Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
FÉSZEK

3 házi praktika a darazsak ellen

Szerző:
Szabó Anna
A tavasz beköszöntével folyamatosan emelkedik a napi átlaghőmérséklet, ezzel párhuzamban élettel telik meg kertünk. A virágzó növényeknek köszönhetően megjelennek a beporzó rovarok és ezzel egy időben a darazsak száma is növekszik. Sokan félve gondolnak ezekre a rovarokra, azonban fontos tudni, hogy ha megfelelően felkészülünk a darázsinvázióra, sok kellemetlen pillanattól óvhatjuk meg magunkat.

Ismerd meg a darazsak viselkedést

A darazsak bár gyakran zavaróak és akár veszélyesek is lehetnek, érdekes és összetett viselkedésű rovarok. Fontos ökológiai szerepet töltenek be, megtalálható közöttük ragadozó és beporzó egyaránt. Léteznek parazitoidok, melyek más rovarokon élősködve léteznek, majd elpusztítják azokat. Ebből kifolyólag nagyon hasznosak például a biológiai rovarirtásban. 

Fészkelési viselkedésük fontos az utódok gondozásában és a kolónia fenntartásában. Legtöbb fajuk társas életet él, mely komplex és rendkívül jól szervezett. A szociális darazsak társadalmában a királynő felel az utódok nemzéséért, a munkások feladata pedig az utódok gondozása és a fészek karbantartása. Fészkük védelmét nem bízzák a véletlenre, mivel ez kulcsfontosságú a kolónia túlélésének szempontjából és agresszívan reagálnak a fészket fenyegető behatásokra.

A ragadozó darazsak főként más rovarokkal táplálkoznak, például legyekkel, rovarlárvákkal és egyéb apró rovarokkal. Mint már korábban említettük, ez fontos szerepet játszik a kártevők populációinak szabályozásában és az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában.

A darazsak kommunikálnak egymással, melyet különböző vegyi anyagokkal tesznek, például feromonnal. Így képesek jelezni egymás számára az élelemforrásokat és a veszélyt. Emellett mozgásukat és testtartásukat is kommunikációs eszközként használják.

Rendkívül territoriálisak, aktívan védelmezik területüket konkurens darazsakkal és más ragadozókkal szemben.

A rovarokon kívül főként magas cukortartalmú nektárokat fogyasztanak, de nem vetik meg a hátrahagyott élelmiszereket sem.

Házilag is tehetsz a darazsak ellen

A kerti időtöltést bizony kellemetlenné tudja tenni, ha sok darázs van a közelben. Ennek megelőzésében korábban kell cselekedned, mint gondolnád. Adunk pár tippet, amit ha kipróbálsz garantáltan kevesebb darázzsal fogsz összefutni a kertben.

A karbantartás fontossága

A ház körül felbukkanó rovarok csakúgy, mint a rágcsálók menedék, élelem és a folyadék forrás közelében vernek tanyát. Ne adj nekik esélyt azzal, hogy mindezt könnyen hozzáférhetőnek teszed számukra.

Tartsd rendben a kertet, gondozd a növényeket és ne hagyj háztartási hulladékot fedetlenül.

A víztárolókat, esővízgyűjtőket lehetőleg lefedve tartsd, szüntess meg minden pangó vizet a ház körül.

Házad műszaki állapotát folyamatosan ellenőrizd, javítsd ki a réseket és az apró lyukakat a homlokzaton és a tetőt se hanyagold el.

Cselezd ki a darazsakat

Az időben kihelyezett úgynevezett ál darázsfészek kihelyezése nem elvetendő ötlet, azonban, ha túl későn   akasztod ki, akkor nem fog működni. A legjobb időzítés az első melegebb tavaszi napok, amikor egyre több rovar repked a kertben.

Ennek a házilag is könnyedén elkészíthető riasztónak működési alapelve, hogy a darazsak fészküket nem építik oda, ahol körülbelül 75 méteres körzetben már van meglévő darázsfészek. A területet elhagyva keresnek más szabad, alkalmas helyet új otthonuk számára. Olyan helyre kell akasztani, ahol a leggyakrabban építkeznek, például a ház oldalához vagy a tető alá.

Készíts csapdát és irtószert házilag

Helyezz el darázscsapdákat, melyet magad is elkészíthetsz, vagy meg is vásárolhatod. Ezek édeskés folyadékot tartalmaznak és vonzzák a rovarokat, akik belemásznak a csapdába, de kijönni már nem tudnak. Megelőzésként használhatsz még olyan szereket, melyek arra lettek kifejlesztve, hogy előkezeld a darazsak által gyakran látogatott helyeket, mint például a postaláda vagy gázóra szekrény.

Használj illóolajokat vagy illatosított gyertyákat. A citromfű illatát a darazsak ki nem állhatják, viszont számunkra nagyon is élvezhető. A gyertyákat magad is könnyedén el tudod készíteni, szedd össze az összes régi gyertyát, amit otthon találsz, olvaszd meg és adj hozzá citromfű levelet, vagy olajat. A gyertyák kül-és beltérben egyaránt megállják helyüket.

Az almaecet is remek riasztószernek bizonyul, csak össze kell keverned egy rész almaecetet két rész vízzel egy szórófejes flakonba és már használhatod is. Javasoljuk, fújd le vele a kültéri bútorokat, korlátokat.

Ezek a házi praktikák nemcsak hatékonyak a darazsak távol tartásában, de kímélik a környezetet és nem utolsó sorban olcsók is.

A megelőző intézkedések ellenére előfordulhat, hogy mégis beköltöznek közelünkbe a darazsak. Ebben az esetben semmikép ne fogjunk bele a fészek megsemmisítésébe, irtásába. A darazsak támadhatnak és csípésük életveszélyessé válhat, a darázsirtás nem gyerekjáték! Mindenképp hívjunk szakembert!

Az sem mindegy milyen faj lakik a talált fészekben, hiszen egyes darazsak védettek, irtásuk komoly büntetést von maga után. A szakképesítéssel rendelkező rovarirtó be tudja azonosítani a darazsat és megfelelően jár el. A védett fajokat még a megrendelő kérésére sem fogja kiirtani!

darázsirtás darázs
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL