KÖZÉRZET

Ivókúra és hidroterápia a kirobbanó formáért

Az egyik leginkább magától értetődő elemünk a víz, melynek gyógyhatásáról gyakorta megfeledkezünk. Azonban a hidroterápiát még a hagyományosnak nevezett, akadémikus orvoslás is elismeri.

 

A hidroterápia (a görög hüdrosz = víz), ahogy ez az orvosi fogalom a vízzel történő kezeléseket hívja, tudományosan elismert módszer. Akkor írja elő az orvos, ha immunrendszerünknek támogatásra van szüksége, ha krónikus légúti betegséggel, reumával vagy keringési panaszokkal küszködünk.

A hidroterápiás kezeléseket többhetes kúra keretében végzik, mivel sok kezeléshez szaktudás és tapasztalat szükséges. A kneippi hidroterápia azonban nem szorítkozik bizonyos betegségek gyógyítására, hanem sokkal inkább általános betegségmegelőző szer. Sem a gyakoribb betegségek megelőzéséhez, sem pedig kezeléséhez nem kell feltétlenül felkeresnünk egy speciális gyógyintézetet.

Az ivókúrát és a különböző vízkezeléseket otthon is elvégezhetjük – különösebb ráfordítás és káros mellékhatások nélkül.

Gyógyvizes kúra otthon

A gyógyvíz a föld mélyéből származó, legtisztább természetes gyógyszer. Alkalmazását gyógyszertörvény szabályozza, ami utal arra, mekkora jelentősége van a gyógyászatban. A gyógyvíz italként az emésztőrendszeren keresztül fejti ki a hatását: természetes módon fedezhetjük vele létfontosságú ásványianyag-szükségletünket, serkenthetjük emésztésünket hashajtó tabletták nélkül, és nem kell keringésszabályozó tablettákhoz nyúlnunk, mégis normalizálódik a vérnyomásunk. Gyógyereje olyan erős, hogy még a többéves krónikus betegségek is reagálnak rá: enyhülnek, de akár meg is gyógyulhatnak.

Igyál egészségedre!

Ideális esetben a gyógyvizes ivókúrákat orvos sírja elő, és hosszabb időn keresztül, pontosan megállapított adagolás szerint kell végezni. Mindig az a lényeg, milyen hatást kívánsz elérni és milyen betegséget akarsz kezelni, mert nemcsak nagyobb mennyiségű folyadékot juttatunk a szervezetbe, hanem sokkal több ásványi anyagot is, mint amennyit a normális csapvíz tartalmaz. Ha szeretnél önállóan, otthon gyógyvizes ivókúrát végezni, gondosan olvasd át a következő részt.

Melyik gyógyvíz az igazi?

Minden gyógyvizet a hatóanyagok meghatározott összetétele jellemez. Ez az összetétel dönti el, milyen hatást vált ki a szervezetben. Fontos tehát, hogy előbb érdeklődjünk a különböző gyógyvizekről. Az üvegek címkéjéről le tudjuk olvasni az összetételt. Feltüntetik rajta az alkalmazási területeket, valamint az ajánlott fogyasztási mennyiséget is.

Alapvetően három osztályba sorolhatók a gyógyvizek, melyekben több, mint egy gramm oldott anyag található: kloridos, hidrogén-karbonátos és szulfátos gyógyvizek. Kevesebb, de nagy hatású oldott anyagot, tartalmaznak például a jód-, vas- vagy radontartalmú gyógyvizek.

A kloridos gyógyvíz konyhasót tartalmaz, mely terápiás mennyiségben kiegyensúlyozza a keringést, és fokozza az étvágyat. Segít emellett a légutak betegségei, az asztma, reuma ellen, elhízás esetén, idegrendszeri betegségeknél, bőrproblémákon, nőgyógyászati problémákon és vérszegénységen.

A hidrogén-karbonátos víz megköti a savakat, nyálkaoldó hatású, ezért főleg krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás vagy túlzott gyomorsavtermelés esetén alkalmazzák. Vese- és hólyagpanaszok esetén szintén ihatsz hidrogén-karbonátos gyógyvizet. A rendszeres ivókúrával megelőzhető a veseképződés.

A szulfátos vizek meggyorsítják a bélműködést. Emellett segítnek a fogyásban, mert a szulfát – a kénsav sója – serkenti az epe és a hasnyálmirigy működését, hatására a zsír jobban emésztődik. A máj és a gyomor-bélrendszer betegségei szintén kezelhetők szulfátos gyógyvízzel.

Forrás: Víz – a szépség és a jó közérzet forrása, Holló és Társa Kiadó

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL