REJTÉLY-MISZTIKA

Oak Island átka – 200 éve tart bennünket lázban a rejtélye

Kanada keleti részén, Új-Skócia partjainál található Oak island szigete, ami 200 éve tartja lázban az embereket és vadabbnál-vadabb elképzelések szólnak arról, mit rejthet a sziget. Nem véletlenül készült belőle többrészes dokumentumfilm is. A sziget titka olyan nagy embert is rabul ejtett, mint amilyen a korábbi amerikai elnök, Franklin D. Roosevelt is.

A sziget java része Oak Island Tours vállalat kezében van, a maradék pedig kisebb birtokosok tulajdonát képezik. Attól vált olyan hihetetlenül izgalmas helyszínné, hogy az 1800-s évek elején mikor megérkeztek az első telepesek, szárnyra kapott egy pletyka, hogy elrejtett kincsek vannak a szigeten egy úgynevezett „pénzgödörben”. Jóval később jegyezték fel a történetet, mely szerint 1795-ben a 18 éves Daniel McGinnis egy mélyedésre bukkant a földben, miközben helyet keresett a farmjának.

McGinnisnek pedig tudomása volt pár korábbi történetről, amely szerint a híres kalóz, William Kidd kapitány – más verziók szerint Feketeszakáll – ezen a szigeten rejthette el kincseit. Anno McGinnis és két társa ásás közben fél méter mélyen kőlapokra, majd három méterenként farönkökre bukkantak, amelyek szerintük egyet jelentett azzal, hogy ott valamit emberek rejthettek el, mivel a közelben csákánynyomokat is találtak. Végül 9 méternél mégis feladták az ásást. Később folytatták az ásatást, ugyanúgy farönköket és kókuszrostokat találtak.

A pletykák annyira megigézték az embereket, hogy 1807-ben már az Onslow Company is ásni a kezdett a szigeten. Csakhogy projektjüknek gátat szabott az, hogy betört a tengervíz a barlangba, amit kiástak és 10 méter mélyig fel is töltötte. De még állítólag a víz betörése előtt 24-27 méter mélységből előkerült egy egy nagy méretű kődarab, amin vésett szimbólumok voltak. Erre mit ad Isten, később elveszett a kő, de egy korai kutató emlékezete alapján készítettek egy rekonstrukciót, és az egyik „jelentése” az lehet, hogy kétmillió fontos kincs hever ott.

1967-ben egy újabb vállalkozói csoport vette meg az ásatási jogokat. Az egyik tulajdonos, Fred Nolan érdekes elmélettel rukkolt elő. A szigeten több nagy méretű sziklatömb került elő, amiken , egy latin keresztet látható, ez pedig csak tovább fokozta a rejtélyt.

Itt jön képbe a második lehetséges teória, hogy a sziget kincsei valamiképp a templomos lovagokhoz kötődnek. Az elmélet szerint néhány lovag kimenekítette kincseinek legértékesebb darabjait Franciaországból, azelőtt, hogy IV. Fülöp leszámolt volna a rend tagjaival. A lovagok Skócián keresztül, Új-Fundlandot és Vinland-et érintve juthattak el a kanadai szigetre.

Majd az 1960-as évek végén a Triton Alliance nevű társaság vette meg a sziget java részét. Fogták és oldalirányból estek neki a gödörnek. Aláfúrtak majd leeresztettek egy kamerát. A képeken emberi maradványokat, láda darabokat, és szerszámokat láttak, de ennél konkrétabb bizonyítékot nem tudtak felmutatni.

Egy harmadik elképzelés szerint nem templomos és nem is kalózkincsek, hanem Mária Antónia ékszereit rejtheti a föld. Az elmélet úgy szól, hogy a forradalom alatt kivégzett francia királyné, Versailles ostroma előtt, 1789-ben egy udvarhölgyére bízta értékes személyes tárgyait, hogy rejtse el őket egy biztos helyre, ami nem más lehetett, mint Oak Island. 2017-ben a History Channel tévécsatorna kutatói találtak is egy 500 éves brosst.

Ám akadnak még teóriák arra vonatkozóan, mit rejthet a gödör. Az egyik: esetleg szabadkőműves csecsebecsét, mivel van, aki szabadkőműves jeleket talált a szigeten, és a kincs keresését inkább egy titkos beavatási rítus részének gondolja. Mint említettem, Franklin D. Roosevelt is kereste a kincset. Milyen érdekes, hogy két évre rá beavatott tag lett a szabadkőműveseknél…

A másik lehetséges elképzelés szerint: a gödör olyan iratokat rejt, amelyek bizonyítják, hogy a Shakespeare-műveket igazából Francis Bacon írta. Erre utalhat az, hogy mikor 1893-ban az The Oak Island Treasure Company fúrt kis pergamendarabot találtak, amin vi, ui vagy wi, de nem került elő ennél több rész belőle.

A legkevésbé izgalmas magyarázat szerint a „pénzgödörnek” illetve „kincsesgödörnek” hívott sziget nem, mint egy természetes úton kialakult víznyelő. Az elmélet hívei azt is kiemelik, hogy hogy a szigeten eddig nem került elő olyan lelet, amelyik bármelyik elméletet is kifejezetten igazolná vagy egyáltalán azt, hogy kincsek lehetnek a szigeten.

De mire akar utalni az átok? Talán az átkozott kincsre? Vagy az átkozott szigetre, amit a hosszú évszázadok során sem tudtak feltárni? Ugyanis mindegy mennyi vállalkozó cég és csoport jelent meg és kezdtek ásni, nem tudták felvenni a kesztyűt a vízzel és minél jobban hozzáakartak férni a kincshez, annak vélt tartalma egyre mélyebb kerülhetett.


 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL