Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
DIVAT

TikTok - Kína digitális fegyvere a tömeges figyelemelterelésre?

Szerző:
Szabó Anna
Tegyünk egy kis gondolatkísérletet: A TikTokra ne videómegosztóként gondoljunk, hanem úgy, mint egy digitális drogra!

Hogy miért? Mert a vicces, idegesítő, látványos videók megtekintése függőséget okoz. Dopamin a neve annak az anyagnak, amit a szervezet akkor szabadít fel, ha órákon át gördeszkásokat, tátogó tiniket, harcművészeket és szlogeneket bámulunk.

A TikTok algoritmusa, amely okosabb, mint a Facebook vagy az Instagram, non-stop működésben tartja a dopaminpumpánkat. Tökéletes gépezet: egyesek ingyen videókat szolgáltatnak, mások bámulják őket, a dopamin mindenkit a kijelzőhöz ragaszt, és mellesleg a felhasználói adatok Kínába áramlanak. Nem, ez nem csak a gyerekeinket érinti! Az egész világ rá van kötve a pekingi szerverekre.

Manipuláció, monopóliumok, lélekrombolás - a Szilícium-völgyi dopaminkereskedők 20 éve kísérleteznek az emberiséggel, a politika által nagyrészt zavartalanul. A TikTok mindezt következő szintre emelkedik, mivel Kínában egyetlen vállalat sem működik az állami vezetés ellenőrzése nélkül. És ők már korán felismerték a digitális tömegkommunikációs fegyverben rejlő lehetőségeket.

A filmek végtelen áradata nagyszerű eszköz a manipulációhoz: különösen a fiatalok használják a TikTokot első számú információforrásként. Az olyan témákat, mint Tibet, az ujgurok vagy a Tianamen tér, nehéz megtalálni, a szélsőséges közel-keleti vagy náci hülyeségeket annál inkább. A TikTok nem kiabál, hanem suttogó propagandát művel, amely mentes a tényellenőrzéstől. Jó példa, hogy Indonéziában egy kemény kezű katonát cuki, gülüszemű leopárddá változtattak a TikTokon - az emberek pedig megválasztották őt.

tiktok kína média
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL