FÉSZEK

6 tipp a családi fészek otthonossá tételéhez

Hogyan lesz a lakásból otthon? Teszi fel a kérdést a klasszikus szlogen. Bizony, amikor építkezünk, új helyre költözünk, vagy egyszerűen felújítjuk a meglévő házunkat, lakásunkat, nem csak az a fontos, hogy statikailag, gépészetileg rendben legyen az épület, hanem az is, hogy otthonosan érezzük magunkat benne. Most nézzük meg, hogy milyen módszerekkel válik valóban otthonná a hajlékunk.

Szigeteljünk!

 

Bár a homlokzati, lábazati és födémszigetelés vagy tetőtérszigetelés elsősorban energetikai kérdésnek tűnik, az otthonosság szempontjából is kikerülhetetlen lépés. Amennyiben nincs szigetelve például a födém vagy a tető, az épület fűtésére előállított hőenergia 30-35 %-a elillan ezen a hatalmas felületen köszönhetően annak, hogy a meleg levegő felfelé keres magának utat. Rosszul szigetelt otthonban hiába fűtünk, gyorsan lehűl a ház, és állandóan fázunk vagy épp melegünk van a fűtés/hűtés ellenére is. De ha ez nem lenne elég baj, a födémen, homlokzaton eltávozó meleg levegő mellett a pára is ott keres magának utat, ahol hidegebb felületeket talál. Vagyis a rosszul szigetelt, vagy egyáltalán nem szigetelt födém / homlokzat következtében nedvesedni kezd a fal, ahonnan már csak egy lépésre vagyunk a penészedéstől. Mert a penész a nedves falakat szereti, ott telepszik meg és terjed egyre.

A penésszel több baj is akad, az egyik, hogy súlyosabb, illetve kevésbé súlyos légúti megbetegedéseket okoz. A másik, hogy a nedvesedés, penészedés akár statikailag is kikezdheti az épületet. A harmadik, hogy esztétikailag sem túl szép látvány a sok apró fekete-szürke pötty, vagy nagyobb folt a falon. De mindezt megelőzhetjük az alapos, tudatos szigeteléssel, így több legyet ütünk egy csapásra: nem lesz penészes a fal (mondjuk ehhez fontos, hogy jók legyenek a nyílászárók és rendszeresen, szakszerűen szellőztessük otthonunkat), alacsonyabb lesz a rezsiszámla (télen a fűtésre, nyáron a hűtésre költünk majd kevesebbet) és sokkal jobb lesz otthonunk komfortérzete. 

Kép forrása: KontaktBau Szigeteléscentrum

 Korszerűsítsük a fűtéstechnikát!

 

A fűtéstechnika korszerűsítésével sokat tehetünk azért, hogy otthonosabb legyen a lakásunk. Amennyiben nulláról építkezünk, érdemes padlófűtés felé mozdulni: nem kell a radiátorok elhelyezéséről gondoskodni, és ha jól tervezik a kivitelezést, hatékony, kényelmes fűtésrendszerünk lesz, nem kell hanyatt dobnunk magunkat a rezsiáraktól. Egy pár évig a napelemről üzemelő hőszivattyús padlófűtést volt a korszerű fűtésrendszerek koronázatlan királya, hiszen a szaldó elszámolásnak köszönhetően egy jól méretezett napelemes rendszerrel szinte rezsiköltség nélkül lehetett fűteni az épületet. Mióta új szabályok érvényesek a napelemek telepítésére és az elszámolás is rövid időn belül megváltozik, már nem számít ennyire jó megoldásnak, legalábbis anyagilag. Persze a H tarifával még mindig költséghatékonyabban fogjuk üzemelni a fűtésrendszerünket.

Ha nem zöldberuházással építkezünk, hanem egy meglévő házban akarunk új fűtésrendszert kialakítani, korszerűsíteni, mindenképp gondoljunk a fűtés automatizálására, ezzel egy meglévő gázcirkófűtést is hatékonyabban fogunk tudni üzemeltetni.

És ha már otthonosság és fűtéstechnika: egy cserépkályha vagy egy kandalló melege jelentősen növeli a bensőségesség faktorát a lakásunkban. Sokan másodlagos fűtésként tekintenek a cserépkályhára, de ha jól tervezzük meg az elhelyezkedését, vagy rácsatlakoztatjuk a radiátoros fűtésrendszerre, akár elsődleges megoldás is lehet. A cserépkályha esetében viszont fontos szempont a fűtőanyag tárolása, adagolása. Csak akkor legyen kályhánk, kandallónk, ha ezekről is tudunk gondoskodni.  

 

 Gondolkozzunk praktikusan!

 

Ha jól szigetelt, energiahatékony házban élünk, akkor jöhet a következő lépés, a berendezés megtervezése. Ehhez mérjünk sokat, rajzoljunk, gondoljuk végig lépésről-lépésre, hogy szoktunk élni, milyen napi rutinjaink vannak? Azt is nézzük meg, hogy a lakás, ház, amiben élünk, milyen adottságokkal rendelkezik! Mekkorák a szobák, milyen az elrendezés, hogyan oszlanak meg a funkciók? Végeredményben akkor lesz komfortos a lakásunk, ha az alapszerkezettel tisztában vagyunk. Az esztétikumot érdemes a praktikusan végiggondolt terv alapján továbbgondolni. Így végül nem csak szép, de valóban kényelmes, jól használható otthonunk lesz.  

 

 Találjunk mindennek helyet!

 

Ez a lépés talán triviálisnak hat. Fontos, hogy minden tárgynak legyen meg a maga helye a lakásban. Előfordul, hogy csak úgy hányódnak a holmik, főleg, ha gyerekek is élnek a házunkban. Mielőtt megvásárolnánk a tárolókat, szekrényeket, polcokat, mérjük fel, hogy pontosan mit szeretnénk elpakolni, mekkora és milyen jellegű tárolókapacitásra van szükségünk. Gondoljunk az idényholmikra is. Például a téli holmiknak, kabátoknak, sálaknak, sapkáknak legyen olyan tárolója, ami nincs annyira szem előtt, és ahová az év többi részében el tudjuk pakolni. Ha síelünk, túrázunk, legyenek a szükséges eszközöknek praktikus polcok, akasztók. Mérjük fel, hogy a helyiségen belül hol helyezhető el tároló! Vizsgáljuk meg azt is,  hogy melyik falra mekkora polc, szekrény férne el, nézzünk körül alaposan, kitűnő tárolóhelyként funkcionálhat például egy feljáró alatt kiaknázatlan terület, az ablak alá vagy az ajtó fölé fúrható polc. (Fúrás előtt ellenőrizzük a fal minőségét és azt, hogy hol futnak a vezetékek a falban, így néhány kellemetlen meglepetést is megspórolhatunk magunknak!)   

 

 Bánjunk okosan a színekkel!

Van egy egyszerű szabály, amivel harmonikus és komfortos színegyensúlyt hozhatunk létre a lakásunkban. A főszín lesz az uralkodó hangulat, általában a falak, a szőnyegek, bútorok fogják a színek 60 %-át meghatározni. A másodlagos szín 30 %-os részt vesz ki a szoba színeiből, pl. a függönyök, kisebb bútorok pompáznak ebben a színben. És marad 10 % (pl. párnák, kisebb dísztárgyak), ennek a színét, árnyalatát akár évszakonként változtathatjuk. A lakberendező ezen a területen is sokat segíthet a döntésben.

 Mérjük fel, hogy milyen adottságai vannak a lakásnak!

Gyakran nehéz megszabadulni a saját berögződéseinktől. Akár egy új lakással kapcsolatban is előfordul, hogy egy korábbi lakás emléke tartja fogva a fantáziánkat. Legyünk reálisak! Mérjük fel, hogy mekkorák az egyes helyiségek, ha kicsi a szoba, akkor ne pakoljuk tele drabális méretű bútorokkal, ne legyen zsúfolt. A falhoz, kanapéhoz, beépített bútorokhoz (vagyis a nagyobb felületekhez) érdemes világos színeket választani, így is növeljük a teret. Viszont az sem jó, ha a nagyméretű szobába kicsi bútorokat helyezünk el. Ilyenkor kialakulhat az az érzet, hogy nincs kitöltve a tér, és az ember hajlamos ilyenkor még több apróságot behordani a szobába. A lakberendező éles tekintete ilyenkor is aranyat ér!  

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL