KÖZÉRZET

Melyik korosztálynak milyen szemüvegtípus ajánlott?

A 20-as éveinkben gyakran még szinte semmit sem veszünk észre a folyamatos képernyő előtt ülés következményeiből, hiszen ezeket jóval később, általában a 30-as éveink közepe felé érzékeljük először. Persze a látásromlás mértéke nagyban függ a genetikánktól, a munkánktól és persze attól is, mit teszünk meg szemünk egészsége érdekében.

Sokszor hirtelen meglepetésként éri az embert, ha már nem lát olyan jól, és szükségessé válik egy szemüveg beszerzése. A rutinos szemüvegesek és az újonnan szemüvegesek egyik legnagyobb problémája pedig a megfelelő szemüvegkeret kiválasztása, hiszen ez nem kevés anyagi befektetéssel jár. Egy jó szemüvegkeretnek illeszkednie kell a fejünk és arcunk formájához, illetve a szemeink formájához és azok elhelyezkedéséhez is.

 

Miért fontos a megfelelő szemüveg kiválasztása?

A szemüvegkeret kiválasztása nagyobb jelentőséggel bír, mint gondolnánk. Egyrészt öltöztet, másrészt elengedhetetlen a mindennapos komfortérzethez. Onnan lehet tudni, hogy a szemüvegünk jól lett kiválasztva, hogy észre sem vesszük a viselése közben, és szinte az arcunk részévé képes válni.


Melyik korosztálynak milyen szemüvegtípus előnyös?


A szemüvegtípus, szemüvegkeret előnyössége nagyon is függ a kortól. Egy gyerekhez vagy fiatal felnőtthöz illő keret kicsit sem passzol egy idősebb vagy egy középkorú személyhez. Érdemes tehát ennek megfelelően kiválasztani annak alakját és lencséjét.


Gyerekek esetében fontos szempont, hogy a játék és a szaladgálás miatt jól illeszkedjen a fejhez. Semmiképp ne szögletes vagy túlhúzott típust válasszunk. Az ő esetükben inkább a kerek vagy ovális szemüvegek lehetnek a legjobbak, ami nem veszi el gyermeki bájukat.


Tinédzsereknél már lehet kísérletezni, hiszen ebben a korban már bátrabban igyekeznek a fiatalok megtalálni a stílusukat. A négyzet vagy a kerek formák stílusos és trendi külsőt tudnak számukra kölcsönözni.


A felnőtteknél vagy a 30-as korosztálynál erőteljes irányzat a business, vagyis az üzleti stílus. Tehát a kisebb ovális vagy szögletes formák.
Az idősebbek, az 50 és 60 felettiek pedig szinte csak a szögletes, kellő komolyságot és eleganciát biztosító szemüvegformákat részesítik előnyben.


Milyen arcformához milyen keret illik?


Általában kerekebb és hosszúkásabb arcformákat különböztetünk meg. A kerekebb arcvonású embereknél érdemes olyan típust választani, amely a szem körüli részeket emeli ki, ezáltal pedig vékonyabbnak és hosszabbnak tűnhet az arc. Ehhez a formához kiváló lehet a szögletes vagy a vékonyabb keretes szemüveg.


A hosszúkás arcformához több szakértő is a kerek és az ovális típusokat javasolja, hiszen ezek illeszkednek a legjobban az arc formájához. A bátrabbak pedig választhatnak karakteresebb szemüvegeket, mivel a nagyobb méretű keretek optikailag kicsinyítik, rövidítik az arcot. Lényeges, hogy megfelelően „üljön” a szemüvegkeret az orron, ugyanis, ha ez nem történik meg, akkor nem fogjuk stabilnak érezni a szemüveget, azaz lötyöghet és elcsúszhat, de akár kényelmetlenné is válhat viselés közben.


Hogyan célszerű kiválasztani az ideális szemüveget?


Ha tanácstalanok vagyunk és nem hiszünk a különböző online oldalak tippjeiben, kérjünk tanácsot az optikustól a keret kiválasztását illetően. Próba közben pedig bátran készítsünk néhány fényképet magunkról a szemüvegben, és kérjük ki barátaink, családtagjaink objektív véleményét is.


Ha a járványra való tekintettel inkább otthon maradnánk, de fontos számunkra, hogy valamilyen formában mégis láthassuk magunkon a kiszemelt darabot, szerencsére van megoldás. Ugyanis már jó pár weboldal lehetővé tette egyfajta virtuális tükör segítségével, hogy akár a telefonunkkal képet készítsünk magunkról, majd online próbáljuk fel a szemüvegeket. Így nyugodtan és kényelmesen tesztelhető mindegyik szemüvegkeret az online térben.


Amikor szemüveget választunk, rendkívül fontos szem előtt tartani a kényelmet. Célszerű az arcunk formájához illő darabot választani, hogy viselése közben soha ne nyomja az orrnyerget, és még hosszú órák után se váljon kényelmetlenné számunkra a használata. A szemüvegkeret stílusa szintén lényeges a megjelenésünket illetően. Amíg a fiatalabb korosztály napjainkban az ovális és kevésbé szögletes formákat részesíti előnyben, addig a középkorúak és az idősek a szögletes vagy a minimálisan ovális szemüvegkeretek mellett teszik le általában a voksukat.
 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL