SZEX, SZERELEM

Mi a szerelem a nő és a pasi szemében?

Szenvedély, szerelem, mámor, megszállottság, vágy, viszketegség – ezen szavakkal írjuk le azt az önkívületet, eufóriát, révületet, gyönyört, amelyet így vagy úgy, szinte mindenki átélt valamikor. Együtt jár velük a bánat, a keserűség, a fájdalom és a gyötrelem. Ám a szerelmet mindkét nem másképpen éli meg…

 

A szakértők sok ezer éve próbálják meghatározni a szerelmet, nem sok sikerrel, és többnyire arra a következtetésre jutottak, hogy rajtunk kívül álló erők irányíthatják. Holott más emberi érzelmeket – például a depressziót, a szorongást, a rögeszmét és a félelmet – minden gond nélkül képesek vagyunk meghatározni.


Azonos célok, más feltételekkel


A férfiak és nők szexszel, szerelemmel kapcsolatos indítékai és elvárásai nagyon eltérőek. Mindezek mélyen gyökereznek az emberiség múltjában. Rövidre fogva, a mai férfi a vizuális ingereket, a nő egészségének, termékenységének, fiatalságának jeleit, a nő a férfi hatalmának, társadalmi helyzetének, elkötelezettségének, vagyonának külső jeleit találja izgatónak – ugyanúgy, mint őseink. Szexuális vágyaink és indítékaink több százezer év alatt nem nagyon változtak. Lehet, hogy ez nem népszerű álláspont, abban a világban, ahol divat azt mondani, hogy férfiak és nők ugyanazt akarják az élettől, azonosak a motivációik, a hajlandóságaik és a vágyaik, de hamarosan be fogod látni, hogy ez nem igaz. Sőt, a szíved mélyén talán máris tudod, hogy nem az!


A szerelem hatalma


Az emberek többsége csak a jó oldalát látja a szerelemnek. Forró pillantásokról, kézfogásokról, közösen dalolt szerelmi románcokról, szeretkezésről álmodoznak, andalító, meleg érzésekre gondolnak, mindenfélére, ami a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” címkével összefogható, holott a szerelemnek vannak sötét oldalai is. Tudtad, hogy minden negyedik gyilkosságnak a rosszra fordult szerelem az oka? Hullanak a házastársak, az udvarlók, a vetélytársak, a fanatikus rajongók, az elhagyott szeretők. A szerelmes ember ujjong, kétségbeesik, fél vagy bosszút forral – sokszor mindezt egyszerre. A szerelem az agyban lejátszódó kémiai reakció! A szerelem hatalmas dolog, amelyet minden emberbe belekódoltak.


A szerelem biológiája


Egyszerű tudományos nyelvezettel élve a szerelem ugyanazoknak a vegyületeknek – többek között a dopaminnak, az oxitocinnak, a tesztoszteronnak, az ösztrogénnek és a norepinefrinnek – a műve, amelyek társkeresésre ösztönzik a többi emlőst. Miután agyunk bizonyos kritériumok alapján azonosította a megfelelő partnert, gyorsított üzemmódban állítja elő a kiválasztott, számára vonzó környezethez szükséges vegyületeket. A válogatásnál az emberek egyetlen személyre összpontosítanak – ez különbözteti meg őket az állatoktól. Az udvarló hím galamb felfújja magát, és annyi tojónak szalad utána, ahányat csak bír energiával. Az embereknek általában van egy gyorslistájuk a jelöltekről, de csak egynél dobnak be mindent.


Szerelem első látásra?


Tudományosan bebizonyították, hogy létezik „szerelem első látásra”. Ha valaha is átélted ezt, akkor az agyad hatalmas mennyiségben állította elő a dopamint és a norepinefrint. Ezeknek majdnem olyan a hatásuk, mint a drogoknak. Míg azonban az állatoknál másodpercekig vagy percekig tart a felfokozott állapot, az embereknél hónapokig vagy évekig is eltarthat. Az első látásra fellobbanó szerelem tehát igenis létező jelenség.


Az összebújás


A nemi vágy főhormonja, a tesztoszteron, amiből a férfiaknak tízszer-hússzor több jut, mint a nőknek. Ezért olyan erős és türelmetlen bennük a nemi ösztön. A férfiak a tesztoszterontól szőrösebbek, nagyobbak, erősebbek, agresszívabbak és fickósabbak a nőknél. Ám a férfiakban feltűnően kevesebb az oxitocin, mint a nőkben. Az oxitocin, az „összebújós hormon” nagy mennyiségben szabadul fel a férfiakban és a nőkben orgazmus közben. Amint azonban bekövetkezik az ejakuláció, a férfiból ki is ürül az oxitocin, ezért nem vonzza őt annyira a szex utáni összebújás, ami annyira fontos a nőknek.


Amikor az emberek összeállnak párba – vagy egymásba szeretnek, ahogyan mondani szokás -, magas bennük az oxitocin szintje. Ez a hormon ajándékoz meg azzal a kellemesen meleg érzéssel, hogy megkaptuk, amire vágytunk. Mivel a nőkben magasabb az oxitocin szintje, ezért mélyebben élik át a szerelmet egy új kapcsolat kezdetén. Minél több oxitocin szabadul fel bennük, annál gyengédebbek lesznek, annál komolyabban veszik a kapcsolatot. Elég kiejteni előttük a szerelmük nevét, elég ábrándozni róla, elég megérezniük vagy meghallaniuk a szeretett férfihoz kapcsolható szagot, vagy dallamot, máris megemelkedik bennük az oxitocinszint. Ha úgy érzi, szeretik és imádják, arca kipirul, ragyog a hormonoktól, és sugárzik belőle a melegség. Ugyanígy meglátszik rajta, ha úgy érzi, hogy nem szeretik.

Mi a különbség a férfiak és a nők között? A nő azt akarja, hogy egy férfi elégítse ki minden szeszélyét. A férfi azt akarja, hogy minden nő elégítse ki egyetlen apró szeszélyét!


Tanulmányok kimutatták, hogy a „beleszeretés” szakaszában a férfiak tesztoszteronszintje csökken, viszont az oxitocinszintjük nő, hogy felgyorsuljon a kötődés. Ettől a férfiak szelídebbek, gyengédebbek, alkalmazkodóbbak lesznek. Ugyanebben a szakaszban a nők tesztoszteronszintje megnő a kezdődő új kapcsolat izgalmától, amely fokozza önbizalmukat. A megnőtt tesztoszteronszint rámenősebbé teszi a nőket: ez adja a párnak azt az illúziót, hogy a férfiak és a nők nemi vágya nem is különbözhet. Mihelyst a maratoni kefélések ideje lejár, ami kb. 3-9 hónap egy új kapcsolatban, visszaáll az alapértelmezés. És sok kapcsolatnak ekkor szakad vége.


Miért őrülnek meg egymásért a szerelmesek?


A szerelem olyan változást idéz elő a viselkedésben, amelyek az elmezavarra hasonlítanak – biokémiai szempontból a szenvedély nagyon emlékeztet a bedrogozott állapotra. A kutatók a szerelmet azokkal a biológiai folyamatokkal hozták kapcsolatba, amelyek az eufóriához, a farkaséhséghez és az addikcióhoz szorosan kapcsolódó dopamin ingerületátvivő hormonok kiválasztását kísérik.


Végigfut rajtam a hideg!


A vegyületek, amelyeket az agy a szerelem korai szakaszában termel, különböző érzéseket és reakciókat keltenek. A szerelmesek kb. 90 %-a állítja, hogy ők is megismerték az álmatlanságot, az étvágytalanságot, az ujjongást, a félszegséget, az eufóriát, a heves szívdobogást, izgultak, kapkodták a levegőt, elgyengült a térdük, izzadt a tenyerük, és dadogtak. Azért reagálunk így, mert félünk a szeretett lény visszautasításától. Kétarcú élmény ez, amelynél kéz a kézben jár a lelkesedés és a félelem. Ebben a korai szakaszban a szerelmesek mindig egymás arcát fürkészik, keresve a viszonzás jeleit.

Nem tudok aludni, nem tudok enni!

Az emberek a kezdet kezdetén valósággal belebetegszenek a szerelembe. Panaszkodnak, hogy nem bírnak enni, rosszul alszanak, és rögeszmésen viselkednek. Ma már tudjuk, hogy ennek a viselkedésnek az alacsony szerotonin- és magas oxitocinszinthez van köze. Ha tehát valaha mondtad, hogy bolondja vagy valakinek, akkor bolond is voltál!

 

Miért látják másképp a szerelmet a férfiak és a nők?


A nőknél nemcsak, hogy több terület aktiválódik a szerelem kialakulásakor, de ezek egészen másutt is találhatók, mint a férfiaké. Ez magyarázza, hogy a férfiak és a nők miért látják eltérően a szerelmet. Tudósok bebizonyították, hogy a szerelem korai szakaszában egészen eljárásokkal értékelik a felek az ellenkező nemet. A férfiak elsődleges eszköze a látás, amellyel felbecsülik a nőket, mint szexuális lehetőséget, a nőké pedig az emlékezet, amellyel azt értékelik, hogy a férfi alkalmas-e tartós kapcsolatra. Az agyban a nemi vágy másutt található, mint a szerelem, mert a kettő NEM ugyanaz.

A férfiak azért lesznek gyorsabban szerelmesek, mint a nők, mert erősebb bennük a vizuális motiváció. A közvetlen vizuális jelzések azonnal üzenetet küldenek az agynak, amely abban a pillanatban reagál a megfelelő hormonok kiválasztásával. Egyébként ez arra is magyarázatot ad, hogy a férfiaknál miért gyakoribb a „szerelem első látásra”. A férfiak tehát elsősorban a szemükkel becsülik fel a nőket. Ha izgalomba jönnek, felhevülnek a hormonoktól, és merevedésük lesz. Ezek a hormonok felülírhatják az ésszerű gondolkodást, ezért a férfiak olyan döntéseket hozhatnak, amik nem válnak éppen előnyükre, ugyanis az erekció parancsol az észnek.

Amikor a férfi vonzerejét kellett értékelni, a nőknél az emlékek felidézéséhez kapcsolódó agytartományok aktiválódtak. Evolúciós szemszögből nézve ez alkalmazkodási stratégia, amelynek az a célja, hogy megjegyezze a férfi viselkedésének összes részletét. Korunk asszonya, aki észben tartja, mit mondott a férfi az előző napon, mit mondott három hete, három hónapja, hogyan viselkedik a gyerekekkel, emberséges-e, kedves-e. Ezek alapján becsüli fel, hogy milyen társ lenne belőle. Míg a nők agya több férfi adataira támaszkodva méri fel, milyen társ lenne egy adott férfiból, a férfiak csak megbámulják a nőket, hosszasan és sokatmondóan. Most már talán érthető, hogy miért nem felejt soha a nő, és miért meregetik a szemüket a férfiak.


És mi történik, ha ejtenek?


Többek között azért olyan szívszorító a friss szerelem, mert fennáll a lehetősége, és mindig félni kell tőle, hogy az érzés nem talál viszonzásra, és az álom hirtelen félbeszakad. Ha valaki túljut a tagadáson, és kiürülnek belőle a dopaminhoz hasonló boldogsághormonok, olyan vegyületek lépnek a helyükre, amelyek gyengíthetik az immunrendszert, depresszióhoz, betegségekhez vezethetnek. Általában egy lezárult kapcsolat minden évére egy hónapot kell számítani, hogy érzelmileg is kivethessük a szervezetünkből a régi partnert, és hormonszintünk visszatérhessen a régi, normális, stresszmentes szintre.

Allan és Barbara Pease - A férfinak szex kell, a nőnek szerelem
Park Könyvkiadó


Sokan reménykednek abban, hogy egy nap majd megtalálják a Nagy Ő-t. De ez, sajnos, csak keveseknek sikerül, ha egyáltalán. Miért hajt a férfi állandóan a szexre? Miért követeli a nő, hogy a férfi állapodjon meg mellette? És miért oly nehéz e kettőt összeegyeztetni? Allan és Barbara Pease, a téma világhírű szakértői tapasztalataik, bőséges esettanulmányok és a legfrissebb kutatási eredmények segítségével könnyed és humoros formában próbálnak választ találni e mindannyiunkat érintő kérdésekre. A viszony 9 típusa, hűtlenkedés, alkalmi szex, párképességi teszt, az új kapcsolatok 5 leggyakoribb csapdája és még sok-sok érdekes téma szerepel ebben a könyvben, mely párjukat kereső szingliknek és párkapcsolati problémákkal küszködő pároknak egyaránt szívből ajánlható.


 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL