ÁLLATI CUKISÁGOK

Hány éves a kutyád ember években?

Hogyan számolhatod ki a kutya éveit emberi években? Ha kutyatulajdonos vagy, akkor ez a kérdés biztosan felbukkant már a fejedben. Úgy vélik egy kutyaév 7 emberi évvel ér fel. Ám ez nem elég pontos.

A kutyák életük első két évében nagyon gyorsan öregszenek. Ez a magyarázata annak, hogy egy éves korukra elérik a teljes érettséget.

Hány kutya év egy ember év?


Kutatók egy csoportja megtalálta a pontos módját a számításnak. Közel sem olyan egyszerű, mint ahogy azt a mítosz mondja. Nagyban függ a DNS-ben bekövetkezett változásoktól az idők során. A csapat módszerét metilezésnek hívják. Összehasonlítják és elemzik mind az ember, mind a kutya éveinek DNS-ét, hogy megkapják a képletet.


Egy kutya élettartama rengetegképp változhat. Egy nagyobb fajta 6-7 évig, míg egy kisebb csivava akár 18 évig is elélhet. A kutatások eredményeképpen a következő képletet kaptuk: ember év = 16 (kutya év) + 31.


Kutyák öregedésének lassítása


Ahogy öregszenek a kutyák, visszafordíthatatlan egészségügyi problémákat tapasztalhatnak, melyek megnehezítik mindennapjaikat. Ilyen esetekben elengedhetetlen, hogy a kutyatulajdonosok rendkívül együttműködjenek az állatorvosokkal. Általánosságban azonban kijelenthető, hogy legyen szó fiatal vagy idős kutyáról, az egészséges súly megtartása, a testmozgás és az egészséges táplálkozás nagyban hozzájárul állapotukhoz. Az éves vizsgálatok szintén nagyon fontosak!


A kutyád életkorának kiszámítása


Ha épp örökbefogadtál vagy befogadtál az utcáról egy kutyát, és nem tudod hány éves, az alábbi tippek hasznosak lehetnek.


A kutya fogai árulkodóak lehetnek. Például a kutyák 8 hetes korukig babafogakkal rendelkeznek, 7 hónapos korukra pedig ki kell nőniük az állandó, fehér fogaknak. 1-2 éves korukra fogaik fakóbbak lehetnek. 3-5 éves kutyusok fogain némi fogkő található, 5-10 éves korban pedig már kopnak. A 10 évnél idősebb kutya esetében a fogakon már sok fogkő található, észrevehető pár fog hiánya.

Reméljük segítettünk, és már ki tudod számolni kutyád életkorát ember években, ismered a felelős állattartás szabályait. Jó, ha van kutya a háznál, de rengeteg törődést és gondoskodást igényel.
 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL