UTAZÁS

Vörösen izzó lávatavak

A világon alig öt vulkán mélyén fortyog vörösen izzó lávató, ezért az egyik legritkább természeti jelenségként tartják számon ezeket a félelmetes, tűzgyűrűkkel körülvett „olvasztótégelyeket”.

 

Etra Alé, Etiópia


Az Erta Ale Etiópia legaktívabb vulkánja, mely a mai napig folyamatosan működik. A vulkán neve a helyi afar nyelven "füstölgő hegyet" jelent, déli része a "Pokol kapuja" nevet kapta. A láva anyaga bazalt. Központi krátere 50 méter átmérőjű és 85 méter mély. Benne állandó lávató található, mely időnként túlcsordul a kráter déli peremén. Ez a világ legrégebb óta folyamatosan létező lávatava, melyet gyakran látványos tűzgyűrű vesz körül.


Virguna vulkánjai, Kongo


Virunga Nemzeti Park déli körzetében a földkéreglemezek távolodása következtében létrejövő földkéregmozgás hozta létre a Virunga hegyvonulatot, melynek nyolc tűzhányója közül hét teljesen vagy részben a park területére esik. Ezek között található Afrika két legaktívabb tűzhányója, a Nyamuragira és a szomszédos Nyiragongo, melyek ketten felelősek az afrikai kontinens történelem által ismert kitöréseinek 20%-áért. Jellegzetességük a különösen folyékony, lúgos kémhatású láva. A Nyiragongo tűzhányó kráterében csaknem állandó lávató található, melynek időszakos kiáradása katasztrofális volt a helyben élők számára.


A világ egyik legaktívabb tűzhányója a Kilauea, Hawaii


Körülbelül százezer évvel ezelőtt a növekvő Kilauea vulkán áttörte a víz felszínét, és ezzel létrehozta a szigetlánc legnagyobb tagját, Hawaiit. A tűzhányó egyik legújabb magmafeltörési helye a Pu’u O’o -kürtő. A Kilauea a Pu’u O’o-hoz hasonló kürtőkön keresztül mostanáig annyi lávát termelt, amennyi egy több mint másfélmillió kilométer hosszú, kétsávos autóút leburkolására lenne elegendő. Pu’u O’o gyakorlatilag úgy jött létre, hogy a kráter mélyén található lávató rövid idő alatt lecsapolódott, és helyette megnyílt ez az új kürtő a keleti oldalon.


Az Erebus vulkán az Antarktiszon


Az Erebus vulkán egy 4023 m magas kolosszus (amelyből 206 m a víz alatt van). Annak ellenére, hogy a lávató szintje már több alkalommal is a kráter széléig emelkedett, ott először csak 1974-ben, észlelték. Meg kell jegyezni, hogy ez a világ legvédettebb lávatava. Az Erebus lávája nagy rombusz alakú földpátkristályokat tartalmaz, amelyekhez hasonlót csak a Mt. Kenya és a Pié Touside csúcsánál találtak.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL