Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Hogyan tedd vírusállóvá a szervezeted?

Szerző:
Szabó Anna
A folyó orr és a köhécselés manapság sok ember állandó kísérője. A kivett betegszabadság napjainak száma elérte a rekordszintet, és mégis, mintha a tél még mindig kitartana... mit tehetünk a javulásért? A „Today” összegyűjtötte a legjobb tippeket, hogyan maradjunk egészségesek, és hogyan tegyük az immunrendszerünket ellenállóvá minden lehetséges vírussal szemben.

A szabadtéri testmozgás, a rendszeres séták vagy akár mérsékelt szabadtéri sportok is erősítik immunrendszerünket. És kapj el minden napsugarat, amit csak lehet!

Aludj sokat! A jó éjszakai alvás balzsam az immunrendszerünknek, ezért hat-kilenc óra alvás ajánlott.

Az egészséges étrend (gyümölcsök, zöldségek) is turbó az immunrendszerünk számára. Különösen fontos a C-vitamin (például a citrusfélékben vagy a tormában) és a D-vitamin (napfény által termelt de az avokádóban és a tojásban is megtalálható). Az immunvédelem kiváló eszköze a cink és a szelén, amelyek kapszula formájában is kaphatók.

Szellőztess és párásítsd a levegőt! A helyiség rövid és intenzív szellőztetése növeli a helyiségek páratartalmát. A párásítók szintén segíthetnek, vagy tégy nedves ruhákat a radiátorra.

Igyál még akkor is, ha szellőztetsz! A beltéri levegő a fűtés miatt általában túl száraz, ami méreg a nyálkahártyánknak.
Húzz le legalább két litert naponta (vizet, cukrozatlan teát), az alkoholt azonban kerülni kell.

Könnyebb mondani, mint megtenni, de kerüld a stresszt, tarts szüneteket, amilyen gyakran csak lehet, és tervezz be elegendő regenerálódási időt.
Ne felejts el kezet mosni sem: a leghatékonyabb módszerek közé tartozik, hiszen megelőzni a vírusok átvitelét. Ne érintsd meg az arcod a kezeddel, ez szintén csökkenti a fertőzés kockázatát.

Az influenza elleni védekezéshez még mindig beoltathatod magad - ez még nem késő, mert a védelem körülbelül 10-14 nap után fejlődik ki. Addigra a fertőzés veszélyének még messze nincs vége.

Elsősegély megfázás esetén

És ha mégis elkapod? A megfázás és köhögés ellen a teák és a házi szerek (gőzfürdő stb.), inhaláció (sóoldat) a legjobbak, mivel tisztítják a légutakat. Súlyosabb orrdugulás esetén orrcseppek ajánlottak, míg a köhögésre köptetőt érdemes venned. Lefekvés előtt pedig vegyél be köhögéscsillapítót, ez biztosítja a nyugodt alvást. A legfontosabb pedig, hogy kíméld magad.

vírus immunrendszer szervezez egészség immunitás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL