Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Kik állnak a számítógépes játékok mögött?

Szerző:
Szabó Anna
A játékipar egyre növekszik, de kik vesznek részt a gyártásban?

A játékipar három területre osztható: ide tartozik a programozás, a kreatív és a művészeti területek, és a kereskedelmi szakmák, mint például a játékmarketing és a projektmenedzsment. A játékipar azonban szenved a szakképzett munkaerő hiányától:

„Például Németországban minden második játékipari vállalatnál vannak betöltetlen pozíciók” - mondta Felix Falk játékszakértő. Aki ilyen téren kezdene karrierbe, annak a videojátékok számos lehetőséget kínálnak. 

Játékprogramozó

Miután megírták egy játék történetét, azt le is kell programozni. Ehhez csapatmunkára van szükség. Különösen a nagyobb játékok esetében heteket-hónapokat vesz igénybe a forráskód kidolgozása.

„Megkapjuk a megrendelést, aztán minden a kezdeményezésről és a munkamegosztásról szól” - mondta Markus Schenk, aki játékprogramozó a
egy nagy nemzetközi játékfejlesztő cégnél. Míg néhány kolléga a játékon dolgozik, másoknak főként a játékban található hibákkal és azok kijavításával foglalkoznak.

„Nem kell mindig diplomát szerezni. Sokan egyszerűen autodidakta módon tanulnak meg programozni” - teszi hozzá Schenk.

Játéktervező

A játéktervezésben a feladatok széles skálán mozognak. A játék alapötletét először is le kell fordítani szabályokra. A játéktervezők specializálódhatnak a felhasználói felületre, a játékelemekre, de a narratív elemekre, azaz a játékmenetre, a történet kidolgozására és a dramaturgiára is. Kommunikációs készségre, de elemzői képességekre is szükség van hozzá, mint a logikus gondolkodás, az absztrakciós készség és a jó szervezőkészség. A tervezőknek megvalósíthatót kell alkotniuk.

Grafikusok

A grafikusok szorosan együttműködnek a játék szerzőivel, hogy a vizuális stílust a történethez igazítsák. A cél a karakterek és a játékkörnyezet vizuális megtervezése. „Sokan, akik ebben a szakmában dolgoznak, terméktervezői képzést is végeztek” - mondja Schenk. 

Hangtervező

Az olykor epikus zene mellett, amelyet kifejezetten zeneszerzők írnak, vannak hangtervezők is, akik életet lehelnek a játékba. Ők valódi hangzásvilágot fejlesztenek ki
a játékélményhez. Ehhez tökéletesen kell reprodukálni a hétköznapi hangokat, például a lépések vagy az időjárás hangjait.

 

játék játékipar e-sport
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL