1 fej cékla (kb. 200g-os)
Só
1 babérlevél
200g retek
1 zsályalevél
200g szusi rizs
6ek rizsecet
1tk cukor
3tk wasabi
4 Nori lap
80ml szójaszósz
4tk méz
1tk szezámolaj
1. A céklát főzd meg sós vízben a babérlevéllel 40-50 perc alatt. Ha kész, tedd félre és hagyd kihűlni, majd hámozd meg és szeleteld 1-2mm vékonyra. A retket hámozd meg, és szintén szeleteld fel 1-2mm vékonyra. A zsályát aprítsd fel. Keverd össze ezeket jó alaposan.
2. A rizst öblítsd le hideg, folyó vízzel egy szita segítségével, egészen addig, míg tiszta víz nem folyik át rajta. Ezután tedd fel főni 300ml vízzel. Ha víz felforrt, vedd lejjebb, takarékra a lángot és párold további 8-10 percig. Vedd le a tűzről és hagyd, hogy fedő alatt kihűljön (azért kell lefedve tartani, hogy a rizs teljesen megpuhuljon).
3. A rizsecetben olvaszd fel a cukrot a tűzhelyen melegítve. Ha felolvadt a cukor, keverj hozzá wasabit. A teljesen kihűlt rizshez keverd hozzá a rizsecetes, cukros wasabis levet.
4. A nori-lapokat csillogó oldallal felfelé fektesd el a munkafelületeden. Vizes kézzel oszlass el rajta egy adag rizst – jó sűrűn pakold rá. Majd a tetejére fényes oldalával lefelé, tegyél egy újabb nori-lapot. Oszlasd el rajta a cékla-retek keverékét, majd tegyél rá egy újabb nori lapot, majd egy újabb adag rizst és jöhet az utolsó lap. Jól nyomkodd le, hogy összeálljon. Végezetül egy éles késsel vágd fel átlósan 4 háromszögre.
5. A szójaszószt, a mézet és a szezámolajat keverd össze és tálald a rizsszendvicsek mellé.
OLVASS TOVÁBB!
A rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK