindenekelőtt próbáljunk meg ellenállni a csábításnak, hogy kicsit keményebb matracot vegyünk az ideálisnál, azzal, hogy majd úgyis „megpuhul”. Egy robosztus matrac jól megtartja formáját, és évek alatt sem változik. A jó matracok kívül-belül minőségi anyagokból készülnek, tehát bizonyos mértékig már a külsejükből következethetünk belsejükre. Lehet, hogy a kék csíkos ágynemű romantikus francia hatást kelt, de ne a külső alapján döntsünk. Az ágybetét huzatjának erős, tartós anyagból kell készülnie, külseje viszont mellékes, hiszen az ágynemű és a takaró alatt alig fogjuk látni. A minőségi belsőt azonban éveken át érezni fogjuk.

 

Az ágybetét karbantartása

Ha megvan végre az ideális matrac, sokat tehetünk érte, hogy még hosszú ideig jó állapotban maradjon.
• Takarjuk le. Használjunk mosható védőtakarót, hogy megőrizzük a matrac állapotát.
• Hagyjuk lélegezni. Reggelente 20 percre hajtsuk fel a takarót, hogy szellőzzön a matrac, és elpárologjon belőle a nedvesség. Kerüljük a vízálló lepedőket vagy takarókat, mert ezek gátolják a matrac szabad lélegzését.
• Ne károsítsuk a rugókat. A bordázott ágyaknál győződjünk meg róla, hogy a bordák közt 25 mm-nél nem nagyobb a hézag, így a rugók nem károsodnak.
• Rendszeresen forgassuk. Néhány havonta (az első hónapokban hetente) fordítsuk meg a matracot a széltében és hosszában, hogy a bélés egyenletesen tudjon eloszlani.
• Finoman bánjunk vele. Ne üljünk az ágy széléra, és ne engedjük a gyerekeknek, hogy ugráljanak rajta.
• Ne hajtsuk össze. Ha lehet, szállítás közben se hajtsuk össze a matracot – különben talán sose jön helyre.
• Használjuk a füleket. A matracon azért vannak a fülek, hogy a segítségükkel igazgassuk el az ágyon – soha ne próbáljuk meg ezeknél fogva felemelni.
• Rendszeresen porszívózzuk a matracot és az ágyat. A foltok eltávolításához használjunk enyhe mosószert és langyos vagy hideg vizet, de ne áztassuk be.

 

Az ideális paplan kiválasztása

Nincs semmi gond a hagyományos pokrócokkal és takarókkal, de nyomába sem érnek a paplannak. A takaró vattapaplannak csupán kisöccse lehet: utóbbival a pihenés és az alvás is jobban esik. Ne állapodjunk meg az első kinézett darabnál, hanem gondoljuk végig, mik az elvárásaink. A következő néhány pont segíthet a megfelelő darab kiválasztásában:

• Meleg és van tömege. A gyapjúpaplan azoknak való, akik szeretik, ha a takarónak van tömege, ráadásul ritkán okoz allergiát. A gyapjú légáteresztő és hőszigetelő tulajdonságai szabályozni tudják a testhőmérsékletet. Az ilyen paplanokat méterenkénti tömegük szerint osztályozzák, amiben – jó esetben – az eladó tud segíteni.
• Súlyos, de nem túl meleg. Aki szereti a súlyt, válasszon pamuttakarót, ami lélegző, tartós anyag, és gépben is mosható.
• Könnyű és meleg. A tiszta pehely vagy toll-pehely keverék paplanok azoknak valók, akik a meleget súly nélkül szeretnék. Minél magasabb a pehelytartalom, annál puhább és drágább lesz a paplan. A libatoll drágább, mint a kacsa, de könnyebb, puhább, és több meleget ad. A szibériai és magyar libatoll még melegebb, még könnyebb, még puhább – és még drágább.
• Könnyű és fényes. A selyempaplan könnyebb, mint a pehelypaplan, és lágy az esése. A selyem saját tömegének majdnem 30%-ával megegyező mennyiségű nedvességet képes felszívni, így a selyempaplan télen meleg, nyáron pedig hűvös. A selyem megnyugtatja a viszkető bőrt is; sok paplant az allergiások is használhatnak.
• Meleg és hipoallergén. A szintetikus töltőanyagok melegek, könnyűek, gépben moshatók, és tökéletesen megfelelnek azoknak is, akik allergiásak a tollra vagy a pehelyre. Ezek a töltőanyagok nem veszik körül a testet olyan jól, mint a pehely, ezért vegyünk nagyobb paplant, hogy jól beleburkolózhassunk.

 

A puha, tartós pamut ágynemű beszerzése

• Szálsűrűség. Az ágynemű szálsűrűsége legalább 180 legyen. A szálsűrűség az anyag egy négyzetcentiméterére jutó vízszintes és függőleges szálak száma. Olyan címkéket keressünk, mint „perkál” és „egyiptomi pamut”, mert ezek rendelkeznek a legmagasabb szálsűrűséggel.
• Hosszú szálú gyapjú. A hosszú szálú gyapjúból készült anyagok érezhetően puhábbak, mint a rövidebb szálúak. Az ilyen anyag nem is szakad olyan könnyen, mint a rövid szálú.
• Fésült és mercerizált. A pamutot használat előtt „fésülni és mercerizálni” kell; ettől megdagadnak a szálak, és a legpuhább lepedők készülhetnek belőlük.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL