KÖZÉRZET

Miért érzünk időnként megmagyarázhatatlan fájdalmat a testünkben? - Így orvosolhatod a fájdalmat!

Szerző:
Szabó Anna
A fibromialgia, más néven fibromialgia szindróma (FMS) egy krónikus állapot, amely fájdalmat okoz az izmokban és a csontokban. Nehéz diagnosztizálni, nincs különösebb oka a kialakulásának, a tünetek fokozatosan jelennek meg. Most megtudhatod, hogy miről is ismerheted fel ezt a betegséget, és hogyan orvosolhatod a fájdalmat.

Mi okozza?

Az oka egyelőre ismeretlen, de számos feltevés létezik. A lehetséges okok a következők:

Genetika: Megállapítást nyert, hogy a HT2A receptor 102T/C polimorfizmussal rendelkező emberek esetében nagyobb a kockázat a fibromialgia kialakulására.

Egészségtelen szokások: Úgy találták, hogy a helytelen életmódbeli választások, mint a dohányzás, a testmozgás hiánya és az elhízás, nagymértékben növelheti a kialakulás kockázatát.

Pszichológiai tényezők: Stressz, depresszió és a trauma fontos szerepet játszik a kialakulásában.

Főbb tünetek

Nem létezik olyan teszt, amellyel egyértelműen diagnosztizálható lenne a betegség. Jelenleg akkor állítják fel a diagnózist, ha már minden más lehetséges betegséget kizártak, és ez rendszerint évekig elhúzódhat. Az érintettek 75%-a nem diagnosztizált. Ez felveti a kérdést, hogy mégis hogyan lehetne diagnosztizálni és mik a legfontosabb tünetek?

Több mint 3 hónapig tartó krónikus fájdalom több testrészben.

Izommerevség, általában reggel, ébredés után, ami általában a nap folyamán egyre csökken,

Fáradtság, még elegendő pihenés, alvás után is. Nehezen tudsz elaludni, és felébredni.

Koncentrációs képesség csökkenése, teljesítmény romlása.

Egyéb tünetek: fokozott érzékenység a hőmérsékletváltozásra; hirtelen megmagyarázhatatlan fogyás/hízás; hallás- és látászavar; irritábilis bél szindróma; új allergiák kialakulása.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

Ha jellemzőek rád a fibromialgia tünetei, azonnal vedd fel a kapcsolatot az orvosoddal. Még egy orvos segítségével is évekig eltarthat a diagnózis, hogy kiderüljön, a krónikus fájdalom mögött a fibromialgia áll-e. A kezelőorvossal történő konzultációk során kizárhatók a hasonló tüneteket okozó betegségek. Ilyen például a reuma, a mentális egészségi problémák, mint a depresszió és a stressz vagy neurológiai rendellenességek.

Hogyan lehet kezelni?

Bizonyos fájdalomcsillapítók csökkentik a fájdalmat. Mindig kövesd az orvos utasításait, és utasításokat, ne lépd át az ajánlott dózist.

Konzultálj az orvossal, hogy megtalálja a számodra legjobb gyógyszeres kezelést.

A rossz alvás súlyosbíthatja a tüneteket. Kövesd az olyan stratégiákat, mint mindig ugyanabban az időben lefeküdni, szoba elsötétítése, elektromos készülékek kikapcsolása és koffein, nikotin, alkohol elkerülése.

A rendszeres testmozgás csökkenti a tüneteket. Még egy 20 perces séta vagy kocogás is megnyújtja az izmokat és enyhíti a fájdalmat. A felszabaduló endorfin pedig javítja a hangulatot és segíti az alvást. Kezdetben a mozgás növelheti a fájdalmat, de idővel hatékonyan csökkenti a tünetek súlyosságát.

A pihenés segíthet abban, hogy megküzdj a betegség egyik tünetével, a depresszióval. A jóga vagy a tai chi kiválóan csökkenti a stresszt, és a fibromialgia fizikai tüneteit is.

Egyél zöld leveles zöldségekből készült levest, gyümölcsöket, teljeskiőrlésű gabonát. A zöld leveles zöldségek E-vitaminban gazdagok, amely csökkenti a gyulladást, míg a gyümölcsökben lévő antioxidánsok hatása is hasonló.  

közérzet egészség fájdalom
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL