ÁLLATI CUKISÁGOK

Óvodás gyerekek segítettek az árva kutyusoknak!

Nagyon megható élményben volt részünk, amit ezúttal szeretnénk megosztani veletek is. 3-5 éves kisemberek gyűjtöttek ételt, meleg takarót és egészségápoláshoz szükséges anyagokat az árva kutyáknak. Beigazolódni látszik az a tény, hogy a felelős állattartásra nevelést már ilyen kicsiny korban el kell kezdeni…

 

Bizony, a cím igaz… Dánszentmiklós 2800 lakosú község Pest megye déli részén. Egy levél érkezett a szerkesztőségben, mely arról tájékoztatott bennünket, hogy a Dánszentmiklósi Mosolygó Alma Óvoda és Egységes Óvoda- bölcsőde gyermekei és dolgozói adománygyűjtést szerveztek az árva kutyusoknak. Mivel az adományok szállítását nem tudták megoldani, így a szerkesztőség két dolgozója ment el értük. Az óvoda vezetője és dolgozói nagyon készségesek voltak, és átnyújtotta 5 hatalmas dobozt, amely gyönyörűen, precízen be volt csomagolva, és egy hatalmas zsák kutyatápot.


Szívszorító volt a tudat, hogy mindezt 3-5 éves kisemberek gyűjtötték, csupán azért, hogy az árva sorsra jutott kutyusokon, és cicákon segítsenek. A dobozokat kibontva azonban még szívszorítóbb látvány tárult elénk. Rengeteg kutyakonzerv, száraz eledel, törölköző, gumikesztyű, egészségápolási cikk lapult a szép csomagolás alatt. Őszintén szólva megkönnyeztük a látottakat…


A felelős állattartásra nevelést már kicsi korban kell kezdeni


Abban bizonyára senki nem kételkedik, hogy minden kisgyermek azt teszi, amit otthon lát, és amire nevelik. Ha azt látja, hogy édesanyja és édesapja gondosan összehajtogatja levetett ruháit, akkor minden bizonnyal ő is ezt fogja tenni. Ha rendet érez maga körül, akkor ő is elrakja minden este a játékait. Így van ez az állattartás kérdésével is. Ha a kisember otthon azt látja, tapasztalja, hogy szülei szeretik az állatokat, akkor bizony belőle is állatszerető ember válik majd felnőtt korában. Ám ha az ellenkezőjét látja… Nos, ebbe még belegondolni is rossz.


Ezért fontos, hogy már egészen kicsiny korban megkezdődjön a gyermekek állat- és természetszeretetre való nevelése, és hogy minden fiatal megismerkedhessen a felelős állattartás alapjaival, illetve a kedvencként tartott állatok szükségleteivel, igényeivel. Ha ez nem történik meg, akkor a gyermek soha nem lesz tisztában a felelős állattartással, aminek sok kutya, macska, kisállat látja majd a kárát, akik gyakran az utcára kerülnek, ahol a gazdátlan, kóborállatok sanyarú sorsa lesz a jussuk.


Mit jelent a felelős állattartás?


A legtöbben szeretnek kutyát, cicát, nyulat, papagájt vagy más állatot tartani. Jó vele játszani, sétáltatni a parkban, simogatni, büszkélkedni mások előtt. De vajon csak ennyi egy állat? Nyilvánvalóan nem! Ennél sokkal-sokkal többről van szó! Nemcsak akkor játszik, amikor nekünk kedvünk van hozzá, hanem esetleg akkor is játszani akar, amikor mi éppen nem érünk rá. És sétálni sem akkor kell vinni a kutyát, amikor kedvünk tartja, hanem többször egy nap, lehetőleg megszokott időben. Hiába esik az eső, hiába tikkasztó a hőség vagy dermesztő a hideg. És nem lehet elutazni anélkül, hogy ne gondoskodnánk róla arra az időre, amíg a család nincs otthon! És ami a legfontosabb: nem lehet lecserélni, mint egy játékot, mert éppen meguntuk, vagy nincs rá időnk! Felelősséggel tartozunk iránta, amíg csak él. Egy kisállat általában az egész család életét befolyásolja: valamilyen szinten alkalmazkodni kell hozzá. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint a gyerekeknek sokat segít a felelősség megtanulásában. Ha valóban szeretnének valamilyen állatot, sok mindenre hajlandók érte: például időben felkelnek reggel és hazajönnek iskola után, hogy sétálni vigyék, kefélik a szőrét, feltakarítják, ha odapiszkít valahova és kutyaiskolába is boldogan járnak vele. Ám mindez csak akkor történik meg, ha már kicsi korától ezt látja, erre nevelik.


A 7 alapszabály


A felelős állattartók hét pontban fogalmazták meg a legfontosabb alapszabályokat. Ezek a következők:

1. Felelősség: egyrészt az állatok, másrészt az emberek iránt. Ez annyit jelent, hogy miközben állatainknak biztonságos otthont teremtünk a szomszédaink, családunk, sőt az idegenek életét sem nehezítjük meg ezzel.

2. Szeretet: az állatok is érző lények, ezért ugyanúgy szükségük van szeretetre, mint nekünk. Tehát nemcsak etetni, itatni, sétáltatni kell őket, hanem szeretni is!

3. Táplálás: rendszeresen kell etetni az állatainkat. Ügyeljünk arra, hogy mindig a számukra legmegfelelőbb táplálékot kapják, mert attól lesznek egészségesek és szépek.

4. Mozgásigény: a mozgásigényük kielégítése ugyanolyan fontos, mint a táplálásuk. A fizikai és a lelki egészségükhöz szükségük van sétára, futásra, játékra.

5. Egészség: kedvenceink ugyanúgy megbetegedhetnek, mint mi. Amit tehetünk értük, hogy megelőzzük a betegségeket védőoltásokkal. Amire pedig nincs oltás, arra megfelelő kezelést, gyógyszert kell adni nekik.

6. Utódok: a tenyésztés vagy akár csak az egyszeri pároztatás is különös felelősséggel jár. Az alom tisztán tartása, a kölykök és az anya orvosi felügyelete, táplálása nem mindennapi feladat az állattartók számára. Arról nem beszélve, hogy a kicsiket el is kell helyezni olyan gazdihoz, aki szintén felelősen gondolkozik.

7. Környezet: olyan állatot tartsunk, amelyik elfér a lakásban, és amelyikről megbízhatóan tudunk gondoskodni. Egy kis lakásban összezárva nem érzi jól magát sem egy nagy kutya, sem az emberek. De sok állatot együtt tartani még nagy lakásban vagy kertben sem célszerű. Ők sem mindig jönnek ugyanis ki egymással...


"Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik" - Mahatma Gandhi

Nagyon sok bajba jutott állat szenved Magyarországon! Az önkéntesek pénzt, időt, energiát nem kímélve mentik Őket, és igyekeznek Nekik jobb sorsot biztosítani.

SEGÍTSÜNK NEKIK!

 

Nagyon sok állat szorul sürgős segítségre!

Ha úgy érzed, szeretnél segíteni Rajtuk, akkor az alábbi módon teheted meg:

 • Fogadd örökbe az egyik szerencsétlenül járt, árva kutyust, vagy
 • Legyél ideiglenes befogadó - az ország bármely területéről keresünk olyan segítőkész embereket, akik vállalják, hogy a gazdára találásig otthont, ételt, italt, szeretetet biztosítanak az árva kutyusoknak, vagy
 • Juttass el hozzánk egy kis adományt, hogy legalább ne éhezzenek ezek az állatok - ez lehet kutyatáp, tészta, rizs, stb. Ha mindenki csk 10-20 dkg kutyatápot adományoz, akkor rengeteg életet megmenthetünk! Nekünk talán 50 Ft-ba kerül, amit sokszor értelmetlen dolgokra is elpazarolunk! NEKIK AZONBAN AZ ÉLETÜK MÚLHAT RAJTA! • A gazdikereső kutyusokat itt találod >>>
  HA NEM SEGÍTÜNK, EZEK AZ ÁLLATOK ELPUSZTULNAK!
  Ha segítenél bármilyen formában, kérjük, írj a szerk@noiportal.hu e-mail címre!
 •  

  Te is segíthetsz, akárcsak a gyerekek!

   

   

  Szólj hozzá Te is!
  SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

  Adja meg születési időpontját!

  VAGY

  KÉREM AZ ELEMZÉST

  HÍRLEVÉL