SZÓRAKOZÁS

17 évesen világhírű írónő Budapesten!

Szerző:
Szabó Anna
Faïza Guène 2004-ben az év nagy felfedezettjeként robbant be a francia irodalmi életbe. Tizenhét évesen írta Soha sehol senkinek című regényét, melynek kézirata szinte véletlenül került a párizsi Hachette könyvkiadó egyik szerkesztőnőjének a kezébe.

Faïza Guène: Soha sehol senkinek

A regény azóta több, mint 200 000 példányban kelt el, és 22 ország vette meg kiadási jogát. Nem véletlenül: Guene könyve egy fiatal európai lány felnőtté válásának megejtő története mellett, a Párizs külvárosaiban történt lázongások érzékletesen pontos hátterét nyújtja.

Faiza ma már huszonegy éves, Párizs arab bevándoroltak lakta külvárosi negyedében él algériai származású szüleivel és testvéreivel. Nemrégiben fejezte be első filmjét, a Csak szavak forgatását, és tavaly ősszel kezdte meg tanulmányait a Sorbonne-on, ahol irodalmat hallgat.


Guene életrajzi indíttatású regénye, a Soha sehol senkinek hősnője, Doria is Párizs egy meglehetősen rossz hírű külvárosában él, édesanyjával. Apja, akit Doria csak a „szakállasként” emleget, egy reggelen taxiba ült és örökre faképnél hagyta családját. Visszament Marokkóba, hogy ott feleségül vegyen egy fiatalabb és termékenyebb nőt, remélve, hogy az majd végre fiút szül neki. Doria tehát egyedül marad írástudatlan édesanyjával, aki a negyed egyik lepukkant, ócska szállodájában takarít éhbérért. Szegényes lakásukba egymásnak adják a kilincset a gyámügyi és szociális előadók; kifogástalanul manikűrözött és vörösre lakkozott körmű hölgyek. Aztán ott vannak a lány barátai, például Hamoudi, a börtönviselt, a jég hátán is megélő spanglikirály, akivel Doria órákig tartó eszmecseréket folytat toronyházuk előcsarnokában; vagy az elviselhetetlenül tudálékos, pattanásos képű Nabil, aki orvul megcsókolja Doriát, és ettől egyszeriben más színben tűnik fel a világ és maga Nabil is…

Faïza Guène arcképcsarnokában még számos remekbe szabott, találó portré található tanárairól, osztálytársairól, szomszédaikról, az utca, a környék lakóiról. Humorral megszelídített életképeiben a színesek lakta külvárosokban uralkodó erőszak okait, gyökereit, a kitörés lehetőségét mutatja be. És mindezt egy életigenlő fiatal lány szemével, akiből árad az életöröm, az elevenség, és a fiatalos lendület.

Faiza Guene könyve magyar változatának megjelenése alkalmából 2007 júniusában Magyarországra látogat.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL