Az emberiség több mint 60%-nak fő tápláléka a rizs, ez a teljes értékű, egészséges pázsitfűféle. És hiába amilyen pici olyan nagyszerű, és változatosan elkészíthető, mégis sokan leragadtunk az „egyszerű köret” változatnál. Tudtad például, hogy a barna, vagyis hántolatlan rizs sokkal gazdagabb fehérjében, rostokban, magnéziumban és B-vitaminokban, mint a fehér rizs, ugyanakkor mindkettő igen jól emészthető. A barna rizs keményítőt tartalmaz, amely növényi rostokkal párosítva fokozatosan szabadítja fel a cukrokat. Ezenkívül egyáltalán nem tartalmaz glutént, így azok is veszély nélkül fogyaszthatják, akik gluténérzékenyek.
A rizsfőzésnek négyféle módja létezik. A készítendő étel jellegétől függően válaszd ki a legmegfelelőbbet. A bő vízben történő főzést akkor alkalmazd, ha hideg salátába szánod vagy egyszerűen kevés vajjal szeretnéd megenni. Ha kevés vízben főzöd meg, akkor koncentráltan megmaradnak benne az aromák, ráadásul sokkal puhább lesz a végeredmény. Számos receptnél – mint például a kreol rizsnél, a piláfnál, a rizottóknál, a paelánál – éppen ezért választják ezt a főzési módot. A legritkább főzési mód a rizs esetében a gőzölés, melyet Ázsiában alkalmaznak, és tulajdonképpen ez a titka az ő ragadós, így aztán pálcikával is ehető köretüknek.
Hihetetlenül sokféleképpen elkészítheted, például már akkor is egy külön ételt kapsz, ha a vizet húslevessel vagy kifejezetten a rizs főzéséhez összeállított fűszerkeverékkel megbolondítod, és keversz hozzá kevés idényzöldséget. Bevetheted ízesítés gyanánt a sáfrányt, mely a finom aroma mellett pompás narancsszínnel ajándékozza meg rizsed, de a kár a ragyogó sárgát és karakteres zamatot kölcsönző curryvel is. Azonban legalább olyan finom, ha a minden háztartásban fellelhető paprikával, vöröshagymával, gombával, petrezselyemmel dobod fel.
Két dolgot tarts mindig szem előtt: a főzési idő a rizs fajtájától függően változik, amit a csomagoláson jeleznek, és soha ne felejtsd el megkóstolni, mielőtt befejeznéd a főzést.
| |
| |
| |
| |
| |
Citromos káposztaleves
|
+9 recept abszolút rizsfüggőknek
|
|
|
OLVASS TOVÁBB!
Mit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
GASZTROTényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
Nem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTRODepressziót okozhat a Mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROIngyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK