FÉSZEK

3+1 dolog, amire különösen figyeljünk, ha gyerekkel költözünk új lakásba

Szerző:
Szabó Anna
A költözés hatalmas lépés egy család életében, hiszen napi rutinunk átalakul, a biztonságot jelentő útvonalak egy csapásra megszűnnek, és amikor riadtan ébredünk fel álmunkból, nem a megszokott helyünk részleteit pillantjuk meg. Mindez egy tapasztalt felnőtt ember számára is rendkívül bonyolult és nehéz időszak, gyermekünk szemében pedig ilyenkor minden akadály még nagyobbnak mutatkozik, mint gondolnánk, hiszen ő még csak most keresi a helyét ebben az óriási világban.

Azért ne essünk egyből pánikba, mert szerencsére minden nagyobb elmozdulás kezelhető, ha gyermekünket is igazi csapatjátékossá tesszük. Az életkor természetesen a legtöbb esetben más és más módszert feltételez gyermekünk komfortosságának érdekében, azonban azt, hogy mikor és melyik a helytálló, egy szülő úgyis érzi. De ami az egyik legfontosabb, hogy minden, számunkra apróságnak tűnő problémát a helyén kezeljünk, ne kicsinyítsük le csupán azért, mert nekünk ez nem jelent akkora akadályt, mint gyermekünknek.


A nagy felfedezők


Amikor kisgyermekünk elkezdi felfedezni a lakást, természetes késztetést, kíváncsiságot érez, hogy mindenbe belekapaszkodjon, kinyisson, kihúzzon és leszedjen. Ezeket az akciókat mi, szülők gyakran szeretjük mosolyogva végignézni, pedig egy bizonyos szint után sajnos súlyos következményei is lehetnek a gyermekre nézve. Így hát érdemes átgondolni - pláne egy költözés alkalmával -, hogy tegyük teljesen baba- és gyerekbiztossá új otthonunkat, hogy emiatt a későbbiekben már egyáltalán ne kelljen aggódnunk.


Maradjunk komfortzónán belül!


Ahhoz, hogy minél komfortosabban érezhessük magunkat az új helyen, és pénztárcánkat is megkíméljük hosszú távon a hatalmas közüzemi számláktól, elengedhetetlen, hogy jó minőségű hőszigetelő anyagot válasszunk. A rezsiköltségek hirtelen átalakulása miatt ez fokozottan fontossá válik, hiszen nem mindegy, mennyi marad a családi kasszában a számlák kifizetése után. Ráadásul azok, akik két-három gyerkőccel élnek általában nagyobb otthont választanak, aminek fenntartásához több energia – és pénz – kell.

A megfelelő szigetelés tehát sokat segíthet ezen: az egyik legjobb megoldás, ha ásványgyapotot választunk. Ennek installálása akár 70-80%-kal kedvezőbb áron is elvégezhető, mint a külső hőszigetelés, évszaktól függetlenül fel lehet helyezni, ráadásul még szakember segítsége sem szükséges hozzá.

Ha tetőtérbe költözünk, még fontosabb ez a lépés, hiszen manapság már olyan perzselő nyári időjárással találkozhatunk, amely mellett nem lehet csak úgy szó nélkül elmenni. Gyermekünk ideális körülményeihez elengedhetetlen a megfelelő téli-nyári hőmérséklet biztosítása az új lakásunkban is.


A bútorok, és ami mögöttük van


A totyogók és kisgyerekek imádnak belekapaszkodni a szekrényekbe, komódokba. Nem is gondolnánk, hogy akár egy nehéz könyvespolc is milyen könnyen kibillenthető, ami hatalmas veszélyforrás gyermekünk testi épségét tekintve. A nagyméretű bútorokat tehát érdemes rögzíteni a falhoz. A legtöbb esetben ez erős csavarokkal vagy bútorrögzítő hevederrel is könnyedén megoldható.

A sarkokra is érdemes speciális élvédőt tennünk, hiszen a kicsik eleséskor vagy épp felállásnál, egy hirtelen mozdulattal remek érzékkel célozzák meg ezeket a hegyes és kemény felületeket. A sarokvédő pedig megóvja őket a komolyabb sérülésektől. De a fiókokra is érdemes zárat tenni, mert amellett, hogy a számunkra fontos papírok nem megfelelő kezekbe kerülhetnek, még egy fékezős fiók is hatalmasat tud ütni egy óvatlan pillanatban, gyermekünk könnyen becsípheti az ujját.
 

otthon otthontippek butor
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL