KÖZÉRZET

Hogyan javítható alvásunk minősége?

Szerző:
Szabó Anna
A kellő mennyiségű pihentető alvás elengedhetetlen része az életünknek.

Szervezetünk és az elménk ebben a néhány órában dolgozza fel a nap történéseit, regenerálódik és gyűjt energiát a következő kihívásokhoz. Ha nem alszunk eleget, használhatatlanok leszünk másnap, hosszabb távon pedig komoly élettani hatásai is lehetnek a kialvatlanságnak. 

Azonban az is előfordulhat, hogy nyolc óra alvás ellenére is úgy érezzük, mintha semmit sem aludtunk volna. Ha ez visszatérő jelenség az esetünkben is, érdemes utánanézni, mi lehet ennek az oka, miért alszunk felületesen, esetleg ébredünk fel éjszaka többször, mint kellene.


Honnan tudhatjuk, hogy nem megfelelő az alvásunk minősége?

Annak, hogy nem alszunk jól, számtalan oka lehet. Egy-egy alvási periódus úgy másfél órát ölel fel. Az éjszaka folyamán ezek a periódusok váltakoznak, az alvás első részében inkább a mély, míg a második felében a felületes és az álomalvás a jellemző. Ha ez a ciklus megszakad, megzavarja valami, máris romlik az alvásunk minősége és könnyen ébredhetünk úgy, mintha egy percet sem aludtunk volna. Ha napról napra fáradtan, leverten ébredünk, indokolatlanul stresszesek vagyunk napközben, valamint a szokottnál könnyebben felkapjuk a vizet, érdemes megvizsgálni az alvásunk minőségét. 

A legegyszerűbb módon egy okosórával tehetjük ezt meg. Érdemes legalább harmincnapos időszakot nézni – egy-egy éjszaka még nem ad kielégítő választ. Persze, ha a leírtak fennállnak okoseszköz nélkül is tudható, hogy valami nincs rendben az alvásunk minőségével, így ha állandó fáradtságot tapasztalunk annak ellenére, hogy időben elegendőt alszunk, mindenképpen jó döntés foglalkozni a témával. Első körben célszerű bevetni néhány természetes módszert a pihenésünk érdekében – persze ha ezek sem segítenek, javasolt felkeresni egy szakembert a problémával.


Milyen következményei lehetnek a kialvatlanságnak? 

A folyamatos kialvatlanság komoly következményekkel járhat. Ilyen lehet pszichológiai szempontból az állandó levertség, ingerültség, szorongás, közömbösség, dekoncentráltság, feledékenység, megnövekedett reakcióidő, súlyosabb esetben pedig a depresszió tünetei is jelentkezhetnek. Ami a szervezetünket illeti, hamarabb alakulhat ki szív-, és érrendszeri megbetegedés, magas vérnyomás, gyomor-, és bélrendszeri zavarok, hormonális változások, minek hatására nőhet a vércukorszint, valamint könnyebben gyengül le az immunrendszerünk is, ha nem alszunk megfelelően.


7 tipp, ami segíthet javítani az alvásunk minőségén

Alakítsunk ki rendszert!

Az, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, egyénenként változik és sok tényező befolyásolhatja. Azonban alapvetően úgy vagyunk beállítva, hogy világosban ébren vagyunk, sötétben pedig alszunk. Ha ez változik, felborulhat az úgynevezett cirkadián ritmusunk, mely az alvás és az ébrenlét idejét szabályozza. Ennek következtében pedig hamar kialvatlanság léphet fel.

Lefekvés előtt ne együnk!

Persze az alakunk megőrzése érdekében is fontos, de az alvásunk minősége szempontjából sem elhanyagolható, hogy este már ne együnk. Időzítsük úgy a vacsorát, hogy az étkezés és a lefekvés között legalább két óra teljen el. Illetve ne igyunk teát, kávét, energiaitalt elalvás előtt. Ha tudjuk, hogy rosszalvók vagyunk, inkább válasszunk olyan kiegészítőket, mint a melatonin vagy a CBD-olaj, melyek természetes módon segítenek a nyugodt alvásban.

Mellőzzük az elektromos eszközöket!

Elalvás előtt inkább olvassunk vagy más, kijelző nélküli módon hangolódjunk az alvásra. A monitor, laptop, telefon és tévé kijelzőjéből áramló kék fény kellemetlen hatással van a szervezetünkre, megnehezíti az elalvást és felborítja a már említett cirkadián ritmust.

Legyen teljesen sötét!

Érdemes kiiktatni éjszakára a legapróbb fényforrást is, mert könnyen megzavarhatja az alvásunkat, nem mellesleg pedig az alvást segítő melatonin termelődéséhez is szükséges a teljes sötétség. Teremtsünk nyugodt, biztonságos környezetet a jó alvás érdekében!

Meditáljunk!

A meditáció is remek módja annak, hogy lenyugtassuk és felkészítsük a testüket és az elménket az alvásra. Néhány egyszerűbb jógapózba is belemehetünk, ha a testünk ezt kívánja, de figyeljünk rá, hogy ne pörgessük fel magunkat, mert nem ez a célja ennek a módszernek. Sokkal fontosabb, hogy a test és a lélek harmóniába kerljön elalvás előtt.

Ügyeljünk a kényelemre!

Egy kényelmes ágyban mindenki jobban alszik, ezért szánjunk arra időt és figyelmet, hogy megfelelő matrac kerüljön az ágykeretbe és olyan párna legyen a fejünk alatt, ami megfelel az alvás közben felvett pózoknak. Valamint figyeljünk arra is, hogy kellemes legyen a hőmérséklet, ne legyen túl meleg, de túl hideg se a szobában és a takarónk is passzoljon ehhez.

Az alvásunk minőségére megéri időt szánni, mert a jó alvástól az életminőségünk is javulni fog, továbbá számos betegség előszobája lehet a kóros kialvatlanság. Néhány életmódbeli változtatás azonban sokat segíthet, a nehezebb időszakokban pedig alkalmazhatunk CBD-olajat vagy melatonint, de egyéb ásványi anyagok és vitaminok is a segítségünkre lehetnek.

alvás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL