SZEX, SZERELEM

Depresszió és párkapcsolat - Összeegyeztethető?

A depresszió, mint pszichés betegség nemtől, életkortól, társadalmi helyzettől függetlenül bárkit utolérhet. A depressziós személy kilátástalannak látja életét, valamint hirtelen hangulatváltozásai miatt őrületbe kergetheti a körülötte lévőket. Azonban, ha annak idején kiegyensúlyozott embernek ismertük meg a párunkat, elkeserítő lehet ezt az oldalát is megismerni.

A felmérések szerint a magyarok egyharmada szenved valamilyen szintű depressziótól, ami erősen kihat az életük egyéb területeire is. Amennyiben az addig életvidám párunkon egyszer csak a depresszió összekeverhetetlen tüneteit kezdjük észlelni, nem szabad a szőnyeg alá söpörni a problémákat. Ugyanis az idő elteltével csak egyre mélyebbre csúszhat a lejtőn. Fel kell állítani őt a kanapéról, mielőtt még rosszabbodás esetén az emberek közelségétől való félelemmel is meg kell birkóznunk.

Nehéz helyzet mindkét félnek

Természetesen a mi életünket is megnehezíti ez a helyzet, hiszen a depressziós fél életében az ő fájdalma kerül az első helyre, minden más csak utána következik. Ilyenkor általában az érzelmek intenzitása is csökken, kevésbé vagy egyáltalán nincs kedve az intimitás megéléséhez. Csökken a szexuális étvágya, de lehetséges, hogy még a csókot, összebújást is elutasítja. Nyugalom, erről semmiképpen sem te tehetsz! Ez csak egy nehezebb időszak, amit át kell vészelnetek. Sajnos el kell viselni a hirtelen hangulatváltozásokat és a gyakran meggondolatlanul odamondott kifejezéseket is.

Ne hagyd magára!

Nem szabad magára hagyni ebben a nehéz időben, hiszen a házassági fogadalomban is az áll, hogy „jóban, rosszban" ugye? Ne hibáztasd az állapotáért, amiről nem tehet. Azonban azt tisztázni kell vele, hogy ez magától nem fog elmúlni, bármennyire is kapja tőled a pozitív energiát nap, mint nap. Ösztönözd - de semmiképpen se hibáztasd a mostani állapotáért - a régi énje visszanyerésére. Szerezz be neki vitaminokat, például a magnézium elengedhetetlen az idegrendszer hibátlan működéséhez. A vény nélkül kapható kedélyjavítók igazi depresszió esetén csak, mint placebo használnak, valódi megoldást sajnos nem jelentenek.

A probléma egyetlen megoldása a minél hamarabbi segítség

Sokan félnek erről az állapotról egy kívülállónak, de még saját maguknak is beszámolni, pedig máshogy nem lehet megszabadulni tőle. Igenis addig kell rágni a kedvesed fülét, amíg orvoshoz nem fordul vele. Egy pszichológussal való beszélgetés is csodát tehet, nem kell feltétlenül gyógyszerek tömkelegére gondolni. Meg kell keresnie a probléma forrását, legyen az akár munkahelyi, családi, vagy bármi más nehézség. Innen már csak a kezelés típusát kell megválasztani, és el is indulhatsz vele a gyógyulás útján! Egy ilyen helyzet összekovácsol benneteket, így a nehéz időszak után már csak a boldogságotok beteljesítése lesz a feladatotok!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL