UTAZÁS

Művészi barlangrajzok az őskorból

Szerző:
Szabó Anna
Az ember alkotói igénye és művészi ambíciója visszanyúlik egészen az őskorba, hiszen már 30 000 évvel ezelőtt is „ecsetet” ragadott, és csodálatos képeket pingált barlangi otthona falára.

 

Lascaux Barlang, Franciaország, Dordogne


A dél-Franciaországi barlang akár az „Őskori Szixtuszi Kápolna” nevet is vislehetné, mivel a falainak és a mennyezetének minden szabad felülete a zsúfoltságig tele van színes barlangrajzokkal és festményekkel. A Lascaux Barlang az egyik legjelentősebb őskori lelet, mely szinte tökéletes állapotban maradt meg a 15.000 évvel ezelőtti korból.


A barlangot 1940-ben fedezték fel, melynek köszönhetően turisták és érdeklődők ezrei árasztották el az őskori tárlatot. A turisták által kilélegzett szén-dioxid és a mesterséges világítás hatására azonban elkezdtek megrongálódni a falfestmények. Algák és penészfoltok jelentek meg a falakon. 2002-ben a francia kulturális miniszter válságstábot hozott létre a barlang megmentésére, de továbbra is kéthetente egy kétfős, speciális csoport járja be a barlangot, hogy kézzel eltávolítsa azokat a gombákat, amelyek minden intézkedés ellenére a barlang falán megjelennek.


Altamira Barlang, Spanyolország, Santillana del Mar


Az Altamira-barlang az őskőkori művészet egyik legfontosabb lelőhelye. 600 festmény és 1500 karcolat található a barlangban.


Az őskori ember bölények, mamutok, szarvasok és vaddisznók élethű, színes képét festette a falakra. A legnagyobb barlang a bikák terme, amelyben 4 nagy állat található, az egyik nagyobb, mint 4 méter.


Chauvet Barlang, Franciaország


A Chauvet Barlang különlegessége abban rejlik, hogy az itt található falfestmények kora jóval megelőzi az összes többi barlangrajzét. Az ábrázolások 30 000 évesnél is korábbiak lehetnek.


Az összes ismert barlangi művészeti alkotás több mint a 80%-a 12-17 ezer évvel ezelőtt született. A barlangban 447 sziklarajz található, melyek nagy része mamutot, bölényt, lovat, orrszarvút ábrázolnak, de a kutatók még emberi lábnyomokra is bukkantak.


Tassili-n-Ajjer, Algéria


Szahara mélyén található barlangrajzok és sziklarajzok hihetetlen mozgalmassággal és kifejezőerővel ábrázolják a Szahara egykori életét. A képek a vadászat jeleneteit és a területről rég kihalt állatokat, többek között gazellákat, zsiráfokat ábrázolnak. A nagyméretű képeket porrá tört palából és tojásfehérjéből álló, sárga, barna és különböző árnyalatú vörös festékből készítették. A művészi alkotások felkerültek a Világörökség listájára is.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL