FÉSZEK

5+1 tipp, hogy a legkisebb terasz is tágas legyen

Kezdjünk is egyből egy jó hírrel: mindenki hatalmas örömére végre megérkezett a jóidő. Ez a fontos tényező pedig hozzájárul ahhoz, hogy egyre több időt töltsünk a szabad levegőn, ami még lelki állapotunkra is remek hatással bír. Ráadásul nem mindig szükséges messzire mennünk ahhoz, hogy élvezzük a simogató kora nyári levegőt. Már egy egészen aprócska terasz is több, mint a semmi!

Rengeteg lakáshoz tartozik kisméretű terasz, amivel első ránézésre nem is számolunk lehetőségként. Pedig egy tenyérnyi helyből is lehet ideális pihenőhely, de akár a nyári esték kedvenc helyszíne is válhat belőle – és mindez legtöbbször nem is pénz kérdése. Elég elengednünk a fantáziánkat, és a kis terasz miatti aggodalom helyett inkább a lehetőségekre figyelni.


Mit ne tegyünk?


Mindenekelőtt nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a terasz nem raktár. Sajnos rengetegen hajlamosak vagyunk a bent már nem kellő holmikat oda pakolni. Az első fontos jó tanács, hogy kis teraszra nem kell sok bútor, csupán egy asztal és néhány szék, viszont, ha ezek stílusban passzolnak egymáshoz, máris nyertünk egy kis teret és sokkal jobban fogjuk szeretni, mint az ütött-kopott régi bútorokkal telepakolva.

5+1 tipp a tágas teraszhoz


Cikkünkben most hoztunk 5+1 hangulatos tippet, ami segít a legkisebb teraszokat is tágasabbá varázsolni.

Fonott, illetve rattan bútorok


Sokak fejében élhet még a kép nagyszüleik rattan bútorairól, de most első körben ne ezekre gondoljunk! Az utóbbi egy évtizedben ugyanis egyre népszerűbbé váltak a modern rattan kerti bútorok. Ennek okait nem kell sokáig kutatni: a letisztult formavilág, amely a funkcionalizmust hangsúlyozza tökéletes párosítást biztosít az új építésű házak és lakások modern hangulatával. Ugyanakkor ez a letisztultság a luxus érzetét is kelti.

Amennyiben szeretnénk egy kicsit enyhíteni a bútorok szögletességén, akkor ezt kiegészítőkkel megtehetjük. Egy-egy színes párna, mintás pokróc máris oldja a mértani formák sokaságát. Hasonló hatást érhetünk el, ha kihasználjuk a széles színskálát és bohókásabb színben választjuk a terasz bútorait: ma már a rattan kerti bútorok is változatos színekben kaphatóak.
 

A jó irány a függőleges


Néhány éve óriási divat, hogy nem kizárólag a vízszintes felületekkel számolunk, kis területeken pedig ez rendkívül hasznosnak bizonyul. Minden terasznak van legalább egy fala, ezt használjuk ki bátran és szerelhetünk fel virágtartókat, vagy akár egy egész virágtartó rendszert is. Ezzel a technikával igazi kis dzsungel alakítható ki, mégpedig úgy, hogy szinte egy millimétert sem veszünk el a terasz méretéből.


A korlátokra is építkezhetünk


A falhoz hasonlóan a korlát is egy remekül kihasználható felület. Akasztható rá virágtartó, fényfüzér, de akár kisebb olvasó vagy reggelizőasztal is szerelhető rá, amennyiben elég stabil és elbírja. Ha rácsos a korlátunk, akkor akár futónövénnyel is befuttathatjuk. Semmiképp se hagyjuk parlagon, hiszen szuper dekorációs és funkcionális lehetőségek rejlenek benne.


Válasszunk kisméretű asztalt!


Kis teraszra kis bútorok. Ez az alap. Nem szükséges drága bútorokat vásárolnunk ahhoz, hogy hangulatos és praktikus legyen a teraszunk. Egy kisebb kerti étkező garnitúra is elég, amin reggelizni vagy akár dolgozni is lehet. Ízlésesen körbevesszük gyönyörű növényekkel, és máris van egy romantikus hangulatú teraszunk.


Minőségi burkolat, a hangulat megalapozója


A burkolat adja meg az alapokat, ezért ne siessük el a döntést. A legegyszerűbb megoldás a könnyen tisztítható hidegburkolat. Számtalan árnyalatban, köveket utánzó felülettel is kapható. Fagyálló és csúszásmentes változatot vásároljunk, és megfelelően szigeteljük, nehogy véletlenül elázzon az alattunk lakó. A meleg árnyalatú kültéri parketta, a klikkes fa teraszburkolat hatására egy csapásra megváltozik a miliő, különlegessé válik a tér. Még otthonosabb lesz a környezet, ha a faburkolatra egy kültéri szőnyeg is kerül. Ettől már szinte szobaszerűvé válik a terasz.


Fény, fény és még egy kis fény


A fények nagyon különlegessé teszik a teraszt. Vegyük körbe a korlátot izzósorral vagy akár szúrhatunk a virágok mellé napelemes lámpákat! Ezekhez még áram sem kell, ráadásul akkor kapcsolnak fel, amikor szükség van rájuk. Ahogy lemegy a nap maguktól világítani kezdenek abból az energiából, amit napközben összeszedtek.

Használjunk ki minden négyzetcentimétert, hogy kiélvezhessük teraszunk ezernyi arcát, varázslatos hangulatát!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL