REJTÉLY-MISZTIKA

12 őszintén meglepő tény a középkorról – A filmek és sorozatok megvezettek bennünket!

Úgy gondolunk a középkorra, mint amikor az egész világ sötétségben, mocsokban élt, és tele volt soha véget nem érő háborúkkal. Vagy romantikus időszaknak tekintjük a gyönyörű hercegnőkkel, nagy kastélyokkal, bátor lovagokkal és nemes királyokkal. A filmeknek, sorozatoknak meg a regényeknek köszönhetően ezek a sztereotípiák vannak a fejünkben.

Számos olyan mítosz létrehozásáért felelősek a filmek és regények, amelyeknek gyakran semmi közük a valósághoz. Persze tegyük hozzá, hogy valószínűleg ezeknek köszönhetően váltak nézhetőbbé, élvezhetőbbé, illetve olvashatóbbá. Ne felejtsük el, hogy ez a történelmi időszak az ötödik és a tizenötödik század között tartott, és sok minden a felismerhetetlenségig változott ez alatt a hosszú idő alatt.

Piszkos emberek

A filmeknek köszönhetően sokan nagyon piszkosnak képzelik azokat, akik a középkorban éltek. Évente egyszer fürödtek, szörnyen néztek ki és rettenetes szaguk volt. Ez azonban nem igaz. Voltak nyilvános fürdők, amelyek valóban népszerűek voltak a közönséges emberek körében. Az emberek fürdeni és beszélgetni mentek oda. A nagy-britanniai Bath városa a középkorban híressé vált a forró vizeinek köszönhetően. De míg a gazdag emberek megfizethetik a tényleges fürdőket, a szegény emberek sokszor nedves ruhákkal mosták meg magukat.
A rossz testszag elfogadhatatlan volt. A bűnnel társult, ezért az emberek többsége, bármilyen szegény is volt, megpróbálta a lehető legjobb formában tartani magát.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL