SZÉPSÉG

Tippek otthoni hajfestéshez

Az otthoni hajfestés különleges odafigyelést igényel. Pontosan ezért nem szeretik a fodrászok, ha házilag készül a frizura. Néhány trükk és egy kis odafigyelés azonban segíthet abban, hogy megőrizd hajszíned ragyogását.
Az üzletek polcain számtalan hajfesték található, melyek használata egyszerű és biztonságos, így az otthoni, saját kezűleg véghezvitt hajszínváltoztatás mára már elterjedt szokás. A legtöbb termék tartalmaz ápoló olajokat, balzsamokat, gyógynövényes összetevőket, melyek a festett hajat ápolják, és óvják a kémiai szerek negatív hatásaitól. Ez azonban legtöbb esetben sajnos nem elegendő. A hajtípustól, a fejbőr érzékenységétől, sőt, magától a hajfesték színétől és minőségétől is függ a végeredmény. A rosszabb minőségű, olcsóbb hajfestékek könnyebben szárítják a hajat, ráadásul a végeredmény sem biztos.
Ugyan ezeket a termékeket egyszerű használni, valójában nem helyettesítik egy fodrász szakértelmét, aki már ránézésre megállapítja, milyen gondozást igényel egy-egy hajkorona. A festés során ugyanis a haj és a fejbőr egyaránt nagy megterhelésnek van kitéve, hiszen a hajvégek könnyen szárazzá, és töredezetté válhatnak.


Hajfestés 1x1

A haj három rétegből áll, külső, középső és belső rétegből. A vegyi/kémiai készítmények tehát a három különböző rétegre hatnak.


Habok és színezők

A legkevésbé drasztikus beavatkozást igénylő készítmények, a hajszínező habok és bemosók. Előnyük, hogy a haj külső rétegén tapadnak meg, így mosásról mosásra veszít a színéből, és négy-hat mosás után el is tűnik. Ezekkel a készítményekkel csak szín a színben, vagy világosabb hajat sötétebbre tudsz színezni.

Használata: A habokat hajmosás után vidd fel a még vizes hajra, és oszlasd el az egész hajadon. Balzsamost előtte ne használj, mert az savas, és bezárja a hajszerkezetet.


1. Subrina hajszínező hab (1.100 Ft)
2. Mousse Color hajszínező hab (1.590 Ft)


Tartós színezők

A tartós színezők hatása azon alapszik, hogy a hidrogén-peroxid segítségével megnyitják a haj szerkezetét, így bejuttatják a pigmenteket a haj középső rétegébe. Ezek a készítmények már hidrogén-peroxidot is tartalmaznak, tehát két komponensből keverjük ki. A szín tehát tartósabb lesz. Ezekkel a készítményekkel csak szín a színben, vagy világosabb hajat sötétebbre tudsz színezni, de natúr haj esetében egy-két árnyalatot fel is tudnak világosítani.

Használata: Hajmosást követően törölköző száraz hajra egyenletesen oszd el a hajszínezőt. Balzsamot előtte ne használj, mert az savas, és bezárja a hajszerkezetet.


1. Palette Tone Creme hajszínező (590 Ft)
2. Wellaton hajszínező (590 Ft)Festékek

Hosszú távú és tartós végeredmény azonban csak a tartós festékek használatával érhető el. Ehhez hidrogén- peroxidot használnak, melyek 3,6, 9, és 12 %-osak lehetnek. A kívánt szín elérése érdekében a hidrogén-peroxid megnyitja a haj legbelső szerkezetét, az adott (természetes hajszínt) pigmenteket elszínteleníti és helyükre a festék pigmentjeit juttatja be a haj legbelső szerkezetébe. Sötétebb hajat nem tudsz világosítani vele, csak szín a színben tudsz festeni, illetve világosabb hajat sötétebbre. (Világosítást csak szőkítéssel lehet elérni.) Ha sötétebb hajra világosabb árnyalatot viszel fel, akkor a hajtöve ki fog világosodni, de a vége ugyanolyan színű marad.


Használata: Csak a lenőtt részt kell bekenni. A megadott hatóidő után egy kicsit vizezd fel az egészet, és oszlasd el a haj végein is a festéket. 10-15 perc múlva alaposan mosd le. A festékeket száraz hajra vidd fel, nem kell előtte megmosni.


1. Brillance tartós krémhajfesték (1.290 Ft)
2. L’oreal Casting Creme Gloss hajfesték (1.390 Ft)
3. L’oreal Excellance hajfesték (1.990 Ft)
4. Londacolor hajfesték (690 Ft)
5. Natural&Easy hajfesték (1.390 Ft)
6. Palette Color XXL hajfesték (490 Ft)Henna, mint hajfesték

Igaz, hogy természetes és növényi alapanyagokat tartalmaz, a kémiai hajfestékkel ellentétben, de pont emiatt az előzőleg már kémiai hajfestékkel festett hajra felvitt henna olyan kémiai folyamatot válhat ki, ami hajhulláshoz, részleges kopaszsághoz vezethet. Ezért aztán csak natúr hajra ajánlott, vagy már egy jó nagy lenövéssel rendelkező hajra. Ha egyikről akarsz a másikra váltani, akkor legalább fél évet pihentesd a hajat. Natúr hajon nagyon szép fénye van, és ugyanúgy tartós hatást érhetsz el vele.

Használata: A Hennát száraz hajra kell felvinni.


Henna hajfesték (2.790 Ft)


Tippek otthoni hajfestéshez

1. A festék használata előtt mindig bőrpróbát kell végezni. Ha a bőrre kent festék nem okoz irritációt 24 órán belül, akkor nagy valószínűséggel a fejbőrnek sem árthat.
2. Nem szabad frissen, vagy nemrég mosott hajat festeni, mert természetes védőréteg eltávolítása miatt a hidrogén-peroxid picit marhatja a fejbőrt.
3. A dobozon feltűntetett szín, sosem egyezik a végeredménnyel, amit otthon elérhetsz, mert a képen látható modellt megvilágítják, retusálják, és nem tudhatod, milyen volt az alapszíne, melyre felvitték a festéket.
4. Ha festés után a kontúrod esetleg festékes marad (sötétebb színek esetén), akkor bőrradírral, vagy a régi bevált módszerrel: cigarettahamus, kis vízzel átitatott vattával tisztítsd meg! Ha szeretnéd ezt megelőzni, akkor jó zsíros krémmel kendd be a kontúrokat, mielőtt a festék egyáltalán érintkezne a hajaddal.
4. Hajfestés után, illetve festett hajra mindig használj hajbalzsamot, hajvégápoló készítményt, pakolásokat, mert ezek megakadályozzák a hajszálak töredezését.
5. Érdemes a szemöldök színétől szélsőségesen nem elütő árnyalatot választani.
6. Az uszodavíz magas klórtartalma miatt szürkés, zöldes árnyalatúvá változtathatja a szőkített hajat, a vörös szín pedig lemattul. Megfelelő úszósapka használatával megvédheted a hajadat a károsodástól.
7. Lehetőleg szőkítéssel ne próbálkozz otthon, bízd inkább szakemberre
.
Hogyan ápold a festett hajszínt

Ahhoz, hogy a szépen csillogó hajszínedet megőrizd, használj szín megőrző és ápoló termékeket. Azokban a termékekben van a legtöbb ápoló összetevő, melyeken fel vannak tüntetve, hogy festett hajra való.


1. Bonacure Hairtherapy színvédő hajkondicionáló
2. Herbal Essence rózsás hajbalzsam
3. Gliss Kur sampon festett hajra
4. Elseve színvédő sampon, balzsam és hajpakolás
5. COLOR & ENERGY - Ne-mosd-ki-balzsam Color & Protect
6. Nivea Brillant Colour balzsam festett és színezett hajra

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL