REJTÉLY-MISZTIKA

Mit rejthet a titokzatos fehér doboz Tutanhamon sírjában?

Tutanhamon, az ókori egyiptomi fáraó sírjában találtak rá a rejtélyes dobozra, aminek tartalmát először kamera segítségével fedték fel.

Úgy gondolják, hogy a 3500 éves műtárgy egy vászonláda volt, amelyet Tutanhamon felesége - aki egyben a féltestvére is volt - pazar ruháinak tárolására használta. Meglehetősen súlyos darab a fehér alapon barna, kék és aranyszínnel dekorált faláda.

Az 1920-as években találtak Tutanhamon kincsekkel megrakott sírjában, az egyiptomi Királyok Völgyében.

A dobozt tavaly készítették elő egy kairói múzeumban kiállításra és Bettany Hughes történész váratlan dologra lelt, mikor a Channel 5 "Egyiptom legnagyobb kincsei" című műsorát forgatták.

Tutanhamon sok kincséhez hasonlóan az aprólékosan festett ládát Howard Carter brit régész tárta fel, miután 1922-ben felfedezte a király sírját.

"Howard Carter eredeti fényképeinek egyik eleme ez a rejtélyes doboz volt." - mondta Hughes a dokumentumfilm augusztusi adása során.

"De most már tudjuk, hogy ez a kincs nem a fáraóé volt. Tudjuk, hogy Tutanhamon feleségéhez tartozott." Az viszont kérdés, hogy kerülhetett egy olyan tárgy a sírkamrába, ami nem is az uralkodó személyes holmija?

Tutanhamon, az ókori Egyiptom "fiúkirálya", aki mindössze kilenc éves volt, mikor trónra lépett, nem sokkal azután, hogy Kr.e. 1332-ben fáraó lett, féltestvérét, Anheszenamont vette feleségül.

A fiatal párnak nem volt életben maradt gyermeke, ugyanis, két lányuk született, de valószínűleg mindketten halva.

Egyiptom legnagyobb kincséit között Hughet elbűvölte Anheszenamon antik ládája, és megkérdezte Dr. Essa Zidan múzeumi kurátort, hogy kinyithatják-e.

Meglepetésére igent mondott, és világszerte első pillantást vetett rá az ősi ládába.

"Ez egy doboz, amelyet még soha nem filmeztek le vagy nyitottak ki, és az doktor csak felajánlotta, hogy kinyitja nekünk." - mondta Hughes.

Sajnos a láda üres volt, de Hughes azt mondta, hogy "érzi a történelem illatát".

"Ez még mindig a legfigyelemre méltóbb dolog, és titkaival elkápráztat minket."

A doboz egy új állandó kiállítás része lesz a Kairó melletti Nagy Egyiptomi Múzeumban.

A múzeum 15 éve épült és 2021-ben nyílik meg a Gízai piramisok közelében.

Tutanhamon, a 18. egyiptomi dinasztia fáraója Kr. e. 1332 és 1323 között uralkodott Egyiptomban.

Mindössze 19 éves volt, amikor elhunyt és halála évtizedek óta zavarba hozza a szakértőket. Egyesek úgy vélik, hogy lábtörés vagy más balesete miatt halt meg, mások pedig gyanítják, hogy meggyilkolták.

A másik pedig rejtély nem más, minthogy eredetileg is üresen került a láda a sírkamrába? Egyes feltételezések szerint legalább kétszer már kirabolták az ókorban, de a XX. századi feltárás óta is eltűnhetett, amit benne lehetett.
 

forrás

Szólj hozzá Te is !

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL