ÁLLATI CUKISÁGOK

Lehet, hogy a kutyád stresszes és szorong? - Így vedd észre

Szerző:
Szabó Anna
Ha kutyatulajdonos vagy, akkor biztosan egyetértesz azzal, hogy a kedvenced nem fél kimutatni az örömét. Ám az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is eltérő személyiségük van, amely szerepet játszik abban, hogyan küzdenek meg a stresszel.

Vannak agresszívebb fajták, akik erőteljesebben fejezik ki, hogy stresszesek, a félénkebb típusúaknál pedig sokszor mutatkozik leromlás a fizikai állapotukban. Olvasd el, honnan tudhatod, hogy a kutyád stresszel-e, és hogyan tudsz segíteni.

 

Folyamatos ásítás

 


Gyakran előfordul, hogy a kutyák ásítanak, különösen fáradtság esetén. Van azonban olyan típusú ásítás is, amely stressz esetén jelentkezik, főleg ha más viselkedési formákkal és jelekkel párosul, mint például a lefelé csapott fülek vagy visszahúzódó magatartás.

 

Elhúzódás

 


Számos típusa létezik. A kutya elhúzódhat az emberektől, de akár más kutyák elől is. Vannak módszerek, amelyekkel a kutyák kifejezhetik azt, hogy szoronganak, ilyen például a szemkontaktus kerülése és az elhúzódás. Fontos szem előtt tartani, hogy ha a kutya megpróbál elhúzódni, akkor egyértelműen agresszívabb is lehet, emiatt érdemes tiszteletben tartani az ilyen állapotot.

Száj- és orrnyalás


A kutyák egészen biztosan arra születtek, hogy mindig mindent megnyaljanak, ám gondolnád-e, hogy mindez lehet a stressz jele is? Ha a kutyád folyamatosan nyalja az orrát és a száját, amely mással is párosul, mint például elhúzódás, túlzott ugatás vagy tüsszögés, akkor bizony a kutya stresszes.

Lihegés


Gyakran előfordul, hogy a kutya liheg, amikor a hűvösbe ér, miután túl sokat futkározott vagy épp nagy a forróság. Ha azonban a kedvenced minden különösebb ok nélkül lihegni kezd, és más viselkedési formákkal is társul, akkor a kutya stresszes állapotban van. Légy óvatos, ha a kutya abbahagyja a lihegést és összezárja a száját. A fokozott stressz miatt ilyenkor akár haraphat is.

 

Hátracsapott fülek

 


Minden kutya különböző, hiszen rengeteg fajta van. Vannak lelógó vagy alacsonyan lévő fülek, netán hegyesen merednek felfelé. Ám a kutyák többsége hátrafelé csapja a füléit, amik lelapulnak stressz esetén. Mindez egyértelmű jele annak, hogy baj van.

 

Túlzott vedlés

 


Majdnem minden kutyafajta hajlamos vedleni. Ha azonban a kutya stresszes, akkor bizony a szokásosnál több szőrt hullajt el. Akkor is megfigyelhető az állatorvos rendelőjében, amikor a kutyát vizsgálják és a szőr a kezében marad, vagy a padlóra hull.

 

Túl sokat szimatol

 


Amikor a kutya nem figyel rád, és nem hajtja végre az utasításaid, emellett folyamatosan szaglászik, bizony az a helyzet, hogy a kedvenced stresszes. Általában minden helyzetben megfigyelhető mindez, akár a parkban, akár bármilyen más szituációban. Ilyenkor érdemes odafigyelned ezekre a jelekre.

 

Balesetek

 


Egyedül hagytad a kutyát a lakásban, hogy őrizze a házat, és mire hazaérsz, hatalmas rendetlenség van? Ez az egyik legbiztosabb jele annak, hogy a kutya stresszel. Egyes kutyafajták ugyanis nem bírják az egyedüllétet. Annak ellenére, hogy jó gazdi vagy, mindez még bekövetkezhet. Érdemes a kutyát elvinni kutyakiképzőhöz, aki segít abban, hogy a kutya az egyedüllétet jobban elviselje.

 

Állandó ugatás

 


A legtöbb kutya ugatással és vonyítással próbálja felhívni a figyelmet. Azonban, ha a kutya folyamatosan ugat, akár bent a lakásban, akár a szabadban kint, ez kétségkívül a szorongás jele. Ismerd meg a kutyád ugatását, és próbáld meg kideríteni a szorongás okát. Történhet ez akkor, amikor egyedül hagyod, vagy amikor idegenek érkeznek hozzád.

Betegség


Vannak olyan kutyák, akik fizikai tüneteket produkálnak stressz esetén. Hasmenés, hányás, étvágytalanság vagy bőrallergia mind-mind lehet a stressz jele. Az egyik legkomolyabb tünet együttes ez, ha a kutya szorong és stresszes, ha más egyéb oka nincs.

 

Hogyan segíthetsz a kutyádnak a stressz leküzdésében?

 


Most hogy már felismered, ha a kutya stresszes, az alábbi lépéseket érdemes megtenned, amelyek segítenek leküzdeni a stresszes állapotot:


• Ügyelj a rutinra: hasonlóan a gyermekekhez, a kutya számára is fontos a napi rutin kialakítása. Ilyen esetekben ugyanis kevésbé válik stresszessé.
• Kerüld a stresszes szituációkat: ismerd fel ezeket és kerüld, ha egy mód van minderre. A kutya ugyanis kényelmetlenül érzi magát, és nem szereti a zsúfolt helyeket.
• Rendszeres séta: a kutyáknak szükségük van megfelelő mennyiségű mozgásra, amely jelentősen enyhíti a stresszt. Győződj meg arról, hogy a kutya számára mindez szórakoztató és élvezetes.
• Mutasd ki a szereteted: sok módja van annak, hogy kifejezd a szereteted a kutya irányába. Igyekezz több időt együtt tölteni szőrös kis barátoddal, így a kutya sokkal kevésbé stresszel és jól érzi magát.
• Vezess be szabályokat: mindig győződj meg arról, hogy a kutyád betartja-e az összes utasításodat. Azok a kutyák, akik tudják, mit vársz el tőlük, sokkal kevésbé szenvednek stressztől.

 

kutya háziállat házikedvenc
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL