GASZTRO

Nemzetközi rizstalálkozó

Szerző:
Szabó Anna
Az emberiség majd háromnegyede rendszeresen eszik rizst, mégsem használjuk ki teljesen a benne rejlő lehetőségeket. Elég körülnézni néhány nemzet konyháján, és máris kedvet kapunk a kísérletezéshez!


Az emberiség több mint 60%-nak fő tápláléka a rizs, ez a teljes értékű, egészséges pázsitfűféle. És hiába amilyen pici olyan nagyszerű, és változatosan elkészíthető, mégis sokan leragadtunk az „egyszerű köret” változatnál. Tudtad például, hogy a barna, vagyis hántolatlan rizs sokkal gazdagabb fehérjében, rostokban, magnéziumban és B-vitaminokban, mint a fehér rizs, ugyanakkor mindkettő igen jól emészthető. A barna rizs keményítőt tartalmaz, amely növényi rostokkal párosítva fokozatosan szabadítja fel a cukrokat. Ezenkívül egyáltalán nem tartalmaz glutént, így azok is veszély nélkül fogyaszthatják, akik gluténérzékenyek.

 

Gyorstalpaló rizsfőzéshez

A rizsfőzésnek négyféle módja létezik. A készítendő étel jellegétől függően válaszd ki a legmegfelelőbbet. A bő vízben történő főzést akkor alkalmazd, ha hideg salátába szánod vagy egyszerűen kevés vajjal szeretnéd megenni. Ha kevés vízben főzöd meg, akkor koncentráltan megmaradnak benne az aromák, ráadásul sokkal puhább lesz a végeredmény. Számos receptnél – mint például a kreol rizsnél, a piláfnál, a rizottóknál, a paelánál – éppen ezért választják ezt a főzési módot. A legritkább főzési mód a rizs esetében a gőzölés, melyet Ázsiában alkalmaznak, és tulajdonképpen ez a titka az ő ragadós, így aztán pálcikával is ehető köretüknek.

Hihetetlenül sokféleképpen elkészítheted, például már akkor is egy külön ételt kapsz, ha a vizet húslevessel vagy kifejezetten a rizs főzéséhez összeállított fűszerkeverékkel megbolondítod, és keversz hozzá kevés idényzöldséget. Bevetheted ízesítés gyanánt a sáfrányt, mely a finom aroma mellett pompás narancsszínnel ajándékozza meg rizsed, de a kár a ragyogó sárgát és karakteres zamatot kölcsönző curryvel is. Azonban legalább olyan finom, ha a minden háztartásban fellelhető paprikával, vöröshagymával, gombával, petrezselyemmel dobod fel.

Két dolgot tarts mindig szem előtt: a főzési idő a rizs fajtájától függően változik, amit a csomagoláson jeleznek, és soha ne felejtsd el megkóstolni, mielőtt befejeznéd a főzést.

Currys rizs csirkemellel »

 

Szusi szendvics »

 

Paradicsomos piláf »

 

Padlizsánrizs »

 

Pikáns feketeáfonya
rizottó »

 

Citromos káposztaleves
rizzsel »

 

 


+9 recept abszolút rizsfüggőknek


Édesszájúaknak:
mennyei tejberizses desszertek »

 


Állandó rohanásban élőknak:
gyorsan, finomat, rizsből »

 


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL