SZÓRAKOZÁS

Farsang Farka Népművészeti Fesztivál 2011

2011. február 26-27-én reggeltől estig népzenei ritmusoktól, közel 800 néptáncos ujjongásától, farsangi maskarásoktól és más népművészek előadásaitól lesz hangos a Pesti Broadway a farsangi hagyományokra építve.

 

Az egyik legkülönlegesebb hagyományunk, a farsang Vízkereszttől a húsvéti böjtig tart, és tulajdonképpen nem más, mint egy nagy télbúcsúztató ünnepségsorozat. Csúcspontja az utolsó három nap, Farsangvasárnap, Farsanghétfő, Húshagyó Kedd, melyek arra hivatottak, hogy méltóan lezárják az ünnepet és köszöntsék a lassan bekövetkező és várva-várt tavaszt. Mindegyik naphoz más-más néphagyomány kötődik, melyek többségének gasztronómiai vonatkozása is, ezekre a hagyományokra épül a most első ízben megrendezésre kerülő Farsang Farka elnevezésű népművészeti fesztivál is.

A Martin György Néptáncszövetség és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület a mintegy 50 éves múltra visszatekintő Néptáncantológiák hagyományának új színnel való gazdagítására határozta el ennek a fesztiválnak a megszervezését. A műsorokban, amelyeket a Budapesti Operettszínházban és a Thália Színházban rendeznek meg, az ország és a határon túli magyarság legkiválóbb felnőtt, ifjúsági és gyermek néptáncegyüttesei lépnek majd fel.

A nap folyamán pedig minden résztvevő táncegyüttes a Pesti Broadway-n is ízelítőt ad tudásából és művészetéből egy téli népszokás, vagy látványos tánc egy-egy kiválasztott koreográfiájának bemutatásával. Ily módon a fesztivál résztvevői népzenével és tánccal töltik fel majd a budapesti utca általában csöndes hétvégi napjait. Lesz itt Kun Verbunk, Doroszlói táncok, Rákos menti karikázó, csárdás és verbunk, valamint Moldvai csángó táncok, Kazári táncok és minden létező és fellelhető Kárpát-medencei talpalávaló.

Az egész hétvégén tartó rendezvény sorozat a sok tánc és zene mellett kiegészül az elengedhetetlen népművészeti kirakodóvásárral, és népi gasztronómiai kínálattal. Jó helyen jár az a látogató is, aki kíváncsi arra, pontosan mi az, és hogyan zajlik a mohai tikverőzés, a kalotaszegi mustármagozás és a nagyiváni rabvágás.

Bürkös, Csalóka, Dűvő, Galiba, Gázsa, Hirös, Szalonna és Bandája, Szeredás, Tisza, a szarvasi fúvószenekar sok más társaikkal együtt fokozzák majd a hangulatot a hétvége folyamán.

Űzzük el együtt a télbe visszahúzó gonosz szellemeket nagy mulatsággal, tánccal és énekléssel!

„FARSANG FARKA”
Néptánc, népzene, népművészeti kirakodó vásár,
2011. Február 26-27-én reggeltől estig
Helyszín: Pesti Broadway
1065 Budapest Nagymező utca 15-19.
www.martinszovetseg.hu

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL