LELKIPATIKA

Meditációs kérdések

A meditáció nem csak arra jó, hogy megszabaduljunk a felesleges stressztől. Azon felül, hogy elménk megnyugszik, még rengeteg jótékony hatása is van, amelyek nagyon fontosak mindennapi életünkben.
Az ember rengeteg dologgal el tudja ütni az idejét. De a leghasznosabb időtöltés a meditáció. Ha ugyanis csak naponta kétszer tizenöt percet szentelünk a gyakorlásnak, hihetetlenül gazdag emberek lehetünk. Előfordulhat azonban, hogy nem sikerül első nekifutásra. Az alábbiakban összeszedtünk néhány felmerülő kérdést, amely problémát szokott jelenteni az első meditációs gyakorlatok alkalmazásakor.1. Most akkor hogyan is meditálhatok?

Rengeteg módja van. A legegyszerűbb és leggyakoribb módja, ha leülsz szép kényelmesen, a gerincedet egyenesen és függőlegesen tartod. (Akár székben is ülhetsz). Azt mondják, étkezés előtt jobb hatással van ránk a meditáció, mint közvetlenül étkezés után.


Koncentrálj egy valamire addig, amíg a véletlenszerűen „beugró” gondolatok le nem csillapodnak a fejedben.

Ez a valami lehet:

Egy tárgy, például gyertyaláng, vagy virág

Egy kép (a mandalát erre is használják, megnyugtatóan színes és szimmetrikus)

Egy mantra

A lélegzeted

Egy irányított vizualizáció

Az irányított vizualizáció segít meditatív állapotba kerülni. És arra is jó, hogy a már elért meditatív állapotban előre meghatározott célokat érhess el.
Az ember rendszerint nem vesz tudomást, és nem is tud az egész szellemi tevékenységéről, csak egy részéről. Ha most fókuszálsz, képes leszel lépésről-lépésre lecsendesíteni a gondolataidat. Ha úgy érzed, beleragadtál egy gondolati körbe, gondolj – nézz vissza arra a tárgyra, amire koncentrálsz. Az teljesen normális, hogy az ember ilyenkor kezd viszketni, kényelmetlenül érzi magát, ilyenkor csak figyeld meg a viszketést, és „engedd el.” Ha rendszeresen meditálsz, nyugodtabb leszel, békésebb, összeszedettebb.


2. Mire jó a meditáció?

A meditáció remek módszere a stressz legyőzésének. Nyugodtságot fogsz tapasztalni, meg növekedett tudatosságot, mentális összeszedettséget, tisztánlátást, és békességérzetet, ha rendszeresen meditálsz.
A meditáció arról szól, hogy tudd és érezd, mi folyik benned, néha olyasmivel is szembe kell nézned, amit nem szívesen teszel. De ez csak segíti a szellemi növekedésedet, végre felismerheted azokat a negatív érzelmi mintákat, amikhez annyira ragaszkodsz.


A tapasztalatok szerint a következő testi hatásait észlelheted majd a meditációnak:

Alacsonyabb vérnyomás

Alacsonyabb pulzusszám

Megnövekedett anyagcsereszint3. Mikor a legjobb meditálni?

A meditáció bármikor jó, és hasznos. A legtöbb ember azt hiszi, a kora reggel a legtökéletesebb időpont, amikor a napi zűrzavar még nincs rájuk akkora hatással, könnyebb a megfelelő hangulatba kerülni. Ha reggel meditálsz, az összegyűjtött energiát magaddal viheted egész napra.

Mások délben meditálnak, vagy estefelé. Ilyenkor viszont levetheted a napközben felgyűlt stresszt, és megújulhatsz.

Gondol végig a napodat, mikor jut benne idő a meditációra. Jó volna, ha sikerülne egy olyan időpontot találnod, amihez később is tudod tartani magad, ez elősegíti a rendszerességet.


4. És meddig tartson a meditáció?

Amikor először próbálkozol, úgy érzed, 15-20 percnél nem is bírod tovább. Csak a gyakorlás és a rendszeresség segít ezt az időtartamot meghosszabbítani. Általában az emberek napi 20-60 percet szoktak meditálni. De a gyakoriság, meg a tartam is csak tőled függ.


5. Van a meditációnak köze valami valláshoz?

A meditáció a legtöbb ember számára csak egy szellemi gyakorlat, de kötődhet valláshoz is, a buddhizmushoz és a hinduizmushoz. Ezekben a vallásokban fontos szerepe van a meditációnak, így teremtenek kapcsolatot a felsőbb énjükkel.

De a vallásoktól függetlenül használnak meditációt az üzleti, sport és orvosi életben is, a stressz kezelésére és relaxációhoz.


6. Egyesek miért hallgatnak zenét meditáció közben?

A meditatív zene segíthet kialakítani a megfelelő atmoszférát, segít, ha nehéz „csak úgy” nekiülni és meditálni. Használhatod a zenét arra is, hogy elnyomja a környező zajt, a szomszédokat.


7. Kell tanár a meditáció elsajátításához?

Ha találsz megfelelő tanárt, értékes segítség lehet a meditációs technika helyes elsajátításában, és jó, ha van kihez fordulnod a kérdéseiddel.

Ha csoportban tanulsz meditálni, az különleges érzés. Sokan sokkal könnyebbnek érzik a meditációt, ilyenkor egy kollektív energia is jelen van.


8. Mi a különbség a meditáció és a koncentráció között?

A koncentráció a meditáció egy része lehet. A meditáció megkezdésekor például koncentrálsz. Aztán, amikor fokozatosan egyre inkább spontán módon vagy tudatos, a meditációban már nincs koncentráció.


9. Mi a különbség a meditáció és a hétköznapi gondolkodási folyamat között?

A hétköznapi gondolkodáshoz energia kell, és a környezeti hatások eredménye. A meditáció viszont megpróbál túljutni a gondolkodáson, mint aktivitáson. Rendszeres meditációk után tudni fogod, hogy te nem a gondolataid vagy, van egy tudat, ami független a gondolkodástól.


10. És mi a különbség a meditáció és a relaxáció között?

A relaxáció a meditáció jó hatása. Relaxálhatsz másképpen is, forró fürdőben, vagy sportolás közben. De a relaxációhoz tudatos gondolkodás kell, a meditációban pedig ezen próbálsz túllépni. A meditációnak gyakran eredménye egy olyan mély relaxációs állapot, ami hétköznapi lazító technikákkal nem érhető el.
Dióhéjban

A meditáció hatására közérzetünk is javul, mert a valódi pihenés ellazítja, és energiával tölti fel idegrendszerünket.
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL