Az olajfát évezredes kultúrnövénynek tekinthetjük. Termése az olajbogyó, amely nagyon fontos gyümölcs, és amelyet ősidők óta főként kisajtolt, könnyen emészthető olajáért termesztenek.
Az olajfáról: Az olajfa őshazájának a Közel-Keletet, szűkebben véve Líbiát tartják. Innen kerülhetett át az ókorban Palesztinába, Föníciába, sőt Egyiptomba is. Kis-Ázsiában és kréta szigetén is olajfákat ültettek, majd hamarosan eljutott a görögökhöz is, akik az ,,élet fájának” tartották eme növényt, melynek szülő anyja a bölcsesség istennője, Pallasz Athéné.
Az olívaolajról: Az olívaolaj már 4000 éve mint az egyik legegészségesebb táplálék szerepel a mediterrán országokban. Feltehetően már II. Ramszesz, egyiptomi fáraó is legyőzött vele minden betegséget. ,,Az olívaolaj a hosszú élet biztosítéka”.
Az olívabogyót az egyik legjobb afrodiziákumnak ismerték.
Tudtad?
Egyiptomban, i. e. 5000 évvel már olívaolajat égettek lámpásokban.
Élettani hatásai
Megelőzi a szív és érrendszeri betegségek kialakulását.
Az olíva egyik alkotóeleme a cycloarthanol, segíti a vér jobb koleszterinértékének kialakítását.
Nagy mértékben csökkenti a rák kialakulásának veszélyét.
15 év kutatómunka eredményeként született meg az az igen pozitív eredmény, miszerint a rendszeres olívaolajat fogyasztók között a rákos megbetegedések aránya sokkal alacsonyabb.
Jó tudni!
A mértéktelen állati zsírok fogyasztását pár kanál olívaolaj nem képes ellensúlyozni.
A legjobb, ha csakis kizárólag növényi olajakat, mint pl.(többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag) napraforgó, olíva és kukoricaolajat használnánk. Törekedjünk arra, hogy minél nagyobb mértékben fogyasszunk olajat zsír helyett. Ne feledjük hogy a növényi olajak rendkívül gazdag E-vitamintartalommal rendelkeznek.
Ajánlott mennyiség!
Napi 2-4 teáskanál olívaolaj javasolható. Saláta vagy különböző húsok, tészták elkészítésénél. Rendkívül gyors pozitív hatást érhetünk el, ha napi zsírfogyasztásunk részét (amely kb. 1/3 rész)
olívaolaj teszi ki.
Erre nagyon ügyelj!
Az ajánlott olívaolaj mennyiség fogyasztásánál nagyon fontos, hogy fokozatosan jussunk el a maximális mennyiségig, mert hirtelen egy nagyobb mennyiség elfogyasztása hasmenést okozhat.
OLVASS TOVÁBB!
A zöldhályog megelőzése - A látás csendes tolvaja
Eszébe jutott már, hogy milyen alattomos módon romolhat látása? A zöldhályog, más néven glaukóma, sokaknál láthatatlanul károsítja ...
KÖZÉRZETPárkeresés a tenger mélyén? Segítünk megtalálni az igazit!
Milyen módon kapcsolódik össze a nagy felbontású fotózás a korallzátonyok védelmével, a vizeink fenntarthatóságával és ezáltal az ...
KÖZÉRZETA női intuíció ereje: 5 gyakorlat annak fejlesztésére
A női intuíció egy titokzatos és erőteljes jelenség, amelyet gyakran a belső erővel és a környező világ mély megértésével társí...
Egyre népszerűbb a fitnesz világában a HILIT
Ugrások, hegymászás, burpee-k: ezek a pulzusemelő gyakorlatok, amelyek során a saját testsúlyunkat használjuk, néhány éve a HIIT (nagy...
KÖZÉRZETEzért okozhat kiütést a Spa látogatásod: A Whirlpool-betegség
Egy kellemes fürdőzés után a szállodai jakuzziban hirtelen viszketni kezd a bőröd? Lehet, hogy a híres „Whirlpool-kiütés”, azaz a ...
KÖZÉRZETEz a 6 hétköznapi szokásod rémálmokat okoz a fogorvosnak
Naponta kétszer fogat mosol, időnként fogselymet használsz, és azt hiszed, ezzel minden rendben van? Tévedsz, mert sajnos számos mindennap...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK