Az ismeretlen kókusz

 

Játssz velünk és nyerd meg a 10.000,- Ft értékű ajándékcsomagot!
Tovább a kérdőívhez >>

 

Tudtad a válaszokat? Nem tudtad? Alighanem mindenképpen érdemes áttekinteni az alapfogalmakat, amelyeket valójában nagyon kevesen ismernek, annak ellenére, hogy a kókusszal valamilyen formában szinte nap mint nap találkozunk.

Kókusztej. A legtöbben azt hiszik, hogy a szép, sűrű, fehér, jóízű és illatos kókusztej az a folyadék, ami a kókuszdió belsejében kotyog. Pedig dehogy! A kókusztejet úgy készítik, hogy a kókuszdió lereszelt, hófehér gyümölcshúsát vízzel keverik, és ezt a pépet kipréselik, majd megszűrik. Ennek a tejszerű, csodás készítménynek a zsírtartalma 15-25%.

Kókuszvíz. No ez az a folyadék, ami természetes állapotban a kókuszdió belsejében van, és a héj feltörésekor kicsorgatható. A kókuszvíz rendkívül egészséges, teljes értékű élelmiszer, amelynek magas a vitamin-, ásványianyag- és nyomelemtartalma.

Kopra. A kopra a kókuszdió megszárított, lereszelt gyümölcshúsa. Közvetlenül is felhasználható – a jól ismert kókuszreszelék is kopra –, de további feldolgozásra is alklamas.

Kókuszolaj? Kókuszzsír? A koprából rendkívül egészséges, illatos, főzésre kiválóan használható olaj nyerhető ki, melynek nagyjából 24°C az olvadáspontja. Vagyis ha a konyhádban 24°C-nál magasabb a hőmérséklet, olajat tartasz a kezedben, ha ennél hűvösebb van, akkor viszont megszilárdul, s így már kókuszzsírnak nevezhető.

Lehet, hogy a régiek a kémiáról nem sokat tudtak, ám a kókusz jótékony hatásaival nagyon is tisztában voltak. A kókuszolajat ősidők óta a szépségápoló szerek alapanyaga, mivel hidratáló, bőrpuhító és antibakteriális hatását hamar felismerték. Természetesen a Lush is számos készítményében hasznosítja ezt a nagyszerű, antioxidánsokban és fehérjében gazdag természetes anyagot.

És azt is érdemes megemlíteni, hogy honnan szerzi be!

A Lush által felhasznált természetbarát kókuszolajat ugyanis egy közösségsegítő program keretében termelik Niason, egy apró indonéz szigeten, ahol a cunami óriási pusztítást végzett, és ahol most is állandó a földrengésveszély. A Lush támogatása segített a sziget helyreállításában, sőt még egy játszóházat is sikerült felépíteni a helybéli kicsik számára. Így ha olyan Lush terméket vásárolsz, amely kókuszt tartalmaz, tudhatod, hogy ezzel a világ egyik leginkább rászoruló közösségének is segítesz egy kicsit.

No de lássuk, melyek is a Lush kókuszt tartalmazó készítményei!
Itt van mindjárt a Coco Lotion testápoló, amely azért is olyan hatásos a bőr puhává és rugalmassá tételében, mert jó adag extraszűz kókuszolajat tartalmaz. (Akkor nevezünk egy olajat szűznek, ha mechanikus úton, préseléssel állították elő, és kémiai anyagoktól mentesen, kizárólag vizes mosással, ülepítéssel, szűréssel, centrifugálással tisztították.)

A könnyű állagú, gyorsan beszívódó Vanilla Dee-Lite testápolóban az extraszűz kókuszolaj mellett sejtregeneráló és gyulladáscsökkentő hatású kókuszvíz is van.

A Sugar Babe cukorradírral való átdörzsölés hatására a bőr nemcsak megújul, hanem ragyogó és fényes is lesz – nem utolsó sorban az extraszűz kókuszolaj jóvoltából.

A kókuszban dúsgazdag Curly Wurly sampon megrendszabályozza a vastag, göndör hajszálakat: puhává, fénylővé és simává varázsolja őket. A samponban levő 15%-nyi szárított kókusz remekül hidratálja a hajszálakkal sűrűn benőtt fejbőrt, a kókuszolaj pedig puhává teszi a hajat.

Ám nemcsak a göndör hajúak élvezhetik a kókuszkúrát, hiszen a száraz hajra kifejlesztett, kókuszkrémes Trichomania sampon a Lush egyik legrégebbi és legnépszerűbb terméke. Olyan gyengéden tisztítja meg, és olyan lággyá varázsolja a száraz hajat, hogy szó szerint rajongói vannak a vásárlók között.

A Coconut Powder dezodoráló hintőpor valóságos tobzódás a kókuszban: kókusztejport, őrölt kókuszhúst és kókuszkrémet, sőt kókuszolajat is tartalmaz. Mindennek, és többi összetevőjének köszönhetően kiválóan elnyeli a szagokat és az izzadságot.

S természetesen itt a gyönyörű, vajfehér-rózsaszín I Should Coco szappan is, mely nemcsak kókuszolajat és a kókuszkrém-főzetet tartalmaz, hanem kókuszreszeléket is, mely gyengéd bőrradírként működik.

Bátran elmondhatjuk, hogy egy Lush üzletben járva nem nehéz kókusztartalmú készítményeket találni – annál is inkább, mert már a finom illat is útbaigazít!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL