A fagyöngy szerelmeseinek története


A skandináv legenda szerint egyszer régen, még az idők kezdetén Odinnak, minden istenek atyjának és Friggnek a házasság istennőjének született egy gyermeke, Balder. Aki a tisztaság és a fény istene lett. Idővel gyönyörű fiatalemberré, délceg és daliás ifjúvá vált. Egyszer figyelmeztetést kapott, hogy az életére törnek.  

Édesanyja Frigg kicsikarta minden élettelentől és élőtől kicsikarta a védelem ígéretét: nem bánthatja Baldert.  

Ám a nagy védelmi hadjáratban elfeledkezett egyetlen növényről: a jelentéktelen fagyöngyról. Loki, az ártó isten kihasználta mulasztását, és a növényt maga mellé állította. 

Egyszer csak elérkezett a végzetes nap. Bált rendeztek az isteneknek, ahol is a fő attrakció a sebezhetetlennek – hitt – Balderra lövöldözés volt.

Egyszer csak a vak isten, Hod került sorra fagyöngyből készült nyilával, melyet nem meglepő módon Lokitól kapott ajándékba.

A fegyver célba talált: befúródott Balder testébe, aki holtan rogyott össze a végzetes találattól.

 

 

A hőn szeretett Balder halála minden istent megrázott. Édesanyját, Frigget felhatalmazták, hogy büntesse meg kedve szerint a fagyöngyöt. A házasság istennője fájdalmában zokogni kezdett. Könnyei apró fehér bogyókká változtak a fagyöngyre hullva.

Szomorú arcát valaki vigasztalólag megcsókolta hirtelen. Erre a megbocsátás tanújelét adva így szólt: „Senkinek nem okozhat a fagyöngy többé szenvedést! Mindenki, aki alá áll, lehetőséget kap, hogy egy csókkal tegyen tanúbizonyságot megbocsájtásáról és a szeretetéről.”

 

 

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL