KÖZÉRZET

Mitől és milyen hatékonysággal védenek egyes oltások?

A védőoltások története a XIX. század elejére nyúlik vissza. Egy angol orvos megfigyelte, hogy az enyhébb tehénhimlőn átesett emberek védettekké váltak a veszélyesebb fekete himlő ellen. Megelőzésként tehénhimlővel kezelte a pácienseit. Az eljárást később Louis Pasteur nevezte el vakcinázásnak a tehén latin neve alapján. A védőoltás lényege, hogy az elölt kórokozót vagy annak egyes részeit az emberi szervezetbe juttatják. Az oltóanyag aktiválja az emberi immunrendszert, amely így felkészült lesz a veszélyes kórokozóval szemben is.

Magyarországon a kötelező védőoltásokat már gyerekkorban beadják. Sok betegséget az oltásoknak köszönhetően teljesen sikerült megszüntetni. Lehetőség van az influenza és a koronavírus ellen is oltást kérni. Ezek nem kötelezők, de általuk megelőzhető a fertőzés, vagy enyhébb lefolyású lesz a megbetegedés.


Magyarországon kötelező védőoltások


Világszerte és Magyarországon is vannak olyan oltások, amelyeket már gyermekkorban kötelező jelleggel beadnak. Így olyan betegségek szűntek meg végérvényesen, mint a himlő vagy a járványos gyermekbénulás.

A TBC ellen pár hetes korban immunizálják a babákat. A torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz és a gyermekbénulás elleni vakcinákat néhány hónapos korban adják. A kanyaró, a mumpsz és rubeola elleni vakcinákat pedig egy éves kor után kapják meg a gyerekek. Ezek az oltások kötelezőek mindenki számára.
 

Az immunizálás típusai

Az immunizálást tekintve létezik aktív- és passzív immunizálási eljárás. Az aktív immunizálás során arra késztetjük a védekezőrendszert, hogy saját maga állítsa elő a kórokozók elpusztításához szükséges ellenanyagot. A vakcinával legyengített vagy elölt kórokozókat juttatnak be a szervezetbe. Esetleg a kórokozó alkotórészeit, amely alapján később az immunrendszer felismerheti a teljes vírust is. A vakcina beadása után gyorsabb és erőteljesebb immunválasz érhető el a valós megfertőződés esetén. A tetanusz, a szamárköhögés és a torokgyík ellen ilyen típusú védőoltásokat adnak. Az élő, de legyengített kórokozókkal történő oltás életen át tartó védettséget ad.

A fenti betegségek elleni védőoltások nagyon hatékonynak bizonyultak, hiszen a gyermekbénulás, a torokgyík 100%-ban, a rózsahimlő vagy a szamárköhögés 90%-kal csökkent a vakcinázás előtti időszakhoz képest.

A passzív immunizálás során a szervezetbe a kész ellenanyagokat juttatják be, amely már önmagában képes elpusztítani a kórokozókat. Ezek az oltások nagyon gyorsan hatnak, de csak rövid ideig biztosítanak védettséget. A passzív immunizálás nem alakít ki természetes immunválaszt.

Trópusi területekre történő utazás során is vannak kötelező oltások. Ezek az adott területre jellemző betegségek ellen védenek, mint amilyen a malária vagy a sárgaláz.


Koronavírus elleni védőoltások


A XXI. század első nagy világjárványát okozó koronavírus ellen is van már lehetőség vakcinával védekezni. A hagyományos, elölt kórokozókkal történő oltások mellet teljesen új, génterápiás módszereken alapuló vakcinák is elérhetőek. A covid-19 egyik jellemzője, hogy a betegség viszonylag hosszú lefolyású, és a gyógyulás után is okozhat szövődményeket. A legyengített vírussal történő covid vakcinázás után is felléphetnek a betegségre jellemző tünetek, de immár enyhébb formában (pl.: láz, gyengeség).

Ha a gyógyulás után még hetekig, akár 4-6 hét után is tapasztalsz gyengeséget, nehézlégzést vagy izomfájdalmat, akkor elképzelhető, hogy poszt-covid tüneteid vannak. Léteznek olyan covid szűrővizsgálatok, amelyek felderíthetik a koronavíruson átesett betegek esetleges szövődményeit. Laborvizsgálatokkal, szívultrahanggal és egyéb belgyógyászati vizsgálatokkal felderíthetőek az olyan poszt-covid tünetek, mint amilyen a szívizomgyulladás is.

A fertőző betegségek nagy része hosszabb időre ledönthet a lábadról. Így a munkából vagy a tanulásból is kimaradsz, ráadásul a hosszú távú szövődmények is megkeseríthetik később az életedet. Ezért, ha szeretnéd elkerülni ezeket a kellemetlenségeket, érdemes nem csak a covid, hanem az influenza elleni védőoltást is kérned.
 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL