Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
Felnőtt tartalom (18+)
Figyelem! Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.
ELMÚLTAM 18 ÉVES
NEM MÚLTAM EL 18 ÉVES
SZEX, SZERELEM

Párkapcsolati mítoszok, amiket ideje elfelejteni

Szerző:
Szabó Anna
Ahogyan minden ember, úgy minden párkapcsolat is más és más: különböző dinamikák és kommunikációs módszerek működhetnek jól egy-egy viszonyban.

Éppen ezért annyira veszélyesek azok az általános tanácsok és elképzelések, amelyek arról keringenek a köztudatban, hogy milyennek kellene lennie egy párkapcsolatnak. Az ilyen „mítoszok” destruktívak és elhitetik a párok tagjaival, hogy rossz irányba tartanak – vagy akár azt is, hogy a kapcsolatuk menthetetlen.

Ha nem szeretnénk ilyen sorsra jutni, nézzük meg az alábbi listát: ezeket a fals állításokat ajánlatos egyszer és mindenkorra elfelejteni!


Egy ideális kapcsolatnak könnyűnek kell lennie

Ez talán a legkárosabb tévhit, amit biztosan már mindenki hallott – és nem is állhatna távolabb az igazságtól. A kapcsolatok ugyanis rengeteg áldozatos munkát igényelnek. Kétségtelen, hogy eleinte a rózsaszín köd mindent megold helyettünk, de amint vége ennek a szakasznak, és beüt a valóság, mindkét fél részéről rengeteg erőfeszítésre van szükség az egészséges kapcsolat fenntartásához.

Az élet mindig hozhat váratlan helyzeteket és arról se feledkezzünk meg, hogy minden ember rendelkezik érzelmi csomagokkal – ezek pedig előbb utóbb felütik a fejüket. Már csak az a kérdés, hogy képesek, illetve hajlandóak vagyunk-e ezeket hatásosan kezelni.


A szex a legfontosabb dolog a párkapcsolatban

Ez egy igen elavult gondolat, amit már több kutatással, felméréssel is megdöntöttek. Ezek alapján ugyanis az látszik, hogy a boldog párkapcsolatban élők a közös nevetést, az azonos értékeken és érdeklődési körökön való osztozást nevezték meg legfontosabb elemként. Emellett sokan kiemelték a kölcsönös támogatást, a biztonságérzetet, a helyes kommunikációt és az általános boldogságot is.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos az intimitás két ember között, de kétségtelen, hogy idővel ez háttérbe szorulhat. Ha úgy érezzük, hogy a mi esetünkben már nem kap elegendő hangsúlyt ez a téma, akkor tegyünk ellene: kommunikáljuk a párunknak az érzéseinket és vágyainkat! Ki tudja, lehet, hogy egy izgalmas helyszín, egy kis spontaneitás vagy valamilyen segédeszköz, legyen az akár egy bilincs vagy egy vibrátor, visszahozza a régi tüzet.


Egy jó kapcsolatban nincs veszekedés

Kétségtelen, hogy a veszekedések nem kellemesek, legyen szó bármilyen emberi kapcsolatról – de attól még igenis szükségesek. Nagyon utópisztikus és valószínűtlen elképzelés, hogy két ember annyira megérti egymást, hogy egész egyszerűen nincsenek közöttük nézeteltérések – ilyen csak a hollywoodi filmekben van. Ha mi vagyunk egy teljesen veszekedésmentes kapcsolatban, az inkább arra enged következtetni, hogy elhallgatjuk a problémákat, hogy elkerüljük a konfliktusokat. Ez az egyénre nézve sem egészséges hosszú távon, a párkapcsolat szempontjából pedig pláne nem, hiszen kvázi hazugságra épülnek a mindennapok.
 

Minél több időt kell együtt töltenünk

Egy jó kapcsolat nem azt jelenti, hogy mindent együtt csinálunk, hogy csak közös programokat szervezünk. Sokkal egészségesebb az, ha teret engedünk egymásnak a saját hobbikra, a barátokkal való időtöltésre vagy bármilyen más elfoglaltságra. Sőt, ez akár még a hálószobában eltöltött időre is igaz lehet: ha épp arra van szüksége, hagyjunk a másiknak időt arra, hogy felfedezze a saját testét, akár egy vibrátorral vagy más kiegészítővel, akár önállóan. Ennek köszönhetően mindketten megmaradunk egyéni individuumnak, miközben az eltávolodások után újra és újra ismét közel kerülhetünk egymáshoz.


A másik félnek ki kell egészítenie minket

Sok romantikus filmben és esküvőn elhangzó esküben hallhatjuk a szerelmeseket arról beszélni, hogy a társuk kiegészíti őket – de ez nem a legoptimálisabb elképzelés. Egy kapcsolat akkor lehet valójában egészséges, ha már az előtt is teljes életet éltünk, és nem csak azért kerestünk valakit, hogy betöltsön egy tátongó űrt. Ez persze nem azt jelenti, hogy a párkapcsolat nem lehet ránk gyógyító hatással, és nem érezhetjük magunkat még jobban attól, hogy egy szerető, biztonságos közegben élünk. Az viszont fontos, hogy ebben ne veszítsük el magunkat!


A másik igényei fontosabbak, mint a sajátjaink

Amikor szeretünk valakit, nem könnyű, mégis figyelnünk kell arra, hogy ne rendeljük alá magunkat a másiknak. Tartsuk észben, hogy a mi igényeink is ugyanolyan fontosak, mint az övéi! Ha ő is igazán szeret minket és egyenlő félként kezel a kapcsolatban, ez magától értetődő lesz.

szerelem
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL