UTAZÁS

Mexikóváros

Ahogy azt a józanész diktálja, Mexikóváros egy óriási, szmoggal körülvett nagyváros, tele veszélyekkel és bűnözéssel....

Ilyen hírnévvel nem csoda, hogy a legtöbb, Mexikót meglátogató turista nem tölt túl sok időt a fővárosban, ez azonban nem biztos, hogy jó döntés. Mexikóváros (vagy DF, Distrito Federal, ahogy a helyiek hívják) az egyik leglüktetőbb közép-amerikai város: a kultúra és a káosz, a modern és az ősi, a tombolás és a béke vidám egyvelege. Talán eltart egy ideig, amíg az ember hozzászokik, de ha már megérezte a hely hangulatát, akkor többé nem szabadul tőle.
A mexikóiak mindig is tudták, hogyan kell bulizni, és a főváros ennek a legnagyobb mestere lett. Akit a hagyományos zene érdekel, este menjen el a Plaza Garibaldira az óváros szívébe, ahol csak leül egy padra, és hallgathatja az ott gyülekező és sétáló mariachik játékát.
A nagy, élő koncertekre vágyóknak azonban a Zocalón, a város főterén van a helyük ilyenkor. Az óriási területen hemzsegnek az emberek, és itt található Mexikóváros néhány legimpozánsabb épülete is, a palota és a katedrális. A Zocalo közepén lengedező zászlót minden este ünnepélyesen leengedik. A tér nyugati felén álló Hotel Majestic tetőtéri bárjából meg lehet csodálni a rendezvényeket és a naplementét. Ha az ember szerencsés, akkor tűzijátékot is láthat a téren.

Az európaibb szórakozásra vágyók a Condesa negyedbe látogassanak el, ami tele van hangulatos éttermekkel és bárokkal.
Mexikó a világ egyik legősibb civilizációjának a hazája, valamint a művészet és a népművészet hagyományának a fellegvára. A várostól 50 kilométerre, északkeletre fekvő Teotihuacánt, az azték birodalom egykori fővárosát mindenképpen érdemes meglátogatni. Az itt található Nap piramisa a világ harmadik legnagyobb ilyen jellegű építménye. A 248 romos lépcsőt is érdemes megmászni, mert a piramis tetejéről elénk táruló látvány egyszerűen lélegzetelállító.

Azoknak, akik többet szeretnének megtudni az aztékokról és az ország egyéb, a spanyol hódítás előtti civilizációiról, kötelező ellátogatni a régészeti múzeumba, amely a Bosque de Chapultepecben, a város legnagyobb parkjában áll. Az időben közelebb álló dolgokat kedvelők, pedig megnézhetik a közelben található modern művészeti múzeumot. És ha már a múzeumoknál tartunk, Diego Rivera falfestményeit érdemes megnézni a Diego Rivera múzeumban – ő egyébként Frida Kahlo, a manapság legkedveltebb mexikói festőművész férje volt.
Frida Kahlo a gyönyörű Casa Azulban (Kék Ház) élt és dolgozott, amely a belvárostól 10 kilométerre, délre fekvő Coyoacan nevű külvárosban található, és amelyet múzeummá alakítottak. A házban megnézhetjük a festőnő személyes tárgyait, valamint csodálatos mexikói antikvitásokat és népművészeti tárgyakat. A közelben található a Leon Trockij Múzeum – Frida Kahlo és az orosz forradalmár szeretők lettek, miután a férfi 1937-ben Mexikóba menekült hazájából, ahonnan elűzték. 1940-ben ölték meg ebben a házban – ez volt a második kísérlet a meggyilkolására.

Persze van még millió dolog, amit Mexikóvárosban tenni lehet, például kipróbálni a számtalan étterem némelyikét, amelyek hagyományos mexikói ételeket kínálnak, vagy megnézni a San Angel-i piacot (a Bazar Sabadót). Egy biztos: ebben a városban mindenki megtalálhatja azt, amit keres.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL