Az emberiség több mint 60%-nak fő tápláléka a rizs, ez a teljes értékű, egészséges pázsitfűféle. És hiába amilyen pici olyan nagyszerű, és változatosan elkészíthető, mégis sokan leragadtunk az „egyszerű köret” változatnál. Tudtad például, hogy a barna, vagyis hántolatlan rizs sokkal gazdagabb fehérjében, rostokban, magnéziumban és B-vitaminokban, mint a fehér rizs, ugyanakkor mindkettő igen jól emészthető. A barna rizs keményítőt tartalmaz, amely növényi rostokkal párosítva fokozatosan szabadítja fel a cukrokat. Ezenkívül egyáltalán nem tartalmaz glutént, így azok is veszély nélkül fogyaszthatják, akik gluténérzékenyek.
A rizsfőzésnek négyféle módja létezik. A készítendő étel jellegétől függően válaszd ki a legmegfelelőbbet. A bő vízben történő főzést akkor alkalmazd, ha hideg salátába szánod vagy egyszerűen kevés vajjal szeretnéd megenni. Ha kevés vízben főzöd meg, akkor koncentráltan megmaradnak benne az aromák, ráadásul sokkal puhább lesz a végeredmény. Számos receptnél – mint például a kreol rizsnél, a piláfnál, a rizottóknál, a paelánál – éppen ezért választják ezt a főzési módot. A legritkább főzési mód a rizs esetében a gőzölés, melyet Ázsiában alkalmaznak, és tulajdonképpen ez a titka az ő ragadós, így aztán pálcikával is ehető köretüknek.
Hihetetlenül sokféleképpen elkészítheted, például már akkor is egy külön ételt kapsz, ha a vizet húslevessel vagy kifejezetten a rizs főzéséhez összeállított fűszerkeverékkel megbolondítod, és keversz hozzá kevés idényzöldséget. Bevetheted ízesítés gyanánt a sáfrányt, mely a finom aroma mellett pompás narancsszínnel ajándékozza meg rizsed, de a kár a ragyogó sárgát és karakteres zamatot kölcsönző curryvel is. Azonban legalább olyan finom, ha a minden háztartásban fellelhető paprikával, vöröshagymával, gombával, petrezselyemmel dobod fel.
Két dolgot tarts mindig szem előtt: a főzési idő a rizs fajtájától függően változik, amit a csomagoláson jeleznek, és soha ne felejtsd el megkóstolni, mielőtt befejeznéd a főzést.
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Citromos káposztaleves
|
+9 recept abszolút rizsfüggőknek
|
![]() |
|
![]() |
OLVASS TOVÁBB!
5 tipp, hogyan válassz burkolatot a különböző helyiségekbe
Burkolatot választani elsőre nem is tűnik nehéznek. Bemész a boltba, tetszik valami, és kész meg is rendeled. Aztán viszont jönnek a ké...
GASZTROÍgy lesz a rendelt ebéd nemcsak gyors, de jó is
A rohanós hétköznapokon nincs mindig idő főzni, de ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk a friss, egészséges és finom falatokról...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK