KÖZÉRZET

Omm: A stresszmentes lét állapota

Szerző:
Szabó Anna
Rengeteg magyarázata van az „omm” jelentésének. De ha valaki azt mondja, hogy az „omm” isten, vagy az univerzum hangja, az bizony csak képzelődik....

Én másképp gondolom. „Omm" az elme gondolatmentes állapotának hangja, - egy olyan jelené, amiben nincs feszültség – egy út, ahol megérinthetjük énünk legmélyebb, legtisztább formáját.

 Az „Omm” állapot

Az „Aham” szanszkrit szó, - jelentése „én vagyok” – emlékeztető a létemre. Az ember úgy éli le az életét, hogy teli van gondolatokkal, és sosem ismeri meg igazi önmagát. Az „omm" az „aham”-ból ered, és az könnyen egy ritmust talál az ember tudatos énjével. Ha az ember „omm”-ot kántál, a legtisztább formájában létezik, anélkül, hogy gondolatok zavarnák meg a spiritualitás szent pillanatait.


A lét állapota

A „lét” egy állapot - a jelen. A tegnapi történések egy múlthoz tartoznak, ami létezett. Ahhoz képzelet és gondolkodás kell, hogy a tegnap képeit lássam. A tegnap az időhöz kötődik. Ha a holnapot tervezem, a jövő az majd létezni fog. A jövőhöz tartozik, képzelet és gondolkodás kell, hogy a jövő képeit lássam. A holnap is az időhöz kötődik. A jövő és a múlt is gondolatokhoz és időhöz kötődik.

De ha az „omm” szócskával magamat a saját létemre emlékeztetem, az csak a jelenben lehet, és a jelenben nem születnek gondolatok. A jelen határtalan, időtlen, szabad a gondolatoktól, szabad a stressztől. Így, aki „omm”-ot kántál, nem éri stressz, tehát egészséges, hatékony és bölcs.


A meditáció állapota

A jóga-tanítások azt tanácsolják, ürítsd ki az elmédet, és tartsd szabadon a gondolatoktól. Ha el tudod fogadni, hogy a gondolatok idő-függőek, egyszerű: csak a jelen „omm” állapotban kell maradnod, ott nem születnek gondolatok. Jelen állapotodban csak az igaz önmagadat találod, és ez meditációs állapot.

Számomra a meditáció az életben kétféle lehet: az egyik, ha úgy éled az életedet, úgy éled meg a karmádat, hogy folyamatosan a „jelen” állapotában maradsz. A másik az, amit ismernek, ha leülsz reggel vagy este meditálni, és elmerülsz gondolattalan énedben. Mindkét esetben a „jelen” állapota időtlen bölcsességet ad, és te leghatékonyabb önmagad lehetsz.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL