KÖZÉRZET

Vízi aerobic, ami végleg fitté varázsol

Szerző:
Szabó Anna
Bár a napok még túl hűvösek ahhoz, hogy fejest ugorj a szabadtéri medencék vizébe, ha formába akarod magad a bikini-szezonra, mi mégis az uszodát javasoljuk választásul.


A víz a legjobb közeg az olyasfajta kardió sportra, melyben miközben edzel, alkalmat kínál a váltásra a téli fitnesztevékenységekből a nyáriakra. Válassz tehát medencés mozgásformákat, melyben élvezheted a víz jótékony, főként a felhajtó erejéből, adódó hatását. Fantasztikus eredményeket érhetsz el a vízi aerobikkal, vagy közkeletűbb nevén, az aqua fintesszel. Persze, azt nem ígérjük, hogy 1-2 alkalom után elnyered álomformád, de azt igen, hogy a közérzeted rögtön jobb lesz.  

 

Egy kis történelem

Az aerobik egyik legkíméletesebb fajtája a vízben végzett torna, melynek kitalálója egy amerikai katona, Glenn McWaters volt. Ő „csupán” egy olyan módszer kidolgozásán fáradozott, mellyel vietnámi harci sérülését kívánta rehabilitálni. Azt talán nem is sejtette, hogy pár évtized múltán egy világszerte kedvelt módszer szülőatyjának fogják tartani. Pedig ő az 1900-as évek végén minden erejét latba vetve olyan mozgásformán kezdett dolgozni, mely erősíti az állóképességet és dolgoztatja az izmokat, az ízületek megterhelése nélkül. Ahogy lenni szokott a gyógytornaként induló aquafitneszt először az élsportolók kedvelték meg, majd hamarosan megjelent a laikus, egészségtudatos életmódot folytatók körében. Térhódítása egyáltalán nem meglepő, hiszen – mint azt fent is említettük – gyors és tartós eredményt érhetsz el vele.

 

Majdnem, mint vízben a hal…

Az ízületeket azért kíméli, mert a víz, melyben a gyakorlatokat végzik, csak mellig ér, így nincs szükség megerőltető munkára a gimnasztikai feladatsorok végzése közben. Ráadásként pedig, hiába a víz, ez a sportfajta nem kívánja meg az úszástudást sem, de a kitartást és a szorgalmat igen.

Bár, ha kifejezetten az úszás híve vagy, és a mélyvizet szereted, választhatsz mélyebb vízben adott órákat is, ugyanis sekély- és mélyvíz egyaránt végezheted. Ebből persze nem következik az, hogy a mélyvízben megerőltetőbb lenne a mozgás, de ez csak azért van így, mert ekkor egy speciális derékövvel segítik a fennmaradást, ami a derekadat is megtámasztja, elérve a megfelelő testtartást. És ezzel el is érkeztünk az aquafitnesz speciális segítő eszközeihez.

 

Egy kis segítség senkinek sem árt

Az ember azt hinné, hogy a vízi tornához nincs szüksége másra, mint egy úszódresszre és egy tiszta, megfelelő hőmérsékletű vízzel teli medencére, pedig ez közel sincs így. Az előbb már leírt vízi öv, például felcsatolva az egész mellkast körülvéve fenntartja a vízben tornázókat, nem kell arra figyelned, hogy közben ne süllyedj a víz alá, és te magad tartsad a tested a víz felszínén.

Ideális esetben az aquafitnesz során használsz még többek között vízi súlyzót, csizmaszárat, „kézellenásokat” is. Bármilyen könnyűnek is tűnik a poliuretán habból készült súlyzó, a vízben már egyáltalán nem fogod így érezni, használatával szép tónusú lesz az izomzatod. Az aquafitneszhez speciális cipő is dukál, mely szintén gumiból készült, és szorosan illeszkedik a lábadra, fő funkciója az, hogy meggátolja a csúszást, így a medence alja okozta esetleges sérüléseket is.

 

Mikor és miért csobbanj rá?!

A test minden izomcsoportját megmozgathatod az aqaufitnesszel, könnyedén, hisz az aerobik és a víz jótékony hatásait ötvözi. Ezenkívül a tüdőre, a szív- és érrendszerre is kiválóan hat: javítja az erőnlétet, erősíti a szívet, mivel egyenletes és egészséges oxigéndús környzetben végezheted.

Korhatár nincs, sőt pasik és nők is egyaránt végezhetik. Mivel éppen a víznek, illetve annak felhajtóerejének köszönhetően, nem balesetveszélyes és rendkívül ízületkímélő, de ettől függetlenül könnyen és gyorsan égeti a zsírt, tónusossá teszi az izmokat, kifejezetten ajánljuk túlsúlyos, mozgásszervi gondokkal küzdőknek. Ha ezek után jobban belegondolsz, könnyen beláthatod, hogy nem kifejezetten női mozgásforma, és a pasik számára is nagyon hasznos.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL