Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Így működik az igazi finn szauna

Szerző:
Szabó Anna
Magyarországon rosszul csináljuk.

Majdnem minden finn rendszeresen szaunázik - de egészen másképp, mint ahogyan mi megszokhattuk. Egy szaunamester elmagyarázta a különbségeket.

 5,5 millió finnre hárommillió szauna jut, sokaknak van saját szaunája otthon is. MarkoTattari mindent tud erről, és elmagyarázza, hogyan működnek valójában a dolgok egy finn szaunában.

A finnek gyakran látják meztelenül a családjukat és a barátaikat - mert így járnak együtt szaunázni. A nyilvános szaunákban azonban általában külön-külön izzadnak a nők és a férfiak.

"Ha nincsenek külön helyiségek, a nők mennek először a szaunába, aztán a férfiak helyezik kényelembe magukat. A csevegés egyébként megengedett" - mondja Tattari.

Amikor nagyon meleg van, a beszélgetések amúgy is abbamaradnak.

Őrült infúziók?

Próbáltad már a menta és jég infúziót, ahol gyümölcsöt osztottak szorosan egymás mellett, 20 másik vendéggel a szaunában?
Ez elképzelhetetlen Finnországban. Ehelyett a finnek maguk öntik fel a szaunát, és ragaszkodnak a sima vízhez - de ahhoz sokkal gyakrabban.

A vízbedobás, az úgynevezett löyly a különleges finn technika. Ennek segítségével a levegő jobban kering, így több oxigén ér el minket. A hőmérséklet bárhol lehet 40 és 120 fok között, a 75-85 fok az ideális. Tattari az európa más részeiben meghonosodott szaunázást egy irodai tárgyalóteremhez hasonlítja: "Friss levegő nélkül megfájdul a fejed, rosszabbul érzed magad utána, mint előtte. A szaunában ennek az ellenkezőjének kellene történnie." 

Hogy meddig lenne érdemes a szaunában tartózkodni?

"Ha már öt perc után szédülsz, akkor inkább menj el, minthogy tovább gyötrődj. Ha bírod, akkor maradhatsz a szaunában 20, 30 vagy még több
percig."

 

 

szauna finnország
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL