Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Moziterápia

Szerző:
Szabó Anna
Pár terapeuta mostanában filmeket használ, hogy betegeinek segítsen azonosítani az érzelmeiket és kapcsolati problémáikat. Nézzük csak, a kedvenc mozid rajtad hogyan segíthet?

Mikrózz egy kis pattogatott kukoricát, oltsd el a lámpát, és kuporodj föl a kanapéra. Most a pszichológus kanapéja lesz ez. Talán a „Büszkeség és balítélet” segít kibogozni bonyolult szerelmi életedet. Bármi is legyen a baj, a filmvászon segíthet.

Néhány pszicho terapeuta szerint (persze, Amerikában…) egy-egy film több irányból is új fényben világíthatja meg a problémádat. A megfelelően megválasztott film segít, hogy objektíven és kívülről szemlélhessünk egy-egy szituációt. Ha egy jelenet, vagy szereplő megindítja a nézőt, az azt jelentheti, hogy a tudatalattija olyan információt fed fel, ami a gyógyulásához (vagy legalábbis a helyzete megoldásához) vezethet.

Pároknak segíthetnek olyan, talán ma már banálisnak tűnő filmek, mint Rob Reiner 1989-es filmje, a Harry és Sally (Billy Crystal, Meg Ryan) ha látják, mások hogyan reagálnak az egy kapcsolat során annyiszor változó, rengeteg fajta érzelmi szituációra.

A pszichológusoknak segíthet a film olyan érzelmek és válságok feltérképezésében is, melyeket a pácienseik nem tudnak megfogalmazni, szavakba önteni. Ha egy jelenetre, szereplőre a vártnál hevesebben reagálnak, végre van valami kiindulási alap a terápia megkezdéséhez.

Ez persze nem azt jelenti, hogy „kezelés” – vagy akár csak egy igazi barátnők közötti jó beszélgetés helyett is menjünk moziba.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL