Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Javul a memória alvás közben az illatok hatására

Szerző:
Szabó Anna
Az illatok fokozhatják a tanulási képességet, még alvás közben használva is - derítettek rá fényt a kutatók.

A Freiburgi Egyetemi Orvosi Központ kutatói kimutatták, hogy a memóriateljesítmény különösen akkor növekszik, ha legalább három nap és három éjszaka ugyanazt az illatot érezzük tanulás közben.

„Meg tudtuk határozni a körülményeket, amelyek mellett a támogató hatás különösen megbízhatóan működik” - mondta a tanulmány vezetője.

„Ezzel a módszerrel megkönnyíthetjük a tanulást alvás közben. És figyelemre méltó, hogy ebben az orrunk is segítségünkre lehet”.

A tanulmány szerzője, Jessica Knötzele 183 felnőtt emberrel végzett kísérletet. A tesztalanyoknak lezárt borítékokat küldtek, amelyek rózsaillatú granulátumot 
vagy papírfoszlányokat tartalmaztak. Részletes utasításokat is kaptak, hogy mikor használhatják a borítékokat a japán szókincs tanulásához, alvás, illetve a záróvizsgájuk során.

A szókincsvizsgálat eredményeit összehasonlítottuk a kontrollcsoporttal, akik illatmentes papírdarabkákat kaptak. A tesztalanyok tanulási hatékonysága jelentősen nagyobb volt, amikor az illatot a tanulás közben, az alvás során, és végül záróvizsga közben is használták.

„Azt azonban el kell mondani, hogy bár az illat segít a tanulásban, nem akadályozza meg a későbbi felejtést” - tette hozzá a kutatás vezetője.

illatok tanulás alvás memória
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL